Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Φωτιά στα Βίλια: Ανεξέλεγκτη η πύρινη λαίλαπα – Νέα εντολή εκκένωσης από το 112

Φωτιά στα Βίλια: Ανεξέλεγκτη η πύρινη λαίλαπα – Νέα εντολή εκκένωσης από το 112

Ύστερα από μια νύχτα αγωνίας και μάχης για να μην περάσουν οι φλόγες στο Πόρτο Γερμενό, η φωτιά στα Βίλια συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί δόθηκε εντολή για νέα εκκένωση. Συνολικά έχουν εκκενωθεί πέντε οικισμοί (Θέα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα και Αγία Σωτήρα) κι ένα γηροκομείο, τεράστιο το πύρινο της φωτιάς που καίει σε δύσβατο σημείο.

Η οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί από τη φωτιά στα Βίλια είναι τεράστια και το μήκος του πύρινου μετώπου ξεπερνά τα 10 χιλιόμετρα! Οι φλόγες πλησίασαν την κατοικημένη περιοχή καίγοντας πυκνό παρθένο πευκοδάσος και δυσπρόσιτο στο όρος Πατέρα.

Η φωτιά ξεκίνησε να καίει στα Βίλια το μεσημέρι της Δευτέρας (16.08.2021) και από εκείνη η στιγμή καίει ανεξέλεγκτη. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 330 πυροσβέστες με 115 οχήματα, 8 ομάδες πεζοπόρων και ένα Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων και 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα από την Πολωνία.

Στις 06:30 το πρωί ξεκίνησαν να πετούν και τα εναέρια μέσα (έξι ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου και του Beriev-200), χωρίς τα οποία το έργο της κατάσβεσης είναι δύσκολο, αφού όπως είπε στον ΣΚΑΙ ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Βασίλης Κόκκαλης, χωρίς αυτά δεν θα αντιμετωπιστεί το πύρινο μέτωπο που καίει σε δύσβατα σημεία στο όρος Πατέρα. 

Επίσης, ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί της Τρίτης, μέσω του 112 όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, δόθηκε νέα εντολή εκκένωσης των οικισμών Θέα, Παλαιοχώρι, Αγία Σωτήρα και Παλαιοκούνδουρα. 

Εκκενώθηκε επίσης το γηροκομείο της “Παναγίας Φανερωμένης”, όπως είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο αντιπεριφερειάρχης δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος. 

Κλειστή παραμένει η παλαιά εθνική οδός Βιλίων – Πόρτο Γερμενού.  

Ειδικότερα, η κυκλοφορία διακόπηκε:

Στην Ανώνυμη Οδό, από ταβέρνα «Κρύο Πηγάδι» προς οικισμό Άγιο Γεώργιο και στην επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού από Πόρτο Γερμενό προς Βίλια. Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία έχει διακοπεί στους περισσότερους δρόμους της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας γινόντουσαν συνεχείς αναζωπυρώσεις στα σημεία που υπήρχε η φωτιά, ενώ πυροσβέστες μαζί με κατοίκους δημιούργησαν στην παλαιά εθνική οδό Βιλίων – Πόρτο Γερμενού  αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν την εξάπλωση προς Βίλια, Αγ. Γεώργιο και Παλαιοχώρι.  

Πατούλης: Προς τα πεδινά των Μεγάρων η φωτιά

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΙ νωρίτερα αναφέρει στη μάχη που έδωσαν πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι για να περιορίσουν όσο αυτό είναι δυνατό η μεγάλη φωτιά στα Βίλια.

«Όλο το βράδυ ήταν ένα πύρινο μέτωπο. το οποίο σε επίπεδο οικισμών δεν είχαμε ευτυχώς ιδιαίτερο πρόβλημα. Η φωτιά κατευθύνεται προς τα πεδινά των Μεγάρων. Ευτυχώς οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί και περιμένουμε να συνδράμουν τα εναέρια μέσα τις πρώτες πρωινές ώρες», είπε.

Σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της νύχτας γινόντουσαν συνεχείς αναζωπυρώσεις στα σημεία που υπήρχε η φωτιά. «Δόθηκε μεγάλη μάχη από το Πυροσβεστικό Σώμα και εθελοντές αλλά και οχήματα της Περιφέρειας. Η μάχη θα συνεχιστεί όλες τις επόμενες ώρες».

Ο περιφερειάρχης Αττικής μίλησε για «μεγάλη οικολογική καταστροφή για το πυκνό δάσος που βρίσκεται στο όρος Πατέρα και την ευρύτερη περιοχή».

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις