Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Είδες η ΔΕΗ; Βάζει εισπρακτικές για να εισπράξει τα ληξιπρόθεσμα!

Είδες η ΔΕΗ; Βάζει εισπρακτικές για να εισπράξει τα ληξιπρόθεσμα!

Τι κι αν ήταν μια από τις επιχειρήσεις με κοινωνικό πρόσωπο, μια επιχείρηση από τις λεγόμενες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Όλα αυτά να τα ξεχάσετε. Η ΔΕΗ φοράει το σκληρό της προσωπείο και βάζει τέλος στην πολιτική των διευκολύνσεων και του κοινωνικού της προσώπου.

Το ανακοίνωσε στην Βουλή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης προαναγγέλλοντας ότι θα βάλει εισπρακτικές εταιρείες! Και δεν του πέρασε καθόλου από το μυαλό – ή μαλλον δεν βόλευε – να σκεφτεί ότι με τις απανωτές αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με τις αυξήσεις των φόρων και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά και με τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων είναι πολλοί εκείνοι που απλά ΔΕΝ έχουν να πληρώσουν!

«Εχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε πιο αποφασιστικές μεθόδους για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Θα προσλάβουμε εταιρεία με μεγάλη ειδίκευση στο θέμα είσπραξης οφειλών με διεθνή εμπειρία», είπε ο κ. Παναγιωτάκης.

Παράλληλα κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής είπε «πως τις επόμενες ημέρες η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις με μεγάλα διεθνή funds και τράπεζες όπως η Bank of America και Deutsche Bank για τη χρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εάν δουν ότι έχουν αξιόπιστο μηχανισμό συλλογής τους».

Για να δικαιολογήσει τις αποφάσεις του ο Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, ανέφερε πως τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν πλέον φτάσει τα 2,6 δισ. από 1,7 δισ. ευρώ που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 και υποστήριξε πως «οι πολιτικές των διευκολύνσεων έφτασαν στα όριά τους θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ποιο αποφασιστικές μεθόδους.  Θα προσλάβουμε εταιρεία με μεγάλη εξειδίκευση στο θέμα τα συλλογής οφειλών με διεθνή εμπειρία και που έχουν συστήματα και δικά τους λογιστικά ανάλυσης της πελατείας με βάσει το ιστορικό κα την ανάλυση του καταναλωτή».

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ μάλιστα ανέφερε πως οι εισπρακτικές αυτές εταιρείες «μας έχουν υποσχεθεί πως η εισπραξιμότητα μπορεί να αυξηθεί πάνω από 10% κάτι που θα ήταν πολύ σημαντικό και θα έδινε στην εταιρεία μια μεγάλη ανάσα».

Ο κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, επιχειρηματολόγησε κατά των «στρατηγικών» κακοπληρωτών της εταιρείας λέγοντας πως σήμερα 85.000 καταναλωτές έχουν οφειλές πάνω των 3.000 ευρώ και συνολικά χρωστάνε 550 εκατ. ευρώ. «Τους κόβαμε, είπε, το ρεύμα και αυτοί το επανασύνδεαν μόνοι τους και έκαναν ρευματοκλοπή».

Από τα στοιχεία πάντως που ανέφερε για τις οφειλές ένας από τους μεγάλους και στρατηγικούς κακοπληρωτές φαίνεται να είναι το ελληνικό Δημόσιο καθώς οφείλει 100 εκατ. ευρώ και έχει ρυθμίσει μόλις τα 40 εκατ. ευρώ!

Καταναλωτές υψηλής τάσης οφείλουν 345 εκατ. ευρώ και έχου διακανονιστεί τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταναλωτές χαμηλής και μέση τάσης – που είναι δηλαδή νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις ως επι το πλείστον- οφείλουν 1,6 δισ. εκ των οποίων όμως είναι σε διακανονισμό τα 700 εκατ. ευρώ. Επίσης υπάρχουν και άλλα 500 εκατ. ευρώ από τελικούς καταναλωτές που είτε διέκοψαν την ηλεκτροδότηση των οικιών και επιχειρήσεων που έκλεισαν, είτε άλλαξαν πάροχο αφήνοντας «φέσι» στη ΔΕΗ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε