Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Ανοιχτά τα μαγαζιά αυτήν την Κυριακή!

Ενδιάμεσες εκπτώσεις

Δύο μέρες έμειναν μέχρι τις ενδιάμεσες εκπτώσεις 2018. Τι πρέπει να προσέξουν έμποροι αλλά και καταναλωτές.

Μεθαύριο, την Τετάρτη 2 Μαΐου ξεκινούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις 2018. Η τελευταία μέρα των εκπτώσεων για να κάνετε τις αγορές σας σε χαμηλότερες τιμές, είναι η Τετάρτη 15 Μαΐου. Την Κυριακή 6 του μήνα, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά, προαιρετικά, από τις 11.00 έως τις 20.00.

Η εγκύκλιος της ΕΣΕΕ για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις

Η εγκύκλιος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας προς τους συλλόγους μέλη της αναφέρει πως η φετινή ενδιάμεση «εαρινή» εκπτωτική περίοδος, θα είναι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Οι 15 ημέρες είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες.

Ως ημέρα έναρξης του δεκαπενθημέρου είναι η Τετάρτη, 2 Μαΐου. Αντίστοιχα, τελευταία ημέρα των εκπτώσεων θα είναι η Τρίτη, 15 Μαΐου. Επισημαίνεται επίσης η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, 6 Μαΐου. Κατά τις ισχύουσες διατάξεις, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν την συγκεκριμένη Κυριακή. Το προαιρετικό ωράριο είναι από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00.

Τι πρέπει να προσέξουν έμποροι και καταναλωτές

Όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ, μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουν οι έμποροι. «Κατά τη διενέργεια εκπτώσεων απαραίτητη είναι η αναγραφή της παλαιάς και νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση. Επίσης, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης». Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η αναγραφή παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένες. Συμπληρωματικά μόνο δίνεται η δυνατότητα αναγραφής ποσοστού έκπτωσης.

Σύμφωνα με πληροφόρηση που είχε η ΕΣΕΕ από την γενική γραμματεία Εμπορίου, σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν κατά τις τακτικές χειμερινές εκπτώσεις διαπιστώθηκε το εξής… Πολλοί επιχειρηματίες, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον σχετικό φόρτο εργασίας, δεν αναγράφουν στα υπό έκπτωση προϊόντα διπλές τιμές. Αντιθέτως, καταφεύγουν στην χρήση γενικευμένου ποσοστού μείωσης.

Όμως «αυτή η πρακτική, όσο και αν γίνεται καλοπροαίρετα, παραβιάζει το νόμο και επισύρει αυστηρές κυρώσεις. Θεωρούμε δε ότι αυτήν την εποχή της κρίσης είναι εντελώς αχρείαστο να επιβάλλονται πρόστιμα που μπορεί να πλήξουν την βιωσιμότητα της επιχείρησης» όπως σημειώνει η συνομοσπονδία.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, οι ελεγκτικές αρχές της γενικής γραμματείας Εμπορίου, αντιλαμβανόμενες ότι δεν υπάρχει κανείς δόλος εξαπάτησης του καταναλωτή, έχουν προχωρήσει μόνο σε απλές συστάσεις. Ωστόσο αυτό δεν θα ισχύει για πάντα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις