Ελλάδα

Φωτιά στα Μέγαρα: Ολονύχτια αγωνία για αναζωπυρώσεις – Στάχτη πάνω από 55.000 στρέμματα

Για δεύτερο 24ωρο οι πυροσβέστες παλεύουν με τη φωτιά. Αυτό το δεύτερο βράδυ, κυνηγούν τις αναζωπυρώσεις…

H πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε δασική περιοχή ανατολικά του Σχίνου Κορινθίας, εξαπλώθηκε ραγδαία καίγοντας συνολική έκταση που ξεπερνά τα 55.000 στρέμματα σύμφωνα με το ΜΕΤΕΟ, που επιχειρεί μία πρώτη ματιά στις συνθήκες που πυροδότησαν αυτή την καταστροφική πυρκαγιά. 

Τα μετεωρολογικά στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη γρήγορη εξάπλωση της φωτιά

– Μηδενικές βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή του διάστημα 25/4 με 20/5 (26 μέρες).

– 6 μέρες βροχόπτωσης στην ευρύτερη περιοχή το διάστημα 15/2 με 20/5 (95 ημέρες) με μέγιστο αθροιστικό ύψος βροχόπτωσης μικρότερο των 30 χιλιοστών σε Ισθμό και Λουτράκι.

Click4More: Φωτιά στα Μέγαρα: «Μάχη» με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις
 

– Πολύ ενισχυμένοι άνεμοι βορειοδυτικών διευθύνσεων με ριπές που στο μετεωρολογικό σταθμό του Ισθρμού από 19.5 20.30 έως 20/5 04.50 και από 20/5 11.20 έως 21/5 10.0 κυμαινόταν κατά διαστήματα μεταξύ 50 χιλιομέτρων την ώρα και 66 χιλιομέτρων την ώρα.

ΜΕΤΕΟ
ΜΕΤΕΟ

Η πυρομετεωρολογία της φωτιάς στο Σχίνο

– Κατά την 20η Μαΐου η φωτιά απέκτησε χαρακτηριστικά ακραίου φαινομένου και εξαπλώθηκε ραγδαία, αναπτύσσοντας τη δική της τοπική κυκλοφορία (η πυρκαγιά δημιούργησε το δικό της καιρό).

– Η ακραία συμπεριφορά της πυρκαγιάς πυροδοτήθηκε από τις επικρατούσε πυρομετεωρολογικές συνθήκες (θερμοκρασία, άνεμος, υγρασία) συ συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη, ο βαθμός ξηρότητας της οποίας ήταν υψηλός, ως συνέπεια της απουσίας σημαντικών βροχοπτώσεων στην περιοχή.

– Από τα μεσάνυχτα της 19ης Μαΐου λίγες ώρες αφότου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, η πολύ υψηλή επικινδυνότητα της περιοχής είχε επισημανθεί επιτυχώς στην επιχειρησιακή πρόγνωση του Καναδικού πυρομετεωρολογικού δείκτη. 

ΜΕΤΕΟ
ΜΕΤΕΟ

Τι μας έδειξε μια πυρκαγιά όπως αυτή του Σχίνου Κορινθίας

Ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, όπως αυτό που επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2007, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, μέσα από την παροχή μετεωρολογικής πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο. 
Σε αντίθεση με την τυπική προσέγγιση της παροχής πληροφορίας για την επικινδυνότητα σε επίπεδο διοικητικών ζωνών (π.χ. νομοί), η παροχή υψηλής ανάλυσης προγνώσεων για την επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών προσθέτει αξία στην παρεχόμενη πληροφορία και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της απόκρισης.  

Κάθε δασική πυρκαγιά μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει το δικό της καιρό. Είναι λοιπόν απαραίτητη η αξιοποίηση κατάλληλων προγνωστικών μοντέλων, όπως το IRIS, το οποίο επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2019. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Στρατός Ξηράς: «Νέα εποχή» για το Πυροβολικό με τα ισραηλινά PULS και εκσυγχρονισμό των RM-70
Το Πυροβολικό μεταλλάσσεται και στοχεύει σε ένα πλήρες «kill chain» – από τον εντοπισμό, στην ταυτοποίηση, στη διαταγή βολής, μέχρι την άμεση προσβολή στόχων υψηλής αξίας, σε βάθος και σε χρόνο που πιέζει τον αντίπαλο
Πυροβολικό
Αναβλήθηκε για τις 12 Ιανουαρίου η δίκη του γνωστού τράπερ Ivan Greko
«Οι Εισαγγελικές Αρχές δεν πρέπει να σπεύδουν να ασκούν ποινικές διώξεις υπό την πίεση δημοσιευμάτων, σε υποθέσεις που δεν είναι ώριμες προς εκδίκαση και δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία», δήλωσε ο συνήγορος του κατηγορουμένου
Ο τράπερ Ivan Greko 8
Συγκλονίζουν οι συγγενείς των ορειβατών που σκοτώθηκαν στα Βαρδούσια όρη - «Τον πήρε ο παππούς του, 5 πέθανε ο πατέρας μου και 10 ο γιος μου»
«Πέθανε ο πατέρας μου και τον έπαιρνα τηλέφωνο και ήταν κλειστό, ενημέρωσα κάτι φίλους του που είναι πάνω και άρχισε η έρευνα» λέει ο πατέρας του Γιώργου Δόμαλη
Οι ορειβάτες που χάθηκαν στα Βαρδούσια όρη
5
Νέα αποκάλυψη που «καίει» τον γιο και φερόμενο δολοφόνο της Ελένης Παπαδοπούλου - Το προφίλ του 60χρονου, τα χρέη και οι καβγάδες
Οι αρχές να εκτιμούν πως το έγκλημα έγινε σε τρεις φάσεις, ο 60χρονος πρώτα φέρεται να νάρκωσε την μητέρα του, ύστερα να της προκάλεσε ασφυξία και στη συνεχεία να έκαψε το σπίτι με την ίδια μέσα
Ο γιος του υπουργού συνελήφθη για τη δολοφονία της μητέρας του