Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

Αλλάζουν οι αντικειμενικές από 01/01/2016! Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

Αλλάζουν οι αντικειμενικές από 01/01/2016! Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

Νέες αντικειμενικές τιμές θα ισχύσουν εκτός απροόπτου από την 1 Ιανουαρίου 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών για να μελετήσει τις αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές, θα παραδώσει το πόρισμά της στις 22 Δεκεμβρίου (υπενθυμίζεται ότι η αρχική ημερομηνία παράδοσης ήταν τον Ιούνιο του 2015) ώστε να ισχύσουν από την 1 Ιανουαρίου αν τελικά προκριθεί αυτή η λύση από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών.

Η κατεύθυνση που έχει πάρει η επιτροπή είναι οι νέες αντικειμενικές να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στις εμπορικές τιμές.
Η απόφαση της καθιέρωσης των νέων αντικειμενικών θα έχει σαν αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να αυξηθούν οι τιμές σε αρκετές υποβαθμισμένες περιοχές και να μειωθούν στις ακριβές γιατί πριν από την κρίση η μεγάλη ζήτηση είχε εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές και η καταβαράθρωση που ακολούθησε στην περίοδο της κρίσης τις έστειλε στα …τάρταρα.

Οσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ του 2015 ύστερα από την απόφαση του ΣτΕ δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή, αφού σύμφωνα με το νόμο υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές τιμές που ισχύουν στην αρχή του χρόνου. Όμως, θα υπάρξουν προβλήματα με τους άλλους 20 φόρους, όπως για παράδειγμα τις μεταβιβάσεις, τις γονικές παροχές, τις αμοιβές των συμβολαιογράφων.

Γι΄ αυτή την περίπτωση η επικρατέστερη λύση που μελετάται στο υπουργείο Οικονομικών είναι να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις και αν προκύπτει πρόσθετος φόρος να πληρωθεί, αν η φορολογική επιβάρυνση είναι μικρότερη να συμψηφιστεί με μελλοντικούς φόρους του φορολογούμενου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε