Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Γονείς ΑΜΕΑ για Πολάκη: Η ζωή των παιδιών μας κοστολογείται όσο ένα κουλούρι!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Σύλλογοι και σωματεία είχαν διαδηλώσει την Πέμπτη το βράδυ για την καταβολή των οφειλόμενων του ΕΟΠΥΥ προς τους γονείς για τις θεραπείες των παιδιών τους, για να “σταματήσει το αίσχος μειώσεων ποσοστών αναπηρίας και να δοθεί τέλος στο όργιο της απληρωσιάς εργαζομένων στις μονάδες ειδικής αγωγής”.

Τελικά, την Παρασκευή το πρωί και μετά από συμβολική κατάληψη του Υπουργείου Υγείας, έγινε η συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία, ο αναπληρωτής Υπουργός κος Πολάκης και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κος Μπερσίμης με “περίσσιο θράσος προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το πρόβλημα, λέγοντας πως είναι πλασματική η εικόνα που δώσαμε γιατί αφορά μόνο σε 2 υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ πανελλαδικά  της Παλλήνης και της Αγ. Παρασκευής, ενώ εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες από γονείς που αναγκάζονται να σταματήσουν ή να περιορίσουν δραματι κά τις αναγκαίες για τη ζωή των παιδιών τους θεραπείες. Ο ι καθυστερήσεις στις πληρωμές φτάνουν τους 10 και παραπάνω μήνες, τόσο στις θεραπείες και πολύ περισσότερο στις παροχές σε είδος, στο σύνολο σχεδόν των καταστημάτων του ΕΟΠΥΥ πχ. Αιγάλεω για όλη τη Δυτική Αθήνα, Καλλιθέα για τα Νότια, Πειραιάς κλπ” αναφέρει η ανακοίνωση των σωματείων. Και διευκρινίζεται:

“Ο Υπουργός προσπάθησε να ανάγει σε διοικητικό ζήτημα το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης. Έφτασε στο σημείο να διαστρεβλώσει την πρόταση που κατέθεσαν οι δυνάμεις μας από το Μάιο, για να συγκαλύψει τις ευθύνες του. Συγκεκριμένα προτάθηκε από τους φορείς μας , εφ’ όσον οι θεραπείες είναι επαναλαμβανόμενες, άρα έχουν υποστεί επαλειμμένους ελέγχους, να δοθούν έναντι προς τους γονείς για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις θεραπείες των παιδιών τους. Έπειτα, να συμψηφιστούν αυτά τα ποσά σ την πορεία της εκκαθάρισης.

Η κινητοποίηση πήρε μεγάλες διαστάσεις, γιατί αν οι γονείς δεν αποπληρωθούν άμεσα μέσα στο καλοκαίρι, δεν θα μπορέσουν τα παιδιά τους ν α συνεχίσουν τις θεραπείες τους από το Σεπτέμβρη. Ο Υπουργός επιχείρησε να χρεώσει στους φορείς ότι ζητούν να γίνεται πληρωμή θεραπειών χωρίς έλεγχο και η κινητοποίηση εξυπηρετούσε σκοπιμότητες! Κρύβει με επιμέλεια πως αυτή η καθυστέρηση στην αποπληρωμή είναι η μετακύλη ση στο χρόνο της πετσοκομμένης χρηματοδότησης του κράτους προς τον ΕΟΠΥΥ για την ειδική αγωγή κατά 50%.

Εμπαίζει προκλητικά τους χιλιάδες γονείς, λέγοντας πως δεν υπάρχει πρόβλημα, την ώρα που με τη μείωση δαπάνης η ζωή των παιδιών τους κοστολογείται όσο ένα κουλούρι τη μέρα . Να σημειωθεί πως για τα πάνω από 200.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες που έχουν ανάγκη για ειδική αγωγή το κράτος δαπανούσε μ έχρι πέρσι 1.35€ για το κάθε παιδί την ημέρα ενώ με τις νέες μειώσεις φτάνει τα 0.70€”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της συνάντησης των σωματείων ΑΜΕΑ με τον κύριο Πολάκη, “Συνειδητοποιείται όλο και περισσότερο ότι η ανάπτυξη που προπαγανδίζει η κυβέρνηση πατάει πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων του λαού για τη στήριξη της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών. Πράγμα που το βιώνουμε από πρώτο χέρι στο δικό μας, ευαίσθητο κοινωνικό χώρο, που η επιχειρηματικότητα εν μέ σω κρίσης καταγράφει υψηλή κερδοφορία. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ : Αν μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη δεν καταβληθούν όλες οι οφειλές προς τους γονείς αλλά και τους εργαζόμενους στην ειδική αγωγή που δουλεύουν απλήρωτοι μέχρι και 1 χρόνο, θα μας βρουν ξανά μπροστά τους…

Και η ανακοίνωση καταλήγει: “Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι αποτελεί πρόκληση η προσπάθεια της Ν.Δ. να καπηλευτεί με ανακοίνωσή της την τελευταία μας κινητοποίηση όταν η ίδια ως κυβέρνηση είχε δρομολογήσει τις παραπάνω εξελίξεις α λλά και ως αντιπολίτευση ψήφισε το 3 ο μνημόνιο που προβλέπει δραστικές περικοπές στην πρόνοια και την ειδική αγωγή!”.

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε