Τετάρτη, 1 Μαΐ
21oC Αθήνα

Δημητσάνα: Το χωριό που τροφοδοτούσε με μπαρούτι την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Δημητσάνα: Το χωριό που τροφοδοτούσε με μπαρούτι την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Μπορεί να έχει σχέση μια Μπαρουταποθήκη με τη Δημητσάνα; Ναι, είναι η απάντηση επί της αρχής και πάμε να δούμε τι είχε συμβεί σε ένα από τα πιο γνωστά και φημισμένα τουριστικά χωριά της Πελοποννήσου.

Ένας προορισμός που αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου και από όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Η Δημητσάνα είναι το γραφικό χωριό της Αρκαδίας που πάει κόντρα στο ρεύμα.

Κι ενώ όλοι γνωρίζουν την ομορφιά της, λίγοι είναι εκείνοι που ξέρουν και λεπτομέρειες της ιστορίας της. Και μπορεί να ξέρεις ότι είναι ένα ιστορικό χωριό αλλά γνωρίζεις άρα ότι αποτέλεσε τον τροφοδότη της Ελληνικής Επανάστασης με μπαρούτι και γιατί συνέβη αυτό;

Οι πληροφορίες είναι αρκετές και ενδιαφέρουσες γι’ αυτή την όμορφη και ιστορική γωνιά της Πελοποννήσου.

Αρχικά λίγοι γνωρίζουν ότι η Δημητσάνα είχε μεγάλη παραγωγή νίτρου, βασικού συστατικού της πυρίτιδας. Αυτό, λοιπόν, το πλεονέκτημα θέλησαν να εκμεταλλευτούν οι Τούρκοι και οι Βενετοί, που κατά καιρούς ήλεγχαν τη συγκεκριμένη περιοχή και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι οι Τούρκοι κατά τον 17ο αιώνα, κατασκεύασαν στην πόλη δημόσιο πυριτιδοποιείο.

Παλαιότερες μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι δύο πρώτοι μπαρουτόμυλοι της περιοχής, οι λεγόμενοι «δίδυμοι μύλοι των Λαμπαρδαίων» κατασκευάστηκαν και λειτουργούσαν στην περιοχή από το 1710, από τον Εθνομάρτυρα μητροπολίτη Ανανία Λαμπάρδη.

Αυτή η κατάσταση αποτέλεσε, όμως, μεγάλο πλεονέκτημα και για τους Έλληνες, ιδιαίτερα την περίοδο της Επανάστασης.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις