Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Αυτές είναι οι ημερομηνίες – «κλειδιά» για την επιστροφή στην κανονικότητα – Τι και πότε «ανοίγει» τις επόμενες ημέρες

Αυτές είναι οι ημερομηνίες – «κλειδιά» για την επιστροφή στην κανονικότητα – Τι και πότε «ανοίγει» τις επόμενες ημέρες
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Με βασικά όπλα στη μάχη κατά της πανδημίας τα self test και φυσικά τον εμβολιασμό του πληθυσμού που προχωράει με γρήγορους ρυθμούς, έρχονται νέα ανοίγματα στη χώρα μας, τις επόμενες ημέρες.

Με μεγαλύτερο και πιο ελπιδοφόρο άνοιγμα όλων βέβαια, τον τουρισμό, που ξεκινάει στα μέσα του μήνα.

Αύριο Παρασκευή συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι, με τη συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, για να αποφασίσουν το πότε και με ποιους όρους θα ανοίξουν μουσεία, θέατρα, θερινά σινεμά και συναυλίες.

Οι ημερομηνίες – σταθμοί του μεγάλου ανοίγματος

Το Σάββατο 8 Μαΐου 2021 μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 επανέρχεται η δια ζώσης διδασκαλία σε όλες τις σχολικές βαθμίδες. Βασική βοήθεια θα είναι τα self test για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό.

Σε νηπιαγωγεία και δημοτικά η σχολική χρονιά θα παραταθεί και θα ολοκληρωθεί στις 25 Ιουνίου, ενώ τα μαθήματα στα γυμνάσια και τα λύκεια θα τελειώσουν κανονικά στις 11 Ιουνίου, χωρίς προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

Click4More: Κορονοϊός: «Καμίνι» η Αττική με 1604 κρούσματα – 417 η Θεσσαλονίκη, προβληματίζει η Αιτωλοακαρνανία – Ο χάρτης της διασποράς

Επίσης, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
Τέλος, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

Το Σάββατο 15 Μαΐου είναι το μεγάλο και πολυαναμενώμενο άνοιγμα του τουρισμού. Οι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, PCR τεστ πριν την άφιξη και rapid test με την αναχώρηση. Ταυτόχρονα, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Τη Δευτέρα 17 Μαΐου, ξεκινούν πάλι οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια.
Επίσης, επανέρχεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Σε αναμονή οι παιδικοί σταθμοί – Τι θα γίνει με το SMS

Αν και υπήρχαν κάποιες συζητήσεις για το άνοιγμα των παιδικών σταθμών, τελικά αυτό, μετατέθηκε για μελλοντικό χρόνο, καθώς τα μέτρα που εφαρμόζονται στα σχολεία (μάσκα, self test) δε μπορούν να εφαρμοστούν σε ηλικίες 0-4 ετών…

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο MEGA ανέφερε ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί αναμένεται να ανοίξουν γύρω στις 20 Μαΐου.

«Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, είναι μια συζήτηση που έχουμε κάνει. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία είναι δύσκολο να υποβληθούν σε self-tests και να φορούν μάσκες. Το άνοιγμά τους αναμένεται γύρω στις 20-24 Μαΐου. Είμαστε σε επικοινωνία με τους ειδικούς», είπε ο κύριος Πέτσας.

Click4more: Οργανωμένες παραλίες… αλλιώς φέτος! Ποια θα είναι τα μέτρα – Πήραν «φωτιά» οι κρατήσεις (video)

Όσο τώρα για την κατάργηση του SMS, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, υπάρχει μία σκέψη να γίνει τη μέρα που θα ανοίξει ο τουρισμός. Στις 15 Μαΐου δηλαδή…

Ταυτόχρονα, οι λοιμωξιολόγοι θα κληθούν να αποφασίσουν για το πότε θα ανοίξουν τα μουσεία, με πιθανότερη ημερομηνία την 14η Μαΐου, αφού και αυτά, εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό για τον τουρισμό.
Λίγες ημέρες μετά, στις 21 Μαΐου, αναμένεται να ανοίξουν και τα θερινά σινεμά.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις