Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Φάκελος Κύπρου: Αυτοί είναι οι πρώτοι 4 τόμοι – Πως μπορείτε να τους κατεβάσετε

Φάκελος Κύπρου: Αυτοί είναι οι πρώτοι 4 τόμοι – Πως μπορείτε να τους κατεβάσετε

Τέσσερις τόμοι γεμάτοι ιστορία αποτελούν τον Φάκελο της Κύπρου που παραδόθηκε σήμερα από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και νωρίτερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Οι τόμοι είναι πλέον αναρτημένοι στην σελίδα της Βουλής των Ελλήνων και μπορείτε να τους κατεβάσετε ΕΔΩ.

«Ημέρα με ιδιαίτερο ιστορικό συμβολισμό» χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παραλαμβάνοντας από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, τους τέσσερις πρώτους τόμους του Φακέλου της Κύπρου, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σημείωσε ότι η ελληνική Βουλή και η κυπριακή Βουλή, με τη δημοσιοποίηση των τεσσάρων πρώτων τόμων του Φακέλου της Κύπρου, παραδίδουν ένα έργο που συμβάλλει στην αυτογνωσία και τη δημοκρατία μας. Ένα πολύτιμο υλικό, που ρίχνει φως σε μια ευαίσθητη στιγμή της ιστορίας μας.

Στο διάλογο που είχαν οι δύο άνδρες μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως με τη δημοσιοποίησή του, «ο κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να ανατρέξει στα γεγονότα που στιγμάτισαν τη νεότερη ιστορία του τόπου και βεβαίως να πάψει πια αυτός ο φάκελος και αυτά τα κρίσιμα γεγονότα να αποτελούν το “μαύρο κουτί” της νεότερης ιστορίας μας». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η απόλυτη γνώση της ιστορίας, ακόμα κι αν η ιστορία μάς πληγώνει, είναι σχολείο για τις επόμενες γενιές και την πολιτική ζωή του τόπου που πρέπει να συνειδητοποιήσει από τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, πώς θα τα αποφύγει στο μέλλον».

Τσίπρας: Γεννήθηκα τις μέρες των γεγονότων πριν από 44 χρόνια

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ο ίδιος γεννήθηκε τις ημέρες των γεγονότων, πριν από 44 χρόνια και ανέφερε πως καθόσον μεγάλωνε θυμάται ο περιβόητος Φάκελος της Κύπρου να αποτελεί κεντρικό θέμα στην πολιτική ζωή και της πολιτικής αντιπαράθεσης ενίοτε. Τόνισε ότι είναι ιστορική στιγμή όταν δίνεται επιτέλους στη δημοσιότητα αυτός ο φάκελος.

Ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια για τη δουλειά που έκανε η Βουλή των Ελλήνων και η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, «προκειμένου να αποδώσετε σήμερα και στο μέλλον, στις επόμενες γενιές και στην επιστημονική κοινότητα ένα πολύτιμο υλικό που ρίχνει φως στα γεγονότα μιας πολύ ευαίσθητης στιγμής στην πορεία του ελληνισμού και στη σύγχρονη ιστορία του τόπους μας». «Θεωρώ ότι πράγματι είναι μια ιστορική στιγμή και πράγματι συμβάλλετε σε ένα έργο που ενισχύει την αυτογνωσία μας αλλά και τη δημοκρατία μας».

Βούτσης: Αυτοί είναι οι πρώτοι 4 από τους 30 ή 32 που θα εκδοθούν

Ο κ. Βούτσης έκανε αναδρομή στο πώς φτάσαμε στο σημερινό σημείο της δημοσιοποίησης των 4 τόμων και προανήγγειλε ότι αυτοί οι 4 τόμοι -από περίπου 600 σελίδες ο καθένας- είναι οι πρώτοι από τους 30 ή 32 που θα εκδοθούν τα επόμενα δύο χρόνια, περίπου ένας κάθε μήνα.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι γίνεται ένα ακόμη βήμα με κοινή απόφαση της ελληνικής Βουλής και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου για τη δημοσιοποίηση όλου του υλικού, το οποίο ήταν σε γνώση ή προήλθε μετά από τη διετή επεξεργασία του από την αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής, από το 1986 έως 1988, πριν από τριάντα χρόνια. Είπε ότι εκείνη η συζήτηση είχε δώσει το έναυσμα για να υπάρχουν επιμέρους πορίσματα, της πλειοψηφίας, της μειοψηφίας και άλλα, τα οποία είχαν έρθει το 1988 στην Ολομέλεια της ελληνικής Βουλής, έγινε αναλυτική συζήτηση που υπάρχει και μέσα στα πορίσματα που κατατέθηκαν και στο υλικό, «ουδέποτε όμως -παρότι υπήρχε τότε ρητή δέσμευση από την κυβέρνηση- ήρθε στην ολομέλεια της Βουλής για να ψηφιστεί πόρισμα για την τραγωδία της Κύπρου». «Παρέμειναν», είπε, «σε μια πρώτη συζήτηση επί των πορισματικών συμπερασμάτων». «Βεβαίως και αυτό έγινε αργά, γιατί γνωρίζουμε ότι έγινε 11 χρόνια μετά την τραγωδία, δηλαδή το 1985 άρχισαν αυτές τις ακροάσεις, τη συλλογή των υλικών».

Ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι από το 2015, και μάλιστα από την πρώτη φάση αυτής της κυβέρνησης, είχε δοθεί η δυνατότητα στον τότε πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, από την τότε πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, να δει αυτό το υλικό, το πού φυλασσόταν. Και αμέσως μετά, συνέχισε, πλέον από τον Σεπτέμβρη του 2015 η ελληνική Βουλή, με την παρουσία και την ομιλία του κ. Ομήρου, συνομολόγησε -με πρακτικό που έκαναν οι δυο πρόεδροι- και ύστερα πήρε ομόφωνη απόφαση, να αποδοθεί όλο αυτό το υλικό στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου. Προσέθεσε ότι ο κ. Συλλούρης που διαδέχτηκε τον κ. Ομήρου εργάστηκε επίσης και εργάζεται με συστηματικό τρόπο, ότι η συνεργασία τους είναι απόλυτη σε όλα τα επίπεδα και ότι θα επιδώσει κι αυτός τους φακέλους στην πολιτειακή ηγεσία της Κύπρου. Ο κ. Βούτσης προανήγγειλε ότι αυτοί οι 4 τόμοι -από περίπου 600 σελίδες ο καθένας- είναι οι πρώτοι από τους 30 ή 32 που θα εκδοθούν τα επόμενα δύο χρόνια, περίπου ένας κάθε μήνα.

Είπε ότι επί δύο χρόνια, επιστημονική επιτροπή της βουλής υπό τον γγ της βουλής κ. Αθανασίου, και με υπαλλήλους στελέχη της Βουλής και με επιστήμονες από την Κύπρο, έκαναν μια συστηματική δουλειά πάνω σε αυτό το υλικό. Ο κ. Βούτσης είπε ότι είναι το σύνολο του υλικού που υπήρχε και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα δώσει το έναυσμα, έστω μετά από τόσα χρόνια, για να μαζευτεί και το υπόλοιπο υλικό, το οποίο έχουν οικογένειες, θύματα, ιδρύματα και κόμματα στην Κύπρο. «Τολμώ να σας πω ότι και στα αρχεία του ΥΠΕΞ στην Ελλάδα όπως και τα αρχεία στο ΓΕΣ και στο ΓΕΕΘΑ -εκφράζω μια γνώμη- θα έπρεπε πλέον με αφορμή αυτή την έκδοση και τη δημόσια συζήτηση και την επιστημονική συζήτηση που θα επακολουθήσει τους επόμενους μήνες, επίσης να κάνουν μια αντίστοιχη δουλειά», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, υπογραμμίζοντας τη σημασία στο πεδίο της ανασύστασης της ιστορικής μνήμης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις