Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Απόκριες 2016: Οι ιδιαίτερες εκδηλώσεις το Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας

Απόκριες 2016: Οι ιδιαίτερες εκδηλώσεις το Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας

Το δικό τους …ήχο, χρώμα και κέφι θα δώσουν στο κέντρο της πρωτεύουσας οι «Κουδουναραίοι Διστόμου», το Σάββατο 12 Μαρτίου. Με την αθυρόστομη σάτιρά τους και τα πικάντικα, επίκαιρα στιχάκια, φορώντας προβιές ζώων και ζωσμένοι κουδούνια κοπαδιών νέοι και νέες από την μαρτυρική κωμόπολη της Ρούμελης συνεχίζουν και φέτος ένα πανάρχαιο διονυσιακό έθιμο!

Προσκεκλημένοι, όπως και πέρυσι, του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, οι τραγόμορφοι Κουδουναραίοι του Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου υπόσχονται μια …θορυβώδη, χαρούμενη πορεία με την οποία θα μεταφέρουν στην πρωτεύουσα το πανάρχαιο διονυσιακό έθιμο με αυτοσχέδια δρώμενα, τραγούδι και φυσικά άφθονη επίκαιρη και καυτή σάτιρα!

 

Οι καρναβαλιστές από το Δίστομο θα κάνουν μια μεγάλη βόλτα που θα αρχίσει στις 18.30 το απόγευμα του Σαββάτου από την πλατεία Κλαυθμώνος και μέσω της Σταδίου θα μπουν στην πλατεία Συντάγματος (μετρό και μπροστά από τη Βουλή), ενώ κατηφορίζοντας στη πολυσύχναστη Ερμού και την Καπνικαρέα θα μπουν στην πλατεία Μοναστηρακίου (μπροστά στο μετρό). Στη συνέχεια θα πορευτούν στην Αιόλου, θα σταθούν για λίγο στην πλατεία Αγίας Ειρήνης και θα καταλήξουν στην πλατεία Κοτζιά, μπροστά στο Δημαρχείο!

 

Οι τραγόμορφοι Κουδουναραίοι είναι ένα παλιό έθιμο (30 αιώνων) της περιοχής του Διστόμου Βοιωτίας, που έχει διονυσιακές ρίζες και συνίσταται στην περιφορά ανθρώπων -νέοι και τελευταία και νέες- ντυμένων με προβιές ζώων και ζωσμένοι με μεγάλες κουδούνες στη μέση τους, που προσπαθούν, συμβολικά, με τον εκκωφαντικό κτύπο των κουδουνιών να ξυπνήσουν τη φύση, μόλις τελειώνει ο χειμώνας και αρχίζει η άνοιξη. Την επερχόμενη άνοιξη συμβολίζουν και τα φύλλα ελιάς που έχουν στην κορυφή των μαγκούρων τους.

 

Μαζί με την αθυρόστομη αριστοφανικής προέλευσης γλώσσα τους στα αυτοσχέδια τραγούδια που λένε, δίνουν μια άκρως επιθεωρησιακή και εν κινήσει «παράσταση», αφού τα θέματα που θίγουν κάθε χρόνο είναι εμπνευσμένα από την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα. Ένα έθιμο που συνεχίζεται εκατονταετίες στο Δίστομο Βοιωτίας χωρίς σταματημό.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε