Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Κορονοϊός – Lockdown: Πώς έφτασε στο «λουκέτο» η Δυτική Αττική και ποιες «κόκκινες» περιοχές ακολουθούν

Κορονοϊός – Lockdown: Πώς έφτασε στο «λουκέτο» η Δυτική Αττική και ποιες «κόκκινες» περιοχές ακολουθούν

Στο μάτι του κυκλώνα η Δυτική Αττική που φλέγεται από τη διασπορά του κορονοϊού. Την Παρασκευή οι αποφάσεις και για άλλες περιοχές. Σαρωτικοί έλεγχοι μετά τις 22.00 το βράδυ. Δεν υπάρχει ζήτημα για κανένα ρεβεγίον ξεκαθάρισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και η Δυτική Αττική μπαίνει σε ένα σκληρότερο lockdown καθώς η περιοχή είχε βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και είχε μπει στο μικροσκόπιο των λοιμωξιολόγων εδώ και μέρες.

Στις περιοχές αυτές υπήρχε υπερμετάδοση του κορονοϊού και άπαντες στην επιτροπή συμφώνησαν ότι πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Click4more: Κορονοϊός: Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται τα 1155 νέα κρούσματα

Έτσι ο Νικος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε σήμερα την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, κλείσιμο click away, κλείσιμο κομμωτηρίων και εκκλησιών αλλά και απομόνωση σε ειδικούς χώρους επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Τα μέτρα μπαίνουν σε εφαρμογή από τα ξημερώμτα και μέχρι την Παραμονή των Χριστουγέννων. Aπό την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μάνδρα ισχύει: Απαγόρευση κυκλοφορίας 18:00 – 05:00 με εξαίρεση τους εργαζόμενους. Αναστολή του click away. Kλείνουν κομμωτήρια – βιβλιοπωλεία – καταστήματα περιποίησης νυχιών. Κλείνουν οι εκκλησίες Απαγορεύεται η ατομική προσευχή.

Μαζικοί έλεγχοι rapid test

Θα πραγματοποιείται Moριακός έλεγχος / 5 ημέρες εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας σε όλες τις περιοχές.

Απομόνωση ασθενών που δεν χρήζουν νοσηλείας σε ειδικούς χώρους.

Αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών.

Όπως ανακοίνωσε ο κύριος Χαρδαλιάς μετά το πέρας της μίας εβδομάδας εφαρμογής του σκληρότερου lockdown θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης προκειμένου να αποφασιστεί η άρση ή η παράτασή του.

Ποιες «κόκκινες περιοχές» ακολουθούν

Δεν είναι μόνο η Δυτική Αττική που φλέγεται από τον κορονοϊό αλλά και άλλες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα και όλα δείχνουν πως αύριο Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου αναμένονται ανακοινώσεις και για άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ μεγάλη διασπορά του ιού παρατηρείται στην Περιφέρεια Κοζάνης με την πόλη της Κοζάνης την Πτολεμαΐδα, αλλά και τα Σιάτιστα να αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα.

Αυτό που εξετάζουν οι επιστήμονες είναι αν θα ήταν δόκιμο να εφαρμοστεί ένα σκληρό lockdown στο σύνολο της Π.Ε. Κοζάνης ή μόνο σε αυτές τις 3 περιοχές, όπως έγινε στις τρεις “κόκκινες” περιοχές της Δυτικής. Παράλληλα σύμφωνα με το Mega στο «κόκκινο» είναι η Δράμα και η Ξάνθη και γίνεται προσπάθεια ελέγχου της κατάστασης μήπως και αποφευχθούν τα αυστηρότερα μέτρα.

Χαρδαλιάς: Σαρωτικοί έλεγχοι στην Κεντρική Μακεδονία μετά τις 22.00

Έκκληση στους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας να είναι πολύ προσεκτικοί τις επόμενες μέρες, απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στην Περιφέρεια.

«Δεν υπάρχει ζήτημα για κανένα ρεβεγιόν, δεν υπάρχει ζήτημα για άρση του lockdown. Παραμένουμε σε πολύ αυστηρά μέτρα. Θα ελεγχθούν σαρωτικά ειδικά οι μετακινήσεις μετά τις 22.00» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Γνωστοποίησε, ακόμη, ότι «υπάρχει ειδικό σχέδιο της Αστυνομίας και των ελεγκτικών μηχανισμών στις ημέρες αυτές με μαζικούς σαρωτικούς ελέγχους, ειδικά στις περιοχές με επιβάρυνση».

Click4more: Προειδοποίηση Χαρδαλιά από Θεσσαλονίκη: «Το οποιοδήποτε πισωγύρισμα θα είναι μη αναστρέψιμο»

Ο υφυπουργός προειδοποίησε ότι «εάν δεν προσέξουμε τα Χριστούγεννα, πολύ εύκολα θα επανέλθουμε στις καταστάσεις που ζήσαμε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα» και τόνισε: «είναι ώρες ευθύνης για όλους και τον καθένα ξεχωριστά».

Για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι δείχνει να είναι σε σταθεροποίηση. Επιπλέον, ανέφερε, ότι η εικόνα στη Θεσσαλονίκη είναι καλύτερη, σε σχέση με τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες, όμως σχολίασε ότι «μπορεί να βρισκόμαστε στον ίδιο αριθμό κρουσμάτων που βρισκόμασταν στις 26 Οκτωβρίου, ωστόσο παραμένουν τα προβλήματα στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας και ενώ στις 26 Οκτωβρίου είχαμε 35 ανθρώπους στις ΜΕΘ και σήμερα έχουμε 181 σε 205 κλίνες».

«Οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι δεν πρέπει να υπάρξει κατάχρηση στη δυνατότητα που δίνεται έστω για μια μικρή χαλάρωση στις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σε περιοχές με επιδημιολογική επιβάρυνση ορισμένοι δεν θα μπορέσουν να κάνουν καν χρήση αυτής της δυνατότητας. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να βρεθούμε κοντά στους δικούς μας που μας έχουν λείψει. Τα μέτρα όμως πρέπει να τηρηθούν. Κι αν μπορούμε να το αποφύγουμε ας το κάνουμε για να μπορέσουμε να βρεθούμε μετά από μερικούς μήνες όλοι μαζί με ασφάλεια και χωρίς να έχουμε ρισκάρει τη ζωή συνανθρώπων μας» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Συνέστησε, τέλος, ιδιαίτερη προσοχή στα χωριά και στους ορεινούς όγκους, διότι εκεί, όπως είπε, παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις