Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Γιατί βγήκε στα ρηχά η μικρή φάλαινα – «Δύσκολα τα πράγματα, είναι σε κακή κατάσταση» λέει ειδικός

Άλιμος

H νεαρή αρσενική φάλαινα, που ξεβράστηκε πριν από λίγες ημέρες σε παραλία του Αλίμου, έχει καταδυθεί πλέον σε μεγάλο βάθος με κατεύθυνση στον Σαρωνικό κόλπο. Για την υπόθεση μίλησε το πρωί της Κυριακής (30.01.2022) στην ΕΡΤ η διευθύντρια του Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ», Αναστασία Μήλιου, και εξήγησε γιατί ο μικρός ζιφιός βγήκε στα ρηχά.

«Μιλάμε για ένα θηλαστικό το οποίο ζει στα βαθιά νερά και είναι σε κακή κατάσταση. Χρειάζεται πολύ έντονη περίθαλψη. Μακάρι να μπορέσει, αλλά θεωρώ πως είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να έχουμε θετική έκβαση», ανέφερε η διευθύντρια του Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, Αναστασία Μήλιου. «Είναι δύσκολο περιστατικό που κανονικά θα χρειαζόταν εβδομάδες και μήνες περίθαλψης σε εσωτερικό χώρο με κατάλληλες συνθήκες» συμπλήρωσε. 

«Ένα θαλάσσιο θηλαστικό που θα βρεθεί στα ρηχά σημαίνει πως το έχει ανάγκη, δεν αισθάνεται καλά, δεν χρειάζεται να βουτάει, όταν το πηγαίνουμε στα βαθιά με το ζόρι πολλές φορές πνίγεται πιο γρήγορα» σημείωσε.

Ανέφερε επίσης ότι «η ανθρώπινη όχληση, το τραγούδι δεν βοηθάει ένα άγριο ζώο το οποίο δεν έχει έρθει σε επαφή με ανθρώπους. Το ανθρώπινο στρες είναι ένας παράγοντας που μπορεί να το κάνει χειρότερα. Ο πρώτος κανόνας στην περίθαλψη είναι η απόλυτη ησυχία και η επαφή με όσο το δυνατόν λιγότερους ανθρώπους».

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Υπενθυμίζεται ότι η κινητοποίηση για την διάσωση της μικρής φάλαινας ήταν πολλή μεγάλη. Κτηνίατροι, ειδικοί θαλασσολόγοι, στελέχη του Λιμενικού, αλλά και πολλοί εθελοντές προσπάθησαν να βοηθήσουν την μικρή αρσενική φάλαινα που βρέθηκε στα ρηχά του Αλίμου, το πρωί της περασμένης Παρασκευής (30.01.2022). Εξειδικευμένοι κτηνίατροι του Δικτύου Διάσωσης Θαλάσσιων Θηλαστικών χορήγησαν στη φάλαινα αντιβιοτικά, παυσίπονα και κορτιζόνη και παραμένουν σε ετοιμότητα να παρέμβουν σε περίπτωση που εντοπιστεί και πάλι σε ρηχά νερά. 

Το Λιμενικό Σώμα, σε συνεννόηση με το υπουργείο Ναυτιλίας θα παραμείνει σε επαγρύπνηση με συνεχείς περιπολίες γύρω από το νησί της Σαλαμίνας, όπου και εθεάθη τελευταία φορά ο «Σωτήρης» για τα επόμενα 24ωρα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις