Από καλαμιές και χαμηλή βλάστηση, που βρίσκονταισε μικρή απόσταση από σπίτια και επιχειρήσεις, ξέσπασε η φωτιά στον Μαραθώνα το μεσημέρι της Τετάρτης (2.7.25), προκαλώντας μεγάλη ανησυχία σε κατοίκους και αρχές, καθώς η Αττική βρισκόταν σε πορτοκαλί συναγερμό για πυρκαγιές.
Η φωτιά εισήλθε σε κατοικημένή περιοχή στην περιοχή Ριζάρι του Μαραθώνα και έφτασε ως τις αυλές, προκαλώντας ζημιές σε μια εξοχική κατοικία, όπου καταστράφηκε ολοσχερώς ο φράχτης. Σε διπλανό οικόπεδο, ένα τροχόσπιτο παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ επίσης καταστράφηκε ένα αυτοκίνητο. Μικρές υλικές ζημιές καταγράφηκαν και σε άλλα σημεία της περιοχής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση, με 56 πυροσβέστες, 18 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων και 3 ελικόπτερα να επιχειρούν στην περιοχή. Η φωτιά κινήθηκε απειλητικά προς Σχινιά, αλλά τελικά περιορίστηκε χωρίς να επεκταθεί ανεξέλεγκτα. Για προληπτικούς λόγους, εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους, προτρέποντάς τους να απομακρυνθούν προς Νέα Μάκρη.
Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν την ύπαρξη ακαθάριστων οικοπέδων που συνέβαλαν στη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς. Όπως αναφέρουν, σε πολλά από αυτά είτε δεν έγινε ποτέ καθαρισμός είτε, όπου έγινε, είχαν αφεθεί υπολείμματα και υλικά που ενίσχυσαν την καύσιμη ύλη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Η φωτιά εξαπλώθηκε από ακαθάριστα οικόπεδα»
Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία κατοίκου της περιοχής, η οποία αναφέρει στο newsit.gr:
«Η φωτιά εξαπλώθηκε από ακαθάριστα οικόπεδα ή από οικόπεδα που είχαν καθαριστεί, αλλά είχαν μείνει διάφορα υλικά από την καθαριότητα που έγινε. Υπάρχουν επίσης οικόπεδα τα οποία δεν έχουν καθαριστεί ποτέ».
Τώρα, η εικόνα της φωτιάς είναι σαφώς βελτιωμένη, ωστόσο το περιστατικό δεν έχει ακόμα κλείσει οριστικά. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς συνεχίζονται οι ρίψεις και η επιτήρηση για πιθανές αναζωπυρώσεις. Η τροχαία έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη λεωφόρο Ποσειδώνος, με διακοπή της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία.
Η πυρκαγιά στον Μαραθώνα υπενθυμίζει για ακόμα μια φορά την ανάγκη πρόληψης και ευθύνης στη διαχείριση των οικοπέδων και των γύρω χώρων, ειδικά σε περιόδους υψηλού κινδύνου.