Site icon NewsIT
14:10 Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2025

Η τεχνητή λίμνη του Μόρνου εκπέμπει SOS: Μέσα σε 15 μέρες έχασε επιπλέον 200.000 τετραγωνικά μέτρα

Αν και τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν αρκετές βροχοπτώσεις η στάθμη της τεχνητής λίμνης παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα

Η τεχνητή λίμνη του Μόρνου

Η τεχνητή λίμνη του Μόρνου / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Όλο και πιο περισσότερο συρρικνώνεται η τεχνητή λίμνη του Μόρνου, με τον βασικό ταμιευτήρα που υδροδοτεί την Αττική να εκπέμπει SOS.

Μέσα σε 15 ημέρες η έκταση της τεχνητής λίμνης του Μόρνου μειώθηκε και άλλο προκαλώντας ανησυχία για τα αποθέματα νερού που υδροδοτούν την Αττική.

Αν και τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν αρκετές βροχοπτώσεις η στάθμη της τεχνητής λίμνης παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα διαθέσιμα αποθέματα νερού στο Λεκανοπέδιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία δημοσίευσε ο μετεωρολόγος, Κώστας Λουγουβάρδος, η υδάτινη επιφάνεια έχει περιοριστεί στα 7,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα, γεγονός που δείχνει ότι μέσα σε μόλις δεκαπέντε ημέρες χάθηκε επιπλέον τμήμα της λίμνης. Ουσιαστικά χάθηκαν 200.000 τετραγωνικά μέτρα.

Η προηγούμενη δορυφορική φωτογραφία στις 29/10 αποτύπωνε την έκταση της υδάτινης επιφάνειας στα 7.9 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Στην ανάρτησή του ο Κώστας Λαγουβάρδος αναφέρει:

«Την Πέμπτη 13/11 ανανεώθηκε στο Παρατηρητήριο Μόρνου (www.meteo.gr/mornos)  η πρόσφατη δορυφορική φωτογραφία της τεχνητής λίμνης.

Η έκταση της λίμνης περιορίστηκε ακόμα περισσότερο μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο, στα 7.7 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η προηγούμενη δορυφορική φωτογραφία στις 29/10 αποτύπωνε την έκταση της υδάτινης επιφάνειας στα 7.9 τετραγωνικά χιλιόμετρα».

Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι η τάση συρρίκνωσης της επιφάνειας της λίμνης του Μόρνου επιταχύνεται όσο οι βροχοπτώσεις αλλά και τα χιόνια δεν είναι αρκετά για να αποκαταστήσουν το νερό που λείπει.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version