Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Αυτή είναι η ομάδα του ΑΠΘ που δημιούργησε την ολοπρόσωπη μάσκα

Αυτή είναι η ομάδα του ΑΠΘ που δημιούργησε την ολοπρόσωπη μάσκα

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ – ΑΠΘ: Η συγκεκριμένη μάσκα περιμένει την έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για να αλλάξει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό.

Μία συσκευή υψηλής τεχνολογίας, με μάσκα ατομικής προστασίας συνδυαζόμενη με μικροβιοκτόνο και αντιικό σύστημα (ΜΑΠ), που αποστειρώνει όχι μόνο τον εισπνεόμενο, αλλά και τον εκπνεόμενο από τους χρήστες της αέρα, αναπτύχθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η συσκευή, αυτή, είναι το αποτέλεσμα σύμπραξης του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ με επικεφαλής τον καθηγητή Ορθοπαιδικής Παναγιώτη Γκιβίση και του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Χρήστο Αντωνόπουλο, ο οποίος έχει ως ερευνητικό αντικείμενο τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Η μάσκα του ΑΠΘ, μια σημαντική εφεύρεση για την οποία έχουν ήδη ενημερωθεί ο πρωθυπουργός, ο ΕΟΔΥ και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχει λάβει αριθμό αξιολόγησης για την κατοχύρωση πατέντας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και από τον Οργανισμό Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ.

Η συσκευή αποτελείται από μια ολοπρόσωπη μάσκα (τύπου snorkeling), με φιλικό προς το δέρμα υλικό ιατρικής σιλικόνης. Η ποιότητα και καθαρότητα του εισπνεόμενου και εκπνεόμενου αέρα ελέγχεται από κύκλωμα φιλτραρίσματος ενεργού άνθρακα και αποστείρωσης μέσω κατάλληλης υπεριώδους ακτινοβολίας. Επίσης ρυθμίζεται η ποσότητα του εισπνεόμενου αέρα μέσω ελέγχου της ταχύτητας ροής. Η αποστείρωση είναι διπλή μέσω ανεξαρτήτων οδεύσεων, τόσο για τον εισπνεόμενο αέρα, όσο και για τον εκπνεόμενο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις