Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Αυτά ήταν τα ποσοστά συμμετοχής στην στάση εργασίας του μετρό! Δείτε τον πίνακα

μετρό

25 άτομα σε σύνολο 857 εργαζομένων στο μετρό έλαβαν μέρος στην στάση εργασίας την Δευτέρα το πρωί προκαλώντας κυκλοφορικό κομφούζιο στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης η συμμετοχή στην στάση εργασίας που κήρυξε η ΣΕΛΜΑ στο μετρό ήταν ελάχιστη καθώς μόλις 25 άτομα σε σύνολο 857 εργαζομένων απήργησαν.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως 272 εργαζόμενοι του μετρό δήλωσαν απουσία με οποιονδήποτε τρόπο (άδεια, ρεπό, ασθένεια κτλ). Οι συνδικαλιστές της ΣΕΛΜΑ από την άλλη κάνουν λόγο για συμμετοχή στην απεργία που φτάνει το 80% ενώ συνεδριάζουν την πέμπτη για να αποφασίσουν για περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Click4more: Στο «κόκκινο» η κίνηση στο κέντρο της Αθήνας! Μποτιλιάρισμα και κυκλοφοριακό χάος από τη στάση εργασίας στο μετρό

Οργή Μητσοτάκη και “συγγνώμη” στους πολίτες

Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημειώνει πως η στάση εργασίας στο Μετρό έγινε γιατί «ζητήθηκε σε 21 άτομα να κάνουν τη δουλειά τους». Αφού ζητά συγγνώμη από τους Αθηναίους για την ταλαιπωρία τους, ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για προσωπικό ασφαλείας στο Μετρό.

Προανήγγειλε κυρώσεις ο Κώστας Καραμανλής

«Η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί για 21 άτομα που βρίσκονται σε διοικητικές θέσεις να κρατούνται σε ομηρία 1,5 εκατομμύρια πολίτες», ξεκαθάρισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής σχετικά με την αιφνιδιαστική στάση εργασίας των εργαζομένων στο Μετρό Αθηνών τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευαισθησία στα εργασιακά ζητήματα και για αυτό δεν εκβιάζεται.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, εξήγησε πως «εμείς υπογράψαμε τις συλλογικές συμβάσεις τους, δηλαδή τις μη μισθολογικές παροχές, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, η αριστερή κυβέρνηση που υποτίθεται ότι προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων, τους κρατούσε σε ομηρία» ζητώντας παράλληλα συγνώμη από το επιβατικό κοινό.

Click4more: Κεφαλογιάννης: Μόλις 18 απεργοί του μετρό προκάλεσαν χάος στην Αθήνα! Προανήγγειλε κυρώσεις ο Καραμανλής

Ο κ. Κώστας Καραμανλής ανέφερε μάλιστα πως «σε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό και με τον αρμόδιο Υπουργό, τον κ. Θ. Σκυλακάκη, κάναμε τα πάντα για να τους δώσουμε ως οφείλαμε, γιατί υπάρχει συνέχεια στο κράτος, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας υπό τον όρο βέβαια ότι το 2020 θα συζητήσουμε από μηδενική βάση. Θυμίζω ότι το Υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επί ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εγκρίνει αυτές τις μη μισθολογικές παροχές στις συλλογικές συμβάσεις. Ωραίο είναι να βλέπουμε πως μια Αριστερή Κυβέρνηση επί τέσσερα χρόνια κορόιδευε τους εργαζόμενους».

Συνέχισε λέγοντας πως «αφού υπογράψαμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, -για να μη γίνεται κάποια παρανόηση, δε μιλάμε για αυξήσεις, μιλάμε για μη μισθολογικές παροχές -, το «ευχαριστώ» στην κυβέρνηση ήταν κάνουν μια στάση εργασίας διότι αρνούνται 21 άνθρωποι να κατέβουν στις θέσεις που κατείχαν, για να εξυπηρετήσουν το επιβατικό κοινό». Όπως εξήγησε ο Υπουργός, στο Μετρό το μεγάλο πρόβλημα είναι έλλειψη προσωπικού στα εκδοτήρια. «Οι περισσότεροι έχουν μετακινηθεί σε διοικητικές θέσεις ως μη όφειλαν και το δεύτερο είναι το γεγονός ότι πρέπει άμεσα να προμηθευτούμε παραπάνω μηχανήματα για να μπορεί ο κόσμος να βγάζει εισιτήρια, πράγμα το οποίο θα γίνει μέσα στο επόμενο δίμηνο».

Παράλληλα, προανήγγειλε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σύντομα σε νομοθετική ρύθμιση για την θέσπιση του ελάχιστου προσωπικού ασφαλείας. «Όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, θα θέσουμε ζήτημα του ελάχιστου προσωπικού ασφαλείας έτσι ώστε να γίνονται τα πρωινά και τα βραδινά δρομολόγια, σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων, όπως στον ΟΣΕ» διευκρίνισε.

Κεφαλογιάννης: Μόλις 18 απεργοί του μετρό προκάλεσαν χάος στην Αθήνα

Ο κ. Κεφαλογιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε πως στη στάση εργασίας συμμετείχαν μόλις 18 εργαζόμενοι από τους συνολικά 850 του ΜΕΤΡΟ και προκάλεσαν τεράστια προβλήματα στους δρόμους και ταλαιπωρία σε 1,5 εκατομμύριο πολίτες.

Ακόμη ο κ. Κεφαλογιάννης πρόσθεσε πως μια συνδικαλιστική μειοψηφία προχώρησε αιφνιδιαστικά το μεσημέρι της Δευτέρας σε αυτή την απόφαση για τη στάση εργασίας στο ΜΕΤΡΟ, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στην επανατοποθέτηση είκοσι ατόμων κυρίως εκδοτών από τις διοικητικές υπηρεσίες σε κεντρικά εκδοτήρια εν’ όψει και των εορτών.

Ακόμη τόνισε πως αυτά τα άτομα είχαν μεταφερθεί σε διοικητικές θέσεις επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να λειτουργούν 21 εκδοτήρια και να υπολειτουργούν τα υπόλοιπα 40.

Συγκεκριμένα ο Γιάννης Κεφαλογιάννης σε ανακοίνωση του Υπουργείου υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή λειτουργούν εκδοτήρια σε μόλις 21 από 62 σταθμούς με συνέπεια να μην εξυπηρετείται ο κόσμος. Σήμερα, ταλαιπωρήθηκε όλη η πρωτεύουσα επειδή μια συνδικαλιστική μειοψηφία αποφάσισε να προβεί σε μια ασύμμετρη κινητοποίηση απέναντι σε μια ορθή απόφαση της Διοίκησης».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις