Δείκτης θετικότητας: Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 54 ημερών κι όμως αυστηρότερα lockdown

Κι ενώ ο δείκτης θετικότητας μειώνεται καθημερινά, τα μέτρα… σκληραίνουν. Πώς εξηγείται αυτή η αντίστροφη πορεία και τι πρέπει να περιμένουμε για να πάρουμε επιτέλους «ανάσα». Όλα τα νέα μέτρα του lockdown… Μαρτίου που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς για την δυτική Αττική.

Παράδοξο. Μόνο αυτή η λέξη μπορεί να περιγράψει ακριβώς τα όσα συμβαίνουν αναφορικά με τον δείκτη θετικότητας και την πορεία που καταγράφει ο κορονοϊός στην χώρα.

Βρισκόμαστε μόλις λίγες μέρες πριν τα φετινά Χριστούγεννα κι ο δείκτης θετικότητας πέφτει καθημερινά, ωστόσο αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα αντί για την… χαλάρωση των μέτρων που όλοι περιμέναμε, η κυβέρνηση να “σφίγγει” το ζωνάρι του lockdown!

Ποιο είναι λοιπόν το παράδοξο; Ότι ενώ ο δείκτης θετικότητας κατέγραψε χαμηλό 54 ημερών (!) τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για το τελευταίο 24ωρο ήταν ξανά αποκαρδιωτικά: 1.155 νέα κρούσματα, 78 νεκροί και 542 διασωληνωμένοι.

Η εικόνα καλυτερεύει αλλά πολύ αργά. Μοιάζει με το μαρτύριο της σταγόνας, καθώς τα κρούσματα είναι -ακόμα- σταθερά τετραψήφια, οι νεκροί δεκάδες και οι διασωληνωμένοι μειώνονται κυριολεκτικά κατά μόλις λίγοι την ημέρα.

Το “καράβι” των γιορτών έχει ήδη… σαλπάρει και με την εικόνα που υπάρχει καθημερινά, η ρεαλιστική προσέγγιση είναι πως και από τον νέο χρόνο θα πάμε με lockdown και μέτρα.

lockdown δείκτης θετικότητας 

Ο δείκτης θετικότητας που “πέφτει” συνεχώς και η μεγάλη ελπίδα

Όπως προαναφέραμε, πάντως, το μοναδικό θετικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ο δείκτης θετικότητας, καθώς το 3,4% της Πέμπτης, 17.12.2020, είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί μετά το 2,86% της 24ης Οκτωβρίου του 2020. Έκτοτε, ο δείκτης αυτός, ο οποίος και αποτελεί το απόλυτο “εργαλείο” με βάση το οποίο οι ειδικοί εισηγούνται τα όποια μέτρα, έχει παρουσιάσει πολλά “σκαμπανεβάσματα”, όμως πρώτη φορά σήμερα έπεσε τόσο χαμηλά.

Click4more: Κορονοϊός – Lockdown: Πώς έφτασε στο «λουκέτο» η δυτική Αττική και ποιες «κόκκινες» περιοχές ακολουθούν

Σημειώνουμε εδώ πως το όριο ασφαλείας που έχουν θέσει οι επιστήμονες και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων Ευρώπης και Αμερικής είναι το 4% όμως ακόμα… έχουμε δρόμο. Κι αυτό διότι οι ειδικοί λένε πως για να πούμε με μια ασφάλεια ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, θα πρέπει ο δείκτης αυτός να παραμείνει για περίπου 4-5 μέρες κάτω του 4%.

Ίσως όμως είμαστε στα μέσα αυτής της διαδρομής. Κι αυτό διότι η Πέμπτη, 17.12.2020, ήταν η δέκατη συνεχόμενη μέρα που ο δείκτης θετικότητας δεν ξεπέρασε το 5,5% αλλά και η τρίτη συνεχόμενη που κινήθηκε στο “πράσινο” όριο του 4% και κάτω.

Πιο συγκεκριμένα:

Την Τρίτη, 08.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 4,6%.

Την Τετάρτη, 09.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 5,5%.

Την Πέμπτη, 10.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 4,7%.

Την Παρασκευή, 11.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 4,2%.

Click4more: Προειδοποίηση Χαρδαλιά από Θεσσαλονίκη: «Το οποιοδήποτε πισωγύρισμα θα είναι μη αναστρέψιμο»

Το Σάββατο, 12.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 3,8% (σ.σ. η πρώτη μέρα μετά από καιρό που ο δείκτης έγινε… πράσινος).

Την Κυριακή, 13.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 4,3%.

Την Δευτέρα, 14.12.2020, όπως προαναφέραμε, ο δείκτης θετικότητας ήταν 5,3%.

Την Τρίτη 15.12.202 ο δείκτης θετικότητας έγινε και πάλι πράσινος με 3,7%.

Την Τετάρτη 16.12.202 ο δείκτης θετικότητας υποχώρησε στο 3,5%.

Και την Πέμπτη, 17.12.2020, ο δείκτης θετικότητας υποχώρησε εκ νέου στο 3,4%.

lockdown

Παρόλα αυτά, όπως προαναφέραμε, η κατάσταση είναι ακόμα οριακή κι έτσι η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα -σκληρό lockdown εποχής Μαρτίου για να ακριβολογούμε- για περιοχές της δυτικής Αττικής.

Κορονοϊός: Ασπρόπυργος, Ελευσίνα και Μάνδρα σε αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας

Ήδη από την Τετάρτη, 16.12.2020, ο Βασίλης Κικίλιας στην τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό άφησε… ορθάνοιχτο παράθυρο για νέα μέτρα στις “κόκκινες” περιοχές της δυτικής Αττικής και το απόγευμα της Πέμπτης, 17.12.2020, ο Νίκος Χαρδαλιάς το… επισημοποίησε καθώς ο Ασπρόπυργος, η Ελευσίνα και η Μάνδρα δεινοπαθούν από τον εφιάλτη που ακούει στο όνομα κορονοϊός.

Εφόσον, λοιπόν, ο κορονοϊός κάνει… πάρτυ στις περιοχές αυτές, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση μετά από εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως για τους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας – Ειδυλλίας, αποφασίζεται:

Πρώτον, η επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα ως τις 5 το πρωί εξαιρουμένων των εργαζομένων και μόνο (σ.σ. οι οποίοι θα μετακινούνται μόνο με άδεια του εργοδότη).

Δεύτερον, αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου (ακόμα και το click away), των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.

Click4more: Αττική: Που ανιχνεύτηκαν τα σημερινά κρούσματα

Τρίτον, αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος εκτός των εξόδιων ακολουθιών (κι αυτές με όχι πάνω από 10 άτομα) αλλά και η αναστολή ελεύθερης πρόσβασης σε ναούς για ατομική προσευχή και η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών μόνο με παρουσία κληρικών.

Τέταρτον, αποφασίζεται η μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με χρήση rapid test και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των στενών επαφών αυτών. Ιδιαίτερη έμφαση των παραπάνω ελέγχων θα δοθεί στις περιοχές Νέα Ζωή, Νεόκτιστα, Άνω και κάτω Φούσα, Γκοριτσά, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και της Μάνδρας.

Πέμπτον, αποφασίζεται η εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζομένους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της ΓΓΠΠ, και των Ενόπλεων Δυνάμεων. Ενθαρρύνουμε και συστήνουμε στις επιχειρήσεις ελέγχους προσωπικού με ίδια μέσα, με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους και για την διενέργεια των περιοδικών αυτών ελέγχων θα ακολουθηθεί το μοντέλο 0-5-10 δηλαδή ο έλεγχος την πρώτη, την πέμπτη και την δέκατη μέρα.

Έκτον, αποφασίζεται μοριακός έλεγχος κάθε 5 μέρες στους εργαζόμενους όλων των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων των περιοχών αυτών.

Click4more: Κορονοϊός: Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται τα 1155 νέα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα

Έβδομον, αποφασίζεται η μαζική διανομή προστατευτικών μασκών, με μέριμνα της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όγδοον, αποφασίζεται η απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, σε χώρους και δομές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί για αυτό το σκοπό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ειδικά σε περιπτώσεις που η κατ’ οίκον απομόνωση δεν κρίνεται εφικτή και εγκυμονεί κινδύνους για άλλα μέλη της οικογένειας.

Ένατον, αποφασίζεται η αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών στους δήμους αυτούς καθώς και ο υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση rapid test σε μικροπωλητές ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές και ο περιοδικός έλεγχος αυτών ανά τριήμερο.

Επίσης αποφασίζουμε εκστρατείες ενημέρωσης στις περιοχές αυτές. Τέλος, αποφασίζεται η εντατικοποίηση εκτεταμένων ελέγχων τήρησης εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.

Τα μέτρα θα ισχύουν από την Παρασκευή, 18.12.2020, στις 06.00 το πρωί και για επτά μέρες. Στην συνέχεια η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί και θα αποφασιστεί είτε η συνέχιση, είτε η άρση των συγκεκριμένων μέτρων.

Κορονοϊός: Δείτε τις ανακοινώσεις που έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Φωτογραφίες: Intime.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Τσουνάμι οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στο ΑΠΘ – Τουλάχιστον 10 μαρτυρίες

Τσουνάμι οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στο ΑΠΘ – Τουλάχιστον 10 μαρτυρίες

Ανοίγουν στόματα στην Θεσσαλονίκη. Μετά την καταγγελία της πρώην φοιτήτριας του Γεωλογικού, άλλες 10 γυναίκες που φοίτησαν στο Ιστορικό Αρχαιολογικό μοιράζονται τις εμπειρίες τους οι οποίες συγκλονίζουν.
Ο Βασίλης Κικίλιας συνόδευσε τον Πέτρο Μολυβιάτη για να εμβολιαστεί

Ο Βασίλης Κικίλιας συνόδευσε τον Πέτρο Μολυβιάτη για να εμβολιαστεί

Ακμαιότατος στα 93 του χρόνια ο βετεράνος της εξωτερικής πολιτικής, κ. Πέτρος Μολυβιάτης εμβολιάστηκε σήμερα κατά του κορονοϊού.  Τον κ. Μολυβιάτη συνόδευσε ο υπουργός Υγείας ... Διαβάστε περισσότερα
Συντάξεις Φεβρουαρίου 2021: Όλες οι ημερομηνίες για τις πληρωμές

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2021: Όλες οι ημερομηνίες για τις πληρωμές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής για τις κύτριες και επικουρικές συντάξεις Φεβρουαρίου 2021. ΠΟΤΕ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: Ανακοινώθηκαν οι ημεριομηνίες για την καταβολή ... Διαβάστε περισσότερα
Θεοχάρης: Άνοιγμα τουρισμού με rapid test και εμβόλιο

Θεοχάρης: Άνοιγμα τουρισμού με rapid test και εμβόλιο

Σε συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στη Μαδρίτη, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε αναλυτική πρόταση σχετικά με την αναγκαιότητα ... Διαβάστε περισσότερα
Κίνηση όπως παλιά στην Αττική – Ποιοι δρόμοι είναι μποτιλιαρισμένοι

Κίνηση όπως παλιά στην Αττική – Ποιοι δρόμοι είναι μποτιλιαρισμένοι

Τα καταστήματα άνοιξαν και μαζί τους αυξήθηκε και η κίνηση στους δρόμους. Σε πολλές κεντρικές αρτηρίες τα αυτοκίνητα είναι ακινητοποιημένα και η σημερινή Τρίτη θυμίζει ... Διαβάστε περισσότερα