Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Έρευνα ΓΣΕΕ: Φόβοι για τα εργασιακά δικαιώματα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού

Έρευνα ΓΣΕΕ: Φόβοι για τα εργασιακά δικαιώματα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού

Ο κορονοϊός έχει φέρει τα πάνω – κάτω στην αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά. Αυτό αποτυπώνεται και στην έρευνα της Alco με την ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας.

Το 73% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή πάνω από 7 στους 10, θεωρούν ότι η πανδημία θα αποτελέσει αφορμή να κινδυνεύσουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

Η έρευνα ακολουθεί μια πρώτη που έγινε τον περασμένο Ιούνιο λίγο μετά την έξοδο της χώρας από την καραντίνα.

Για την τηλεργασία, το 67% των ερωτηθέντων την αξιολογεί αρνητικά ως προς την εξέλιξη των εργασιακών δικαιωμάτων του, το 61% την θεωρεί αρνητική εξέλιξη ως προς τις ώρες εργασίας του, το 60% την θεωρεί αρνητική εξέλιξη ως προς την εξέλιξη της αμοιβής του, το 52% την αξιολογεί αρνητικά ως προς την προσωπική ζωή του και το 45% την αξιολογεί αρνητικά ως προς την επαγγελματική εξέλιξή του.

Όπως και τον Ιούνιο έτσι και τον Σεπτέμβριο, το 32% των εργαζόμενων δήλωσε ότι έχει μεταβληθεί η σχέση εργασίας τους μετά την πανδημία.

20% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι μετά την πανδημία συνεχίζει να εργάζεται με τηλεργασία και το 12% με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Απαισιοδοξία για τους μισθούς 

Το 52% των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας (+2% σε σχέση με τον Ιούνιο), ενώ απαισιοδοξία εκφράζεται και στο θέμα της εξέλιξης των αμοιβών, με το ποσοστό όσων δηλώνουν αισιόδοξοι για τον μισθό τους να παρουσιάζει πτώση 3 ποσοστιαίων μονάδων και να διαμορφώνεται στο 32%.

Μείωση παρατηρείται και στον δείκτη ασφάλειας της απασχόλησης, με το 54% των εργαζομένων να δηλώνουν αισιόδοξοι  για τη διατήρηση της θέσης τους στην αγορά εργασίας (-2% σε σχέση με τον Ιούνιο).

 Τρεις μήνες μετά, πλέον αποτυπώνονται με σαφήνεια αυτοί οι προβληματισμοί και η ανάγκη πλήρους θεσμικής παρέμβασης μοιάζει επιτακτική τονίζουν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων.

Τέλος, χαρακτηρίζουν επιβεβλημένη κοινωνική αναγκαιότητα την πλήρη επαναφορά και ενεργοποίηση του κοινωνικού διαλόγου και των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις