Ελλάδα

Φωτιά στην Ρόδο: 8η μέρα μάχης με τα πύρινα μέτωπα – Δυνατοί άνεμοι και διαρκείς αναζωπυρώσεις

Συνεχίζεται για 8η μέρα η μεγάλη μάχη με τη φωτιά στην Ρόδο, την οποία δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης και εκατοντάδες εθελοντές.

Στην διάρκεια της νύχτας η μάχη δόθηκε κυρίως σε δύο μέτωπα στην περιοχή των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρι, όπου οι δυνάμεις πυρόσβεσης απέτρεψαν την επέκταση της φωτιάς και στην περιοχή του χωριού Βάτι στη Νότια Ρόδο.

Στις δυο αυτές περιοχές επικεντρώνονται από το πρωί οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στη Ρόδο επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν με ακόμα 16 πυροσβέστες και 8 οχήματα, τα οποία θα φτάσουν στο νησί στις 10 το πρωί με το Blue Star για να προστεθούν στις υπάρχουσες δυνάμεις.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά κινείται από Βάτι προς Γεννάδι. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν το βράδυ υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στο νησί.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν ιδιαίτερα το έργο των επίγειων δυνάμεων, ενώ δημιουργούν νέες αναζωπυρώσεις.

Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται να είναι και η σημερινή ημέρα για την Ρόδο, αφού σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το νησί είναι σε κατάσταση συναγερμού 5.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν στην Ρόδο να πραγματοποιούν ρίψεις νερού δυο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, αλλά σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να αυξηθούν.

Συγκεκριμένα επιχειρούν 2 αεροσκάφη CL-415, ένα Mi-8 , 3 Τρακτορες και ένα Chinook.

Από τη δορυφορική εικόνα που έδωσε ο SENTINEL 2 το μεσημέρι της Κυριακής (23.07.2023), υπολογίστηκε ότι κάηκαν πάνω από 107.000 στρέμματα και -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών- είναι πιθανό να αυξηθεί στα 150.000 στρέμματα, που αντιστοιχεί στο 10% της έκτασης όλου του νησιού. Από αυτά, οι περιοχές NATURA που καταστράφηκαν αντιστοιχούν στο 12% της συνολικής καμένης έκτασης, κάπου 12.000 στρέμματα. Μέσα σε αυτή βρίσκονταν ώριμα κυπαρισσοδάση, καθώς και δάση τραχείας πεύκης, ένα είδος της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ κάηκαν και παλιές αναδασώσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Πάνω από 25 σεισμοί τις τελευταίες ώρες στην Εύβοια – Ξεκινούν αυτοψίες στα 20 κτίρια που προκλήθηκαν ρωγμές
Ανάμεσα στα κτίρια που εμφάνισαν ρωγμές είναι σπίτια, καταστήματα και το μουσείο του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου - Χωρίς σχολείο τη Δευτέρα οι μαθητές στον Δήμο Μαντουδίου - Λίμνη Αγίας Άννας
Φωτογραφία με ζημιές σε σπίτια μετά τους απανωτούς σεισμούς στην Εύβοια
2
Πάτρα: Σε ΜΕΘ Ιωαννίνων και σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο 42χρονος που καταπλακώθηκε από το αυτοκίνητό του
Η οικογένεια του 42χρονου έδινε αγώνα να βρει κρεβάτι στην ΜΕΘ του νοσοκομείου Πάτρας, αλλά δυστυχώς ήταν όλα γεμάτα και έτσι το θύμα νοσηλευόταν σε θάλαμο στα χειρουργεία
Αυτοκίνητο
2