Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Στα “κάγκελα” οι συνταξιούχοι με όσα άκουσαν στο δικαστήριο για τα αναδρομικά!

αναδρομικά
Φωτογραφία: Intime

Ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή 10.01.2020, στο ΣτΕ η “μητέρα των μαχών” για τα αναδρομικά.
Είναι πιλοτική, αφορά σε χιλιάδες υποθέσεις και αν οι συνταξιούχοι δικαιωθούν για τα μνημονιακά… μαχαίρια θα αποδειχθεί ιστορική.
Τα όσα άκουσαν, πάντως, από τον δικηγόρο του ΕΦΚΑ έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις.
“Ό,τι σας επιδικάσει το δικαστήριο θα περικοπεί από το νόμο” τόνισε χαρακτηριστικά!

Η «μάχη των μαχών» δόθηκε σήμερα, Παρασκευή 10.01.2020, ενώπιον της μείζονος Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το φλέγον ζήτημα που αφορά τα αναδρομικά των συνταξιούχων μετά τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων, που έγιναν σύμφωνα με την μνημονιακή νομοθεσία, όσο και την κατάργηση από 1.1.2013 του 13ου και 14ου μισθού (δώρα-επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής αδείας).

Χιλιάδες οι αγωγές για τα αναδρομικά

Σε μία πολύωρη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου διενεργήθηκε η «πιλοτική» δίκη για την υπόθεση από την οποία θα εκδοθεί μία απόφαση-οδηγός για τα αναδρομικά των συνταξιούχων από το 2013 μέχρι και σήμερα.

Μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν για το ζήτημα 6.000 αγωγές για αναδρομικά.

Συνολικά σύμφωνα με τους δικηγόρους των συνταξιούχων έχουν κατατεθεί πάνω από 200.000 αγωγές

Οι δικηγόροι των συνταξιούχων δεν παρέλειψαν να αποδώσουν σκοπιμότητα στην ενέργεια του ΕΦΚΑ να ζητήσει πιλοτική δίκη για το επίμαχο θέμα, υποστηρίζοντας ότι στην ουσία ζητεί από το ΣτΕ να κρίνει εκ νέου τόσο το νομοθετικό πλαίσιο για τις περικοπές των συντάξεων, όσο και τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις εν λόγω περικοπές που τις έχουν κρίνει ήδη από το 2015 αντισυνταγματικές.
«Δεν ισχύει πλέον το δίκαιο της ανάγκης, και πρέπει οι σύμβουλοι Επικρατείας να επιτρέψουν στην κανονικότητα» προσέθεσαν με νόημα οι δικηγόροι.

Παράλληλα, επισήμαναν πως έχουν γίνει 27 διαδοχικές νομοθετικές παρεμβάσεις σε διάστημα 10 χρόνων που ορίζουν τις περικοπές των συντάξεων.
«Είναι πολύ σημαντικό, η κρίση σας να διαφυλάξει ένα βιώσιμο, κοινωνικό, κράτος δικαίου…» επισήμανε συγκεκριμένα ο Λουκάς Αποστολίδης, δικηγόρος των συνταξιούχων.

Τι λέει το ελληνικό Δημόσιο για την πιλοτική δίκη σχετικά με τα αναδρομικά

Από την πλευρά τους, ο ΕΦΚΑ και το Ελληνικό Δημόσιο υποστήριξαν πως είχε δικαίωμα να ζητήσει πρότυπη-πιλοτική δίκη πλέον του ότι ήταν μονόδρομος για εκείνον, καθώς δεν είχε άλλη δικονομική δυνατότητα να ανακόψει τις αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων που δίνουν διαφορές συντάξεων, αλλά και επειδή εκκρεμεί ένας απίστευτος αριθμός δικών στην Διοικητική Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ υποστήριξαν ότι υπάρχει αναλογιστική μελέτη, με αναδρομική μάλιστα ισχύ και καταλαμβάνει το χρόνο που εκδόθηκαν οι αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου από την Ολομέλεια του ΣτΕ το 2019 και αφορούσαν τις περικοπές του 2016.

Click4more: Συντάξεις Φεβρουαρίου 2020: Οι ημερομηνίες πληρωμών για όλα τα ταμεία

Ακόμη, ο ΕΦΚΑ και το Δημόσιο υποστήριξε επίσης ότι και εάν ακόμη οι δικαστές του ΣτΕ, δικαιώσουν τους προσφεύγοντες στην Δικαιοσύνη για τα αναδρομικά, μόνο για το 10μηνο που μεσολαβεί από 10/6/2015 έως 11/5/2016, δηλαδή μετά τη δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, η επιβάρυνση που θα δεχθεί για το 10μηνο αυτό αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

Μάλιστα ο πληρεξούσιος δικηγόρος του ΕΦΚΑ δεν δίστασε, προκαλώντας αίσθηση, να αναφέρει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πως ό, τι επιδικάσει το δικαστήριο, θα περικοπεί από το νόμο. «Υπάρχουν διεκδικήσεις 21,5 δις σε συντάξεις και περίπου 5 δις σε επικουρικές. Με τις υποχρεώσεις στους συνταξιούχους του στενού δημοσίου τομέα φτάνουμε σε δυσθεώρητα ποσά. Ό,τι σας επιδικάσει το δικαστήριο θα περικοπεί από το νόμο» τόνισε ο νομικός παραστάτης του ελληνικού Δημοσίου.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Φώναξαν για τα αναδρομικά τους!

Από νωρίς το πρωί έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν συγκεντρωμένοι δεκάδες συνταξιούχοι.

αναδρομικά αναδρομικά αναδρομικά

Φωτογραφίες: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις