Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Εισαγγελική έρευνα για τη ΜΚΟ HumanRights 360

Εισαγγελική έρευνα για τη ΜΚΟ HumanRights 360

Προκαταρκτική εξέταση θα διενεργηθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για την υπόθεση της ΜΚΟ HumanRights 360 μετά τη διαβίβαση του πορίσματος της Αρχής  Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, που εντοπίζει στοιχεία για κακοδιαχείριση μεγάλων χρηματικών ποσών, προερχόμενων από χρηματοδοτήσεις από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Η υπόθεση της ΜΚΟ θα ερευνηθεί από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ελένη Μιχαλοπούλου, η οποία καλείται να αποφανθεί αν για τον ιδρυτή της HumanRights 360 και στελέχη της οργάνωσης προκύπτουν στοιχεία για την διάπραξη σοβαρών αδικημάτων, όπως αυτά της απιστίας και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Η Αρχή, που προχώρησε ήδη σε “πάγωμα” λογαριασμών εμπλεκόμενων προσώπων της ΜΚΟ, σε πόρισμά της φαίνεται να εντοπίζει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στελέχη της οργάνωσης έχουν ιδιοποιηθεί μεγάλα χρηματικά ποσά.

Στο πόρισμά της, η Αρχή περιγράφει οικονομικές δράσεις που φαίνεται να παραπέμπουν σε τριγωνικές συναλλαγές, με διακίνηση χρημάτων μέσω οργανώσεων που σχετίζονται με στελέχη της ΜΚΟ και τελικούς αποδέκτες των χρημάτων, κατά την Αρχή, συγκεκριμένα πρόσωπα.

Η οργάνωση λειτουργεί ως διαχειριστικός φορέας κονδυλίων από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και μεμονωμένα τη Νορβηγία για συγκεκριμένα προγράμματα (EEA Grants με κονδύλια από Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν).

Το πιο πρόσφατο ήταν αυτό που ανέλαβε η HumanRights360 με άλλη ΜΚΟ, και αφορούσε δράσεις για θέματα ασύλου ευάλωτων προσφύγων, το οποίο έληξε το 2021 και χρηματοδοτήθηκε με ποσό περίπου 16 εκατομμυρίων ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η οργάνωση με ανακοίνωση της υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν “είναι ανακριβή και εσφαλμένα” και τονίζει ότι κάθε χρόνο ελέγχουν τα οικονομικά της πεπραγμένα ορκωτοί λογιστές.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις