Δευτέρα, 6 Μαΐ
15oC Αθήνα

Για μια θέση στον… Κρούγκμαν! Ατέλειωτες ουρές! ΦΩΤΟ

Για μια θέση στον… Κρούγκμαν! Ατέλειωτες ουρές! ΦΩΤΟ

Ατέλειωτες ουρές σχηματίζουν από νωρίς το μεσημέρι έξω από το Μέγαρο Μουσικής όσοι θέλουν να ακούσουν τον βραβευμένο με Νόμπελ οικονομολόγο, Πωλ Κρούγκμαν.

Η διάλεξη είναι να αρχίσει στις 5.30 αλλά ο κόσμος έχει συγκεντρωθεί εκεί τουλάχιστον από τις 2 το μεσημέρι.
Η είσοδος είναι με δωρεάν διάθεση καρτών οι οποίες ξεκίνησαν να διανέμονται στις 4.

Θέμα της διάλεξης είναι: «Εurope: What next?». Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, είναι προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST) στο πλαίσιο εκδήλωσης του Megaron Plus.

Θα μιλήσει για την πορεία και το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας υπό το πρίσμα της ύφεσης που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές λιτότητας. Θα αναφερθεί επίσης στο μίγμα πολιτικών που θα πρέπει να υιοθετηθούν ώστε να καταστεί βιώσιμο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Τον Πολ Κρούγκμαν θα προλογίσει ο Γεράσιμος Αρσένης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST). Συντονίζει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.


Ο Πωλ Κρουγκμαν είναι Αμερικανός οικονομολόγος και συγγραφέας, βραβευμένος με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στα οικονομικά στο πανεπιστήμιο MIT το 1977 και έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και στο MIT. Αυτή την στιγμή είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον (Princeton).

Στην δεκαετία του 1980 προσέφερε πολλά στην Νέα Θεωρία Εμπορίου. Το βασικό του μεθοδολογικό εργαλείο ήταν η χρήση οικονομιών κλίμακας σε μακροοικονομικά μοντέλα. Μέχρι το 1980 οι οικονομολόγοι υπέθεταν ότι η παραγωγικότητα μιας εταιρείας μένει σταθερή όσο ανεβαίνει το μέγεθός της.

Έκτοτε, χάρη και στον Κρούγκμαν, η οικονομική θεωρία άρχισε να υποθέτει ότι η παραγωγικότητα μεγαλώνει με το μέγεθος. Αυτή η λεπτομέρεια, που είναι δύσκολη στην χρήση της (καθώς τα μοντέλα που την χρησιμοποιούν συνήθως δεν έχουν αλγεβρική λύση), μπορεί μεταξύ άλλων να εξηγήσει και την δημιουργία βιομηχανικών κέντρων, πόλεων, την διατήρηση των ανισοτήτων μεταξύ γειτονικών περιοχών με ανοιχτά σύνορα.

Τα τελευταία χρόνια, ο Κρούγκμαν ασχολείται περισσότερο με την δημοσιογραφία. Γράφει στους New York Times. Το 2008 βραβεύτηκε με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε