Ελλάδα

Επιστρέφει στην Ελλάδα από την Ουψάλα και επανενώνεται μετά από 100 χρόνια ο πήλινος σφραγιδοκύλινδρος της Ασίνης

Επιστρέφει στην Ελλάδα έπειτα από 100 χρόνια παραμονής στο Μουσείο της Ουψάλα, το αρχαίο θραύσμα του μοναδικού πήλινου σφραγιδοκύλινδρου της Ασίνης, και επανενώνεται με το θραύσμα που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου.

Το αρχαίο θραύσμα του σφραγιδοκύλινδρου, που χρονολογείται από την εποχή τού Χαλκού, επιστρέφει όχι μόνο πίσω στην Ελλάδα από την Ουψάλα, αλλά και στον γενέθλιο τόπο του την Αργολίδα.

Το αρχαίο θραύσμα – όπως ενημερώνει σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ – παρέδωσε στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, Γιόχαν Μπόργκσταμ, στη διάρκεια ειδικής τελετής.

Το θραύσμα του αρχαίου πήλινου σφραγιδοκύλινδρου, που βρέθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής ανασκαφής την οποία ξεκίνησε ο τότε διάδοχος του σουηδικού θρόνου, Γκούσταβ Άντολφ, και μετέπειτα βασιλιάς, βρισκόταν στην κατοχή του Μουσείου του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία. Η σουηδική κυβέρνηση όμως, αποφάσισε να χορηγήσει την άδεια προκειμένου να παραδοθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου.

Εικονοποίηση του εθνικού στόχου της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

«Ομολογώ ότι για εμένα προσωπικά, αυτή είναι μια πολύ χαρούμενη στιγμή, επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε μια όχι τυπική και συνηθισμένη τελετή, αλλά σε μια τελετή που, πρώτα απ’ όλα, επιβεβαιώνει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις στενές σχέσεις που συνδέουν την Ελλάδα και τη Σουηδία και στον πολιτισμό. Ξεκινώντας από τις ανασκαφές της Ασίνης, όπου το 1922 συμμετείχε και ο διάδοχος Γκούσταν Άντολφ, του σουηδικού θρόνου, η Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία συνεργάζεται εξαιρετικά και πολύ αποδοτικά με το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

«Για εμάς τους Έλληνες, για μένα προσωπικά, η συγκεκριμένη χειρονομία είναι η εικονοποίηση ενός εθνικού στόχου, της οριστικής επιστροφής και της ενοποίησης και της επανένωσης στο Μουσείο της Ακρόπολης των Γλυπτών του Παρθενώνα», συνέχισε η υπουργός Πολιτισμού.

«Συγκινητική στιγμή για τους Έλληνες φίλους μας»

«Η παράδοση και η επιστροφή στην Ελλάδα ενός αντικειμένου που γεννήθηκε στην Αργολίδα πριν από 4.000 χρόνια περίπου, αποτελεί μια ιδιαίτερη στιγμή για εμάς. Είναι μια συγκινητική στιγμή για τους Έλληνες φίλους μας, είναι όμως μια συγκινητική στιγμή και για εμάς καθώς εντάσσεται στην ευρύτερη συζήτηση για την ενοποίηση των αντικειμένων που πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να εκτίθενται στην Ελλάδα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα.

«Είμαι ενθουσιασμένη που βλέπω αυτό το σημαντικό τεχνούργημα επιτέλους να επανενώνεται. Ο πήλινος σφραγιδοκύλινδρος είναι ένα μοναδικό και πολύτιμο κομμάτι. Είμαι ευγνώμων προς όλους όσοι κατέστησαν δυνατή αυτήν την επανένωση. Πέρυσι γιορτάσαμε τα εκατό χρόνια σουηδικών αρχαιολογικών ερευνών πεδίου στην Ασίνη. Επομένως αυτή είναι μια σημαντική ημέρα για το Σουηδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα» δήλωσε η Δρ, Τζένι Βάλενστεν, διευθύντρια του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα.

Η επανένωση των δύο θραυσμάτων του πήλινου σφραγιδοκύλινδρου κατέστη δυνατή κατόπιν συζητήσεων μεταξύ του Μουσείου Gustavianum, του Πανεπιστημίου της Ουψάλα και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου.

Το θραύσμα παρέλαβε από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, η έφορος Αρχαιοτήτων Άργους-Μυκηνών Άλκηστη Παπαδημητρίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Τα παιδιά γλίτωσαν από θαύμα» λέει υπάλληλος ξενοδοχείου για τη φωτιά στο Zara στην Πάτρα
«Με έπιασε πανικός, ζαλάδα και δεν μπορούσα να αναπνεύσω, το πρώτο μέλημα μου εκείνη τη στιγμή ήταν να βγάλω τα παιδιά έξω από το δωμάτιο με ασφάλεια» λέει η υπάλληλος του ξενοδοχείου
Φωτιά στην σκεπή του Zara Home στην Πάτρα
Οικογενειακή τραγωδία στα Τρίκαλα: Νεκροί εντοπίστηκαν μητέρα και γιος μέσα στο σπίτι τους
Τα στοιχεία φέρεται να αποκλείουν εγκληματική ενέργεια και πιθανολογείται ότι πρώτη πέθανε η 78χρονη και ύστερα ο γιος, δίπλα από τον οποίο βρέθηκε ποσότητα χαπιών
Ασθενοφόρο
Ανανεώθηκε πριν 30 λεπτά
«Ο κτηνοτρόφος παρενοχλούσε την κόρη μας» λέει η σύζυγος του 39χρονου για την δολοφονία στο Κιλκίς το 2024
Ο 39χρονος που ήταν μαζί με τον άτυχο 45χρονο το μοιραίο βράδυ, στην απολογία του ανέφερε πως πήγε να ζητήσει τον λόγο απο τον κτηνοτρόφο καθώς, όπως υποστήριξε ο ίδιος, είχε παρενοχλήσει τα δύο ανήλικα παιδιά του
Η κτηνοτροφική μονάδα