Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Φωτιά στα Μέγαρα: Ολονύχτια αγωνία για αναζωπυρώσεις – Στάχτη πάνω από 55.000 στρέμματα

Φωτιά στα Μέγαρα: Ολονύχτια αγωνία για αναζωπυρώσεις – Στάχτη πάνω από 55.000 στρέμματα
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Για δεύτερο 24ωρο οι πυροσβέστες παλεύουν με τη φωτιά. Αυτό το δεύτερο βράδυ, κυνηγούν τις αναζωπυρώσεις…

H πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε δασική περιοχή ανατολικά του Σχίνου Κορινθίας, εξαπλώθηκε ραγδαία καίγοντας συνολική έκταση που ξεπερνά τα 55.000 στρέμματα σύμφωνα με το ΜΕΤΕΟ, που επιχειρεί μία πρώτη ματιά στις συνθήκες που πυροδότησαν αυτή την καταστροφική πυρκαγιά. 

Τα μετεωρολογικά στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη γρήγορη εξάπλωση της φωτιά

– Μηδενικές βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή του διάστημα 25/4 με 20/5 (26 μέρες).

– 6 μέρες βροχόπτωσης στην ευρύτερη περιοχή το διάστημα 15/2 με 20/5 (95 ημέρες) με μέγιστο αθροιστικό ύψος βροχόπτωσης μικρότερο των 30 χιλιοστών σε Ισθμό και Λουτράκι.

Click4More: Φωτιά στα Μέγαρα: «Μάχη» με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις
 

– Πολύ ενισχυμένοι άνεμοι βορειοδυτικών διευθύνσεων με ριπές που στο μετεωρολογικό σταθμό του Ισθρμού από 19.5 20.30 έως 20/5 04.50 και από 20/5 11.20 έως 21/5 10.0 κυμαινόταν κατά διαστήματα μεταξύ 50 χιλιομέτρων την ώρα και 66 χιλιομέτρων την ώρα.

ΜΕΤΕΟ

Η πυρομετεωρολογία της φωτιάς στο Σχίνο

– Κατά την 20η Μαΐου η φωτιά απέκτησε χαρακτηριστικά ακραίου φαινομένου και εξαπλώθηκε ραγδαία, αναπτύσσοντας τη δική της τοπική κυκλοφορία (η πυρκαγιά δημιούργησε το δικό της καιρό).

– Η ακραία συμπεριφορά της πυρκαγιάς πυροδοτήθηκε από τις επικρατούσε πυρομετεωρολογικές συνθήκες (θερμοκρασία, άνεμος, υγρασία) συ συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη, ο βαθμός ξηρότητας της οποίας ήταν υψηλός, ως συνέπεια της απουσίας σημαντικών βροχοπτώσεων στην περιοχή.

– Από τα μεσάνυχτα της 19ης Μαΐου λίγες ώρες αφότου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, η πολύ υψηλή επικινδυνότητα της περιοχής είχε επισημανθεί επιτυχώς στην επιχειρησιακή πρόγνωση του Καναδικού πυρομετεωρολογικού δείκτη. 

ΜΕΤΕΟ

Τι μας έδειξε μια πυρκαγιά όπως αυτή του Σχίνου Κορινθίας

Ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, όπως αυτό που επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2007, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, μέσα από την παροχή μετεωρολογικής πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο. 
Σε αντίθεση με την τυπική προσέγγιση της παροχής πληροφορίας για την επικινδυνότητα σε επίπεδο διοικητικών ζωνών (π.χ. νομοί), η παροχή υψηλής ανάλυσης προγνώσεων για την επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών προσθέτει αξία στην παρεχόμενη πληροφορία και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της απόκρισης.  

Κάθε δασική πυρκαγιά μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει το δικό της καιρό. Είναι λοιπόν απαραίτητη η αξιοποίηση κατάλληλων προγνωστικών μοντέλων, όπως το IRIS, το οποίο επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2019. 

 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις