Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Προσοχή: Πως θα διατηρήσω σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο

Προσοχή: Πως θα διατηρήσω σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο

Χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες για την προστασία της υγείας από τον ΕΦΕΤ. Ο κακός χειρισμός των τροφίμων μπορεί να προκαλέσει δηλητηριάσεις.

Είναι γεγονός ότι έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός τροφιμογενών λοιμώξεων (δηλητηριάσεις) διεθνώς εξαιτίας του ακατάλληλου χειρισμού τροφίμων στο σπίτι και έτσι ο ΕΦΕΤ συγκέντρωσε ερωτήσεις καταναλωτών και δίνει απαντήσεις που θα βοηθήσουν στον ασφαλή χειρισμό των τροφίμων στο σπίτι.

Με τη συμβουλευτική συνδρομή διακεκριμένων ακαδημαϊκών, με τρόπο απλό και κατανοητό, ο ΕΦΕΤ δημιούργησε το εγχειρίδιο «Τρώγοντας με ασφάλεια στο σπίτι» το οποίο είναι διαθέσιμο από την ιστοσελίδα του φορέα www.efet.gr.

Πως μπορώ να διατηρήσω τα τρόφιμα στο ψυγείο

  • Ποτέ δεν αποθηκεύετε ζεστά φαγητά στο ψυγείο. Αυτό μπορεί να αλλάξει τη θερμοκρασία συντήρησης εντός του ψυγείου.
  • Τα μαγειρεμένα τρόφιμα πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο εντός δύο ωρών από την παρασκευή τους.
  • Για όσο χρονικό διάστημα παραμένει το μαγειρεμένο φαγητό στην κουζίνα πρέπει να είναι προστατευμένο από επιμολύνσεις (π.χ. από έντομα) εντός του σκεύους όπου παρασκευάστηκε. Μια έξυπνη τακτική είναι η κατανομή του σε στεγανά γυάλινα ή πλαστικά σκεύη, ώστε να καταναλώνεται μόνο η ποσότητα που είναι αναγκαία για κάθε γεύμα εντός της ημέρας.
  • Διατηρείτε τα μαγειρεμένα τρόφιμα στο ψυγείο πάντα καλυμμένα εντός στεγανών συσκευασιών κατάλληλων για τρόφιμα.
  • Για να επιτύχετε ταχύτερη ψύξη των τροφίμων μπορείτε να χρησιμοποιείτε ρηχούς και κατά το δυνατό μικρούς περιέκτες (π.χ. για τρόφιμα όπως το ρύζι).
  • Φροντίζετε να διατηρείτε τη χαμηλή θερμοκρασία των τροφίμων με το να μην τα αφήνετε εκτός ψυγείου ή καταψύκτη (εάν συντηρούνται υπό κατάψυξη).
  • Μην χρησιμοποιείτε αλόγιστα το ψυγείο (π.χ, ανοικτή πόρτα για αρκετή ώρα), μην φράζετε τους αγωγούς κυκλοφορίας ψυχρού αέρα, προκειμένου να ψύχονται ομοιόμορφα όλα τα υπό αποθήκευση προϊόντα.
  • Μην υπερφορτώνετε το ψυγείο. Η τήρηση τάξης στο οικιακό ψυγείο σας, βοηθά να μην ξεχνάτε τρόφιμα για μακρύ χρονικό διάστημα σε αθέατες γωνίες του οικιακού ψυγείου.
  • Τοποθετείστε τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα όπως τυρί, γιαούρτι, μαγειρεμένο κρέας στα ανώτερα ράφια του ψυγείου, αφού αποθηκευτούν μέσα σε ξεχωριστά κλειστά σκεύη εάν δεν είναι συσκευασμένα.
  • Τρόφιμα όπως, ωμό κρέας, πουλερικά και ψάρια τα αποθηκεύετε σε ξεχωριστούς κλειστούς περιέκτες, έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους και να μη στάζουν επάνω σε άλλα τρόφιμα και τα τοποθετείτε στα μεσαία ράφια του ψυγείου.
  • Τα λαχανικά τα τοποθετούμε στα χαμηλότερα ράφια.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος αποθήκευσης του ωμού κοτόπουλου σε σχέση με τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, όταν αυτά αποθηκεύονται στο ίδιο ψυγείο;

Το ωμό κοτόπουλο, πρέπει να αποθηκεύεται εντός κλειστού σκεύους, στα μεσαία ράφια και κάτω από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (δηλαδή τρόφιμα που θα καταναλωθούν χωρίς καμία άλλη προετοιμασία: π.χ. τυριά, αλλαντικά, όταν αυτά αποθηκεύονται στο ίδιο ψυγείο.

Σε τι θερμοκρασία διατηρώ τα ευαλλοίωτα τρόφιμα;

Διατηρείτε τα μαγειρεμένα φαγητά και τα ευαλλοίωτα τρόφιμα στο ψυγείο στους 4 βαθμούς Κελσίου (+4°C) και περιορίζετε την παραμονή ευαλλοίωτων τροφίμων στην επικίνδυνη θερμοκρασιακή ζώνη 5 έως 60°C για διάστημα όχι συνολικά πάνω από 2 ώρες (αν σκοπεύετε να το επανα-ψύξετε ή να το καταναλώσετε) ή το πολύ 4 ώρες αν σκοπεύετε να το απορρίψετε.

Δείτε εδώ ολόκληρο τον οδηγό του ΕΦΕΤ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις