Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Γιαμαρέλλου για εμβόλιο Covid-19: Δεν ξέρουμε αν θα χρειαστούμε και άλλη δόση εμβολίου του χρόνου

Sputnik

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Χριστούγεννα με λίγους, κοντινούς μας, ανθρώπους πρέπει να γιορτάσουμε φέτος, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Ελένη Γιαμαρέλλου, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Να περάσουμε τα Χριστούγεννα στο σπίτι μας, με λίγους ανθρώπους, 4-5 άτομα, και έναν δύο φίλους, που ξέρουμε ότι είναι καλά στην υγεία τους. Αν και η ευρωπαϊκή άποψη λέει να μην είναι πάνω από 4 άτομα τα Χριστούγεννα» σημείωσε η καθηγήτρια Παθολογίας και Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό.

«Κάνουμε υπομονή. Έχουμε μπροστά μας τα εμβόλια. Μας δίνουν αισιοδοξία και υπομονή. Όμως δε σημαίνει ότι επειδή θα έρθουν τα εμβόλια ότι χαλαρώσαμε και τελείωσε η πανδημία. Για να υπάρχει ασφάλεια, πρέπει να εμβολιαστεί το 70-80% του πληθυσμού» συμπλήρωσε.

Η κ. Γιαμαρέλλου εκτίμησε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί το 70-80% της χώρας, ενώ όπως είπε χρειάζονται 5 με 6 εβδομάδες για να αναπτυχθεί η ανοσία. Παράλληλα, υπογράμμισε, ότι τα αντισώματα από τα εμβόλια θα διαρκέσουν περίπου 9 μήνες, και ως εκ τούτου «δεν ξέρουμε αν θα χρειαστούμε και άλλη δόση εμβολίου του χρόνου».

«Με το εμβόλιο μπορεί να μη νοσήσεις, ή αν νοσήσεις, να το περάσεις πολύ ελαφριά, σαν γριπούλα. Ένα πρόβλημα, είναι ότι μπορεί κάποιος να μη νοσεί, αλλά να το μεταδίδει στους γύρω τους. Έτσι μέχρι να εμβολιαστεί ο πληθυσμός που πρέπει, ακόμα και αυτοί που θα εμβολιαστούν, θα πρέπει να φοράνε τη μάσκα τους» εξήγησε.

Τέλος, εκτίμησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα μειωθούν τα κρούσματα του κορονοϊού, ενώ εξέφρασε την ελπίδα για «μείωση των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία και στη συνέχεια στις ΜΕΘ».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις