Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ερντογάν: Η επίσκεψη στην Κομοτηνή τα είχε όλα – Αποθέωση, κλάματα και ένα διπλωματικό επεισόδιο

Ερντογάν: Η επίσκεψη στην Κομοτηνή τα είχε όλα – Αποθέωση, κλάματα και ένα διπλωματικό επεισόδιο

– Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην χώρα μας μετά από ένα διήμερο “φωτιά” γεμάτο ανατροπές
– Ο Ερντογάν αποχώρησε για την Τουρκία αφού πρώτα πρωταγωνίστησε σε ακόμη μία παράσταση προπαγάνδας – Με το που προσγειώθηκε στην Θράκη ξεκίνησε το σόου του με τον χαιρετισμό “ραμπιά”
– Αρκετός κόσμος αλλά σίγουρα όχι όσους περίμενε ο Ερντογάν τον υποδέχθηκαν στην Κομοτηνή φωνάζοντας “ηγέτη μας. ηγέτη μας”
– Διπλωματικό επεισόδιο στο σχολείο με τον Αμανατίδη να του βάζει φρένο – Το κοριτσάκι που έκανε ο Ερντογάν να κλάψει και η εμμονική αναφορά του για… ομοεθνείς

Η ιστορική επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα αποδείχθηκε… ανατρεπτική από πολλές απόψεις! Μετά από τις “βόμβες” και τα “τερτίπια” του στην Αθήνα την Πέμπτη (07.12.2017) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφτηκε την Παρασκευή (08.12.2017) το πρωί την Κομοτηνή για να αφήσει και εκεί το… προπαγανδιστικό στίγμα του, λίγο πριν αναχωρήσει για την Τουρκία.

Δείτε στο βίντεο την άφιξη του Ερντογάν στην Αλεξανδρούπολη

Ο διαφορετικός χαιρετισμός στη Θράκη

Ο Ερντογάν φεύγοντας από το αεροδρόμιο ένευσε κανονικά, ο χαιρετισμός “ραμπιά” όμως στην Κομοτηνή είχε άλλον συμβολισμό…

Πηγή φωτογραφίας ΕΡΤ

Τα τέσσερα δάκτυλα με τον αντίχειρα “κλεισμένο” στην παλάμη είναι ο χαιρετισμός “ραμπιά” που στα αραβικά σημαίνει τέταρτος ή τέταρτη.

Πηγή φωτογραφίας Eurokinissi

Είναι ένας χαιρετισμός που ξεκίνησαν να τον χρησιμοποιούν πρώτοι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στην Αίγυπτο, όμως γρήγορα μερικούς μήνες αργότερα άρχισε να χρησιμοποιεί και ο Ερντογάν. Για πρώτη φορά χαιρέτησε με αυτόν τον τρόπο το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί σε ομιλία του στην Προύσα.

ραμπία Ερντογαν χαιρετισμός
Πηγή φωτογραφίας τηλεόραση ΣΚΑΙ

Αμέσως ο χαιρετισμός υιοθετήθηκε από τους αξιωματούχους και τα μέλη του κόμματός του, ενώ έγινε “μόδα” και σε διάφορες θρησκευτικές οργανώσεις στην Τουρκία.

Πηγή φωτογραφίας Eurokinissi

Πολλοί είπαν ότι για τον Ερντογάν η “ραμπιά” παρέπεμπε στο “ένα έθνος, μια πατρίδα, μια σημαία, ένα κράτος, ωστόσο φαίνεται ότι δεν σημαίνει κάτι τέτοιο…

Το γεγονός πάντως πως χρησιμοποίησε τον χαιρετισμό αυτό στην Κομοτηνή σημαίνει πως θεωρούσε πως απηύθυνε χαιρετισμό σε ανθρώπους που τον στηρίζουν και υιοθετούν και εκείνοι τη σημασία…

Η “ηγέτης” της μειοψηφίας

Κατά την άφιξή του στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ  στις 12:25, αυτό που ξεχώρισε ήταν ότι από τους 150.000 «συμπατριώτες του» όπως αποκαλεί τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας ο Ερντογάν, δεν τον τίμησαν με την παρουσία τους ούτε 1.000!

Αυτό πρέπει να του προκάλεσε εκνευρισμό παρά την αποθέωση που γνώρισε από όσους έσπευσαν να τον προϋπαντήσουν.

Ο Ερντογάν πήγε στο τζαμί για προσευχηθεί ενώ ο κόσμος του φώναζε «Ηγέτη μας, ηγέτη μας». Αλλοι φώναζαν «Ο Θεός είναι μεγάλος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Τον κ. Ερντογάν υποδέχθηκαν έξω από το τζαμί οι ψευδομουφτήδες της Κομοτηνής και της Ξάνθης. Μικρά παιδιά του πρόσφεραν ανθοδέσμες, ενώ μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, φώναζαν ρυθμικά το όνομά του και τον χειροκροτούσαν. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν πρωτοφανή… Αστυνομικοί ήταν κυριολεκτικά παντού.

Ο Ερντογάν έφθασε αεροπορικώς από την Αθήνα στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου τον υποδέχθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης. Με τον δεύτερο υπήρξε και μία μίνι ένταση μιας και αποφάσισε να βάλει φρένο στην… “παράνοια” του Ερντογάν.

Τερτίπια Ερντογάν και στην Κομοτηνή – Απαίτησε να μιλήσει και του έβαλε… «πάγο» ο Αμανατίδης

Δείτε στο βίντεο την άφιξη του Ερντογάν στην Κομοτηνή

Στο μειονοτικό σχολείο με τα… πόδια

Στην συνέχεια,ο Τούρκος Πρόεδρος επισκέφτηκε το μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κομοτηνής.

Ο κ. Ερντογάν περπάτησε από το τζαμί ως το σχολείο, και στη διάρκεια της διαδρομής μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας είχαν συγκεντρωθεί στις δυο πλευρές του δρόμου, προκειμένου να τον δουν από κοντά και να τον χειροκροτήσουν.

Κομοτηνή – Ερντογάν: Λίγοι αλλά… αποθεωτικοί! «Θα πεθαίναμε για σένα» του φώναζαν

Ο Τούρκος Πρόεδρος χαιρέτισε πολλούς από αυτούς και είχε σύντομη συνομιλία μαζί τους ενώ δέχθηκε και δώρα.

Στην είσοδο του σχολείου τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, που έχει την ευθύνη να συνοδεύει τον Τούρκο Πρόεδρο καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψης, παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μουσταφά Μουσταφά, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Αχμέτ Ιλχάν.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της προσευχής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επισκεφθεί το σχολείο, όπου χαιρέτισαν τους μαθητές, οι οποίοι τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα.

Στο σχολείο ο κ. Ερντογάν συνομίλησε με μαθητές και καθηγητές στην αυλή, όπου, εκτός από μαθητές είχαν συγκεντρωθεί και μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας, όπως και έξω από αυτό.

Ο τσαμπουκάς με τον Αμανατίδη

Ωστόσο, τα… “αίματα” άναψαν στο μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ. Πρόκειται για το σχολείο που είχε εγκαινιάσει το 1952 ο τελευταίος πρόεδρος της Τουρκίας που επισκέφτηκε την Ελλάδα, ο Τζελάλ Μπαγιάρ (σ.σ. το σχολείο πήρε το όνομά του).

Ο κόσμος που περίμενε εκεί τον Ερντογάν ήταν περισσότερος από εκείνον που τον υποδέχτηκε στο Κιρ Μαχαλά. Μάλιστα, προκλήθηκε και ένταση όταν, σύμφωνα με το thrakinea.gr, δεν επετράπη σε πολλούς να μπουν στο χώρο. Σπρωξίματα, φωνές, ένταση.

Δείτε το video

Αλλά δεν ήταν αυτός ο… τσαμπουκάς. Ήταν όσα ακολούθησαν. Ο Ερντογάν ανέβηκε τα σκαλιά του σχολείου και χαιρέτισε το πλήθος. Με τη “ραμπία” ξανά (έκανε τον ίδιο χαιρετισμό και στο τζαμί). Και μετά, ζήτησε να μιλήσει στον κόσμο. Δίπλα του, βρισκόταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος τον είχε υποδεχτεί.

Δείτε το στιγμιότυπο

Και αντέδρασε όταν άκουσε τον πρόεδρο της Τουρκίας να ζητά μικρόφωνο για να μιλήσει. «Άλλα έχουμε συμφωνήσει κ. πρόεδρε», φέρεται να του είπε, όπως μεταδίδουν από την Θράκη οι απεσταλμένοι δημοσιογράφοι πολλών ΜΜΕ.

Ο Ερντογάν αντέδρασε. Και… “μούτρωσε”. Όταν μάλιστα κατέβηκε σε αίθουσα του σχολείου, σύμφωνα με την Καθημερινή, ανέφερε το περιστατικό σε μια μαθήτρια και το κορίτσι έβαλε τα κλάματα!

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε στη μαθήτρια πως ζήτησε μικρόφωνο για να μιλήσει και δεν του το έδωσαν. Τότε η μαθήτρια, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ξέσπασε σε κλάματα.

Στο εσωτερικό του σχολείου δεν επετράπη η είσοδος στους δημοσιογράφους. Ο Ερντογάν συνάντησε μέλη του συλλόγου των διδασκόντων και μαθητές.

Αφού μίλησε με μαθητές του μειονοτικού σχολείου, ακολούθησαν διαβουλεύσεις και τελικά του έδωσαν το… μικρόφωνο, με τον Γιάννη Αμανατίδη να τον προλογίζει!

Δείτε την είσοδό του στο Τζελάλ Μπαγιάρ

Διαψεύδει η κυβέρνηση το επεισόδιο

Ωστόσο, κυβερνητικός αξιωματούχος διαψεύδει τις πληροφορίες για διπλωματικό επεισόδιο στη Θράκη, που μετέφεραν δημοσιογράφοι που ήταν απεσταλμένοι από διάφορα ΜΜΕ.

«Κανένα διπλωματικό επεισόδιο δεν υφίσταται στη Θράκη, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Καθημερινής, όλα πηγαίνουν βάσει του συμφωνηθέντος προγράμματος» ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ερντογάν: Η εμμονική αναφορά του στους μουσουλμάνους πολίτες της Κομοτηνής ως… “ομοεθνείς”

«Είχαμε σημαντικές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις στην Αθήνα οι οποίες ελπίζουμε ότι θα καρποφορήσουν» σημείωσε στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος. Και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στο πλήθος: «Είστε πολίτες της Ελλάδας και πρέπει να εργαστείτε για το καλό της».

Μάλιστα, τόνισε ότι: “αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις βουλευτές στο (ελληνικό) Κοινοβούλιο. Οι τέσσερις βουλευτές μας πρέπει να κάνουν πολλά πράγματα στο Κοινοβούλιο. Πρέπει να εκφράσετε τα προβλήματά σας. Υπάρχουν μερικά βήματα που πρέπει να κάνετε”.

Ο ίδιος ευχήθηκε ακόμη να επισκεφθεί ξανά τη Ελλάδα ως πρόεδρος της Τουρκίας και δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα χρωστά πολλά στην Τουρκία και η Τουρκία στην Ελλάδα». «Δώσατε αγωνα επιβίωσης τόσα χρόνια και σας συγχαίρω για αυτό». «Θα προσπαθήσουμε για περισσότερη συνεργασία με την Ελλάδα», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλεσε επανειλημμένως «ομοεθνείς» και «συμπολίτες» τους συγκεντρωμένους του πλήθους, ζητώντας να παραμείνουν «γέφυρα φιλίας» μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Επαναλαμβάνοντας αρκετά από σημεία του που είχε θέσει και στον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Έλληνα πρωθυπουργό, επισήμανε πως στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης δόθηκαν αποζημιώσεις για «τα λάθη του παρελθόντος».

Ερντογάν: “Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία”

Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του σε αίθουσα ξενοδοχείου της Κομοτηνής. Απευθυνόμενος σε μειονοτικούς της περιοχής, ο κ. Ερντογάν είπε ότι όπως η Τουρκία έχει “μία σημαία” έτσι και εδώ στην Ελλάδα “δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία. Δεν μιλάμε για αφομοίωση αλλά για ενσωμάτωση σας στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους.


Στον τελευταίο του σταθμό στην Κομοτηνή, ο κ. Ερντογάν είπε ότι όποιες εθνικές καταγωγές και να υπάρχουν στην Τουρκία, όλες μαζί αποτελούν αυτόν τον έναν λαό. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Όποιες εθνικές καταγωγές και αν υπάρχουν, όλες μαζί αποτελούν τον ένα λαό. Σημείωσε επίσης ότι όπως η Τουρκία είναι ενιαία με τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της, αυτό ισχύει καθ’ ολοκληρίαν και για την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναχώρησε στις 16:55 από την Κομοτηνή για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με προορισμό την Τουρκία.

Δείτε στο βίντεο την αναχώρηση του Ερντογάν

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις