Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Εθνικό Σύστημα Τραύματος στο ΕΣΥ – Όλες οι πληροφορίες για τα 16 κέντρα «ανάχωμα» στους θανάτους από τροχαία

Εθνικό Σύστημα Τραύματος στο ΕΣΥ – Όλες οι πληροφορίες για τα 16 κέντρα «ανάχωμα» στους θανάτους από τροχαία
Eurokinissi

«Φρένο» στα πολύ υψηλά επίπεδα θνησιμότητας και αναπηρίας από τροχαία, φιλοδοξεί να βάλει το Εθνικό Σύστημα Τραύματος στο ΕΣΥ που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης 20 Δεκεμβρίου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης (20.12.2023), τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος στο ΕΣΥ.

«Ένα ”ανάχωμα” στα πολύ υψηλά επίπεδα θνησιμότητας και αναπηρίας που δυστυχώς έχουμε στη χώρα μας από τραυματισμούς, ειδικά από τροχαία. Έτσι, σε δημόσια νοσοκομεία θα δημιουργηθούν μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα συγκεκριμένα κέντρα τραύματος, με ειδικό εξοπλισμό, με καταρτισμένο προσωπικό», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως στην υγεία είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμη:

«Το μήνυμά μας, όμως, είναι ότι επενδύουμε περισσότερο στην υγεία. Ήταν χαρακτηριστικά και τα στοιχεία που δώσαμε με αφορμή τη συζήτηση στον Προϋπολογισμό», τόνισε.

Και βέβαια, να προσθέσουμε στις μισθολογικές αναβαθμίσεις των γιατρών την αύξηση κατά 20% στις αποζημιώσεις των εφημεριών, την οποία εξήγγειλα στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, όπως και τα κίνητρα για να κατευθυνθούν περισσότεροι γιατροί στην περιφέρεια.

Ανοίγω μια παρένθεση και αναφέρω ενδεικτικά πώς οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες υλοποιούμε μπορεί ήδη να έχουν οικονομικό αποτύπωμα για τους συμπολίτες μας: μόνο με την κατάργηση της παρακράτησης του 30% για τους συνταξιούχους οι οποίοι εργάζονται, με τις συντάξεις που θα καταβληθούν σήμερα, γύρω στους 50.000 συνταξιούχους -αυτοί δηλαδή οι οποίοι έχαναν ένα μέρος της σύνταξής τους- θα δουν μια σημαντική αύξηση στη σύνταξη, διότι αυτή η παρακράτηση ουσιαστικά σταματά να ισχύει.

Κέντρα Τραύματος: Κριτήρια επιλογής των περιοχών για τα 16 Κέντρα στο ΕΣΥ

Το Εθνικό Σύστημα Τραύματος, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, περιλαμβάνει τη δημιουργία 16 Κέντρων Τραύματος σε αντίστοιχα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα, με διαγραφές σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Στα Κέντρα Τραύματος θα διακομίζονται άμεσα οι πολυτραυματίες, απευθείας από τον τόπο του ατυχήματος. Η αντιμετώπιση του τραύματος θα γίνεται από εξειδικευμένη ιατρική ομάδα, η οποία θα διενεργεί όλες τις απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις, αλλά και το χειρουργείο.

Η γεωγραφική κατανομή των 16 Κέντρων θα είναι τέτοια ώστε να καλύπτεται ολόκληρη η χώρα.

Τα κριτήρια επιλογής των 16 σημείων είναι μεταξύ άλλων, τα εξής:

Ταχεία οδική πρόσβαση, κοντά σε εθνικές οδούς και κεντρικές αρτηρίες

Κοντά σε ελικοδρόμιο (με βάση τον προγραμματισμό για τη δημιουργία των 6 νέων ελικοδρομίων της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΚΑΒ)

Δυνατότητα υποδοχής πολυτραυματίων σε 24ωρη βάση

Νοσοκομεία με κατάλληλες υποδομές (αίθουσα αναζωογόνησης δίπλα σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), πάνω από 2 χειρουργικές αίθουσες, αξονικό και μαγνητικό τομογράφο, ΜΕΘ)

Νοσοκομεία με συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες (γενικούς χειρουργούς, νευροχειρουργούς, ενατικολόγους, ακτινολόγους ιατρικής απεικόνισης, αναισθησιολόγους κλπ).

πηγή: Iatropedia.gr

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις