Ελλάδα

Έρευνα: Έλληνες και Τούρκοι επιθυμούν ειρηνική διευθέτηση των διαφορών

Η μεγάλη πλειοψηφία Ελλήνων και Τούρκων επιθυμεί την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών των δύο λαών, οι οποίες εντοπίζονται σε θαλάσσια θέματα όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος.

Αυτό απορρέει από την έρευνα-δημοσκόπηση που έκανε η ΜRΒ σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ και την παρουσίασε ο Δημήτρης Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της MRB, σε πάνελ ομιλητών στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών.

Επίσης, αναφέρεται πως από την έρευνα προέκυψε ότι οι Έλληνες και πολύ περισσότερο οι Τούρκοι είναι δύσπιστοι ως προς ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση των διαφορών των δύο λαών.

«Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο εύρημα,» τόνισε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Γιώργος Παγουλάτος. Τόνισε, δε, ότι ο ρόλος της ΕΕ στα μάτια των Ελλήνων είναι περισσότερο συνυφασμένος με οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα.

Μια άλλη «ασυμμετρία» στη συγκεκριμένη «άσκηση αυτογνωσίας», όπως χαρακτήρισε την έρευνα κ. Παγουλάτος, είναι ότι οι Έλληνες βλέπουν την Τουρκία ως το μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους Τούρκους.

Στο ίδιο σημείο της έρευνας στάθηκε και ο αναπληρωτής καθηγητής του Bilkent University και μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ Ιωάννης Γρηγοριάδης. «Η Τουρκία είναι παρούσα με πολύ πιο ισχυρό τρόπο στην Ελλάδα, απ’ ό,τι η Ελλάδα στην Τουρκία.»

Η Evren Balta, καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ozyegin, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο σημείο της έρευνας ότι η Τουρκία «νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση» σε σχέση με την Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση. Προσέθεσε όμως ότι το χάσμα των απόψεων μεταξύ των πολιτών που υποστηρίζουν στο φιλοκυβερνητικό καθεστώς ή την αντιπολίτευση είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο των Ελλήνων.

Στο μεγάλο ποσοστό «δυσπιστίας» που διακρίνει τους Τούρκους για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση των Ελληνοτουρκικών διαφορών αναφέρθηκε και η Oya Yegen, η επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Sabanci.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Στη ΓΑΔΑ ο ανιψιός του 68χρονου ιδιοκτήτη του κάμπινγκ στη Φοινικούντα που ήταν παρών στη δολοφονία – Θα βρεθεί τετ α τετ με τους δράστες - Το τηλεφώνημα σε τρίτο πρόσωπο
Ο 33χρονος ήταν παρών την στιγμή που ο εκτελεστής μπήκε στη ρεσεψιόν του κάμπινγκ και με πέντε σφαίρες σκότωσε τον ιδιοκτήτη και τον επιστάτη του
Φοινικούντα
23
«Δεν είμαι γιατρός, έχω κέντρο αισθητικής» λέει ο 40χρονος που έδειρε την οδηγό και φωτογραφίζεται με τη χειρουργική ποδιά επί το έργον
Οι λογαριασμοί του στα social media είναι γεμάτοι με φωτογραφίες του ιδίου, να φοράει την ιατρική πόδια, εντός χειρουργικής αίθουσας και να κάνει μεταμοσχεύσεις μαλλιών
«Δεν είμαι γιατρός, έχω κέντρο αισθητικής» λέει ο 40χρονος που έδειρε την οδηγό και φωτογραφίζεται με τη χειρουργική ποδιά επί το έργον 13
«Αυτές οι Νύχτες έμειναν»: Η Nova στήριξε ως Μεγάλος Χορηγός το 31 ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας!
Από πλευράς Nova το «παρών» έδωσε η κα. Κική Σιλβεστριάδου, CEO της Nova Media στην τελετή λήξης ενώ η κα. Αγάπη Κεφαλογιάννη, Program Director της Nova παραβρέθηκε στην τελετή έναρξης
nova