Site icon NewsIT

Διαψεύδει η κυβέρνηση τα περί ευνοϊκής ρύθμισης για τους υπαλλήλους της Βουλής

03.07.2010 | 13:35
Διαψεύδει η κυβέρνηση τα περί ευνοϊκής ρύθμισης για τους υπαλλήλους της Βουλής

Σύμφωνα με δημοσίευμα οι θα συνταξιοδοτηθούν με 28,5 χρόνια εργασίας - Στα μαλακά πέφτουν οι βουλευτές, θα βγαίνουν στη σύνταξη με 8 χρόνια θητείας- Πετσάλνικος και υπ. Οικονομικών: 'Ιδιοι οι όροι συνταξιοδότησης για τους υπαλλήλους της Βουλής

Ανακοίνωση μετά το ρεπορτάζ του ΒΗΜΑΤΟΣ που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω στο ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων για χάρη των υπαλλήλων της Βουλής, εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

“Η παράγραφος 1 του άρθρου 16 του νομοσχεδίου, που κατατέθηκε την Παρασκευή 2 Ιουλίου στη Βουλή, είναι σαφής: «Για τον υπολογισμό της σύνταξης και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των υπαλλήλων της Βουλής, εφαρμόζονται από 01-01-2011 οι διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, κατά περίπτωση, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά για τους τακτικούς υπαλλήλους των Υπουργείων. Ως μισθός για τον υπολογισμό της σύνταξής τους λαμβάνεται αυτός που προσδιορίζεται από τις οικείες διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής»” αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου

Νωρίτερα, μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ το πρωί του Σαββάτου, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, δήλωσε: “Το εν λόγω δημοσίευμα είναι παντελώς ανακριβές. Η αλήθεια αποτυπώνεται στο άρθρο 16 του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για το ασφαλιστικό στο Δημόσιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή σύμφωνα με το οποίο οι αλλαγές που επέρχονται στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων θα εφαρμοστούν και στους υπαλλήλους της Βουλής”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος του Σαββάτου, οι υπάλληλοι της Βουλής εξαιρέθηκαν από τα γενικά προβλεπόμενα του συνταδιοδοτικού των δημοσίων υπαλλήλων. Έτσι – σύμφωνα με την εφημερίδα – οι 1.500 και πλέον εργαζόμενοι στη Βουλή συνταξιοδοτούνται αυτομάτως με τη συμπλήρωση 28,5 ετών εργασίας, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Δηλαδή συνταξιοδοτούνται σχεδόν επτά χρόνια νωρίτερα από τους ασφαλισμένους οι οποίοι ίσα ίσα προλαβαίνουν εφέτος να συμπληρώσουν την 35ετία και 12 έτη νωρίτερα από τους μελλοντικούς συνταξιούχους, οι οποίοι θα πρέπει να συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης.

Μετά τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης και η ενσωμάτωση των δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ από 1/1/2011, η κυβέρνηση έκανε βήμα πίσω διατηρώντας σε ισχύ τα προνόμια. Για να ισχύσει αυτό θα έπρεπε να αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής πράγμα που δεν επελέγη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Να σημειωθεί ότι η σύνταξή τους δεν επηρεάζεται και δεν μειώνεεται από τις γενικές αλλαγές υπολογισμού των συντάξεων, αφού το ποσοστό αναπλήρωσης ειναι 100% των αποδοχών τους..

Όσο για τους ίδιους τους βουλευτές, εκείνοι θα εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται μετά από οκτώ χρόνια θητείας χωρίς να θίγεται η δεύτερη σύνταξη που παίρνουν από την κύρια απασχόλησή τους.

Διαβάστε επίσης: Στη Βουλή το Ασφαλιστικό του Δημοσίου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version