Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Η ζωή μετά το lockdown: Η χαρά της επανεκκίνησης και οι μεγάλες αγωνίες

Η ζωή μετά το lockdown: Η χαρά της επανεκκίνησης και  οι μεγάλες αγωνίες
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Πως προετοιμάζονται οι κλάδοι που θα ανοίξουν και τι απασχολεί τους ανθρώπους τους;
Με τη λίστα με τις δραστηριότητες που ανοίγουν σταδιακά, το επόμενο διάστημα, να έχει δοθεί ήδη στη δημοσιότητα και με τον τουρισμό να έχει κάνει ήδη την πρεμιέρα του, οι άνθρωποι των κλάδων που πατάνε το on τις επόμενες ημέρες προετοιμάζονται πυρετωδώς, ενώ το κοινό ανυπομονεί να βρεθεί…στην αγκαλιά τους.

Το newsit.gr μίλησε με ανθρώπους από διαφορετικά πόστα και κατέγραψε τη χαρά τους αλλά και τους προβληματισμούς τους, οι οποίοι κατά βάση έχουν να κάνουν με το ποσοστό πληρότητας του κόσμου στις δραστηριότητες.

«Το ποσοστό πληρότητας μας ικανοποιεί- Φέτος θα πάμε πολύ καλά»

«Ξεκινάμε στις 21 Μαΐου με δύο ταινίες ‘βαριά πυροβολικά’- με το οσκαρικό ‘Nomadland’ και με το εγχώριο φιλμ ‘Πρόστιμο’. Η πρώτη θα παιχτεί στις 20.30 και η δεύτερη στις 22.40» λέει εμφανώς ενθουσιασμένος, μέσα από το Cine Άνεσις όπου τρέχουν πυρετώδεις προετοιμάσεις, ο Ηλίας Γεωργιόπουλος, ιδιοκτήτης του εν λόγω θερινού κινηματογράφου.

Όπως συνεχίζει να μας περιγράφει: «Εκτός από χαρούμενοι είμαστε και αισιόδοξοι για την φετινή πορεία. Το 75% θεατών που μας δίνουν φέτος ως πληρότητα θεατών είναι ένα καλό ποσοστό. Αυτό το καλοκαίρι θα κυκλοφορήσουν πολλές και καλές ταινίες, δεν θα παίζουμε με πενιχρό στοκ, όπως πέρυσι. To ‘μενού’ θα έχει απ’ όλα: οσκαρικές ταινίες, κωμωδίες, περιπέτειες, παιδικές ταινίες. Οι εταιρείες διανομής θα μας δώσουν τις καλές ταινίες τους αφού ξέρουν ότι θα υπάρξει όφελος για όλους μας.

ΦΩΤΟ ΙΝΤΙΜΕ

Είμαστε επίσης βέβαιοι ότι το κοινό θα μας τιμήσει με την παρουσία του. Ο κόσμος έχει μεγάλη ανάγκη για κοινωνικοποίηση, θέλει να βγει, να γευτεί ξανά την εμπειρία του σινεμά, να πάει βόλτα, να είναι ‘μαζί’, να πιει μια κρύα μπύρα ενώ στην μεγάλη οθόνη παίζει ένα ωραίο θέαμα».

Όσον αφορά τώρα το θέμα της πολύ σημαντικής βραδινής προβολής ο κύριος Γεωργιούπουλος, λέει πως από τη στιγμή που η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινάει τώρα στις 00.30 υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια δεύτερης προβολής.

«Με το 00.30 μπορούμε οριακά να στριμώξουμε και μια δεύτερη προβολή. Αν βέβαια η ταινία έχει μεγάλη διάρκεια δεν θα την προλαβαίνουμε. Σε κάθε εμπόδιο που συναντούμε όμως πηγαίνουμε step by step. Πιστεύουμε ότι θα το λύσουμε και αυτό το θέμα. Από πλευράς μας, θα προτείνουμε να μπορεί να επιστρέφει αργότερα κάποιος που θα επιδεικνύει το εισιτήριο του στο σινεμά,. Άλλωστε, είναι πολύ πιθανό, καθώς οι μέρες προχωρούν, να απελευθερωθεί περαιτέρω η απαγόρευση κυκλοφορίας».

Click4More: Κορονοϊός – Αισιοδοξία: Έπεσαν κι άλλο τα νέα κρούσματα στην Αττική – Ο χάρτης της διασποράς

Όσο για τα πρωτόκολλα ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό, σύμφωνα με τον κύριο Γεωργιόπουλο, τα φετινά δεν έχουν ακόμα οριστεί αλλά ο ίδιος αναμένει ότι θα είναι ίδια με τα περυσινά. «Άλλωστε όσες φορές ήταν ανοιχτά τα σινεμά εν μέσω κορονοϊού δεν σημειώθηκε ποτέ κρούσμα. Είναι όλα πολύ καλά οργανωμένα- ο κόσμος μπαίνει από μια πόρτα, στην έξοδο βγαίνει από μια άλλη, υπάρχουν αντισηπτικά παντού κ.ο.κ» καταλήγει ο ίδιος.

«Μόνο ένα μήνα θα προλάβουμε να δουλέψουμε» λένε οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων

Όσον αφορά τώρα στο κλίμα που επικρατεί στα γυμναστήρια, τα οποία θα ανοίξουν τις πόρτες τους στις 31 Μαΐου, αυτό δεν είναι τόσο ευφρόσυνο όσα στα θερινά σινεμά. Και αυτό, γιατί σε αντίθεση με τον προαναφερθέντα κλάδο που τώρα ξεκινά τις πτήσεις του και έχει όλο το καλοκαίρι μπροστά του, τα γυμναστήρια θα προλαβαίνουν όπως λένε οι άνθρωποι τους να δουλέψουν ένα μήνα και έναν κουτσό Ιούλιο, αφού από τα μέσα Ιουλίου και μετά ξεκινούν οι θερινές διακοπές.

Ένα άλλο στοιχείο στο οποίο εστιάζουν οι άνθρωποι αυτού του κλάδου είναι πως σε αντίθεση με άλλες δραστηριότητες, στις οποίες ο κόσμος σπεύδει μαζικά όταν ανοίγουν ξανά, τα γυμναστήρια υποδέχονται πίσω το κοινό τους με πιο αργό τρόπο. Οι ίδιοι θεωρούν ότι σε αυτό έχει παίξει ρόλο το γεγονός ότι το παρατεταμένο lockdown που τους επιβλήθηκε δημιούργησε την εντύπωση πως πρόκειται για έναν χώρο υγειονομικά επικίνδυνο.

ΦΩΤΟ ΙΝΤΙΜΕ

Μιλώντας στο newsit.gr o Κωνσταντίνος Παπούλιας, Πρόεδρος του «Συλλόγου Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Αθήνας» αναφέρει τα εξής: «Σε πρώτη φάση, μας ικανοποιεί το γεγονός πως στα γυμναστήρια θα μπορεί να μπαίνει ελεύθερα το κοινό και δεν θα ισχύει τελικά όπως ακούγονταν τις προηγούμενες ημέρες, πως θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Τον έναν πελάτη ανά 10 τ.μ αλλά και τα δύο self test στους εργαζόμενους την εβδομάδα που ανακοινώθηκε ότι είναι τα προαπαιτούμενα του ανοίγματός μας, τα θεωρούμε λογικά μέτρα και εφαρμόσιμα. Δεν μας δημιουργούν κάποιο πρόβλημα.
Η μεγάλη μας αγωνία είναι τι θα γίνει με την οικονομική στήριξη των γυμναστηρίων καθώς ο ενάμισης μήνας ανοίγματος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ισοσταθμίσει την «χασούρα» τόσων μηνών. Για αυτό το λόγο, οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων ζητάμε ανάμεσα στα άλλα, η επιδότηση του ενοικίου να συνεχιστεί μέχρι και τον Αύγουστο. Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, εγώ που έχω ένα μικρό γυμναστήριο με τον συνεργάτη μου, για τον σχεδόν 1 ½ χρόνο που είμαστε κλειστοί , στην ουσία έχουμε εισπράξει και οι δύο μας, € 6000. Με αυτά έπρεπε να επιβιώσουμε για 15 μήνες…»
Σημειώνεται εδώ ότι πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε πως στις 28 με 30 Μαΐου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης των γυμναστηρίων και των παιδότοπων, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ.

Προβληματισμός στο χώρο των εκδηλώσεων και διοργανώσεων γάμου/βάφτισης

Ακόμα πιο μεγάλος είναι ο προβληματισμός στο χώρο των εκδηλώσεων, οι οποίες ξεκινούν στις 31 Μαΐου. Όπως έχει ανακοινωθεί, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε αυτές θα είναι τα 100. «Πρόκειται για έναν καταστροφικό περιορισμό» λέει στο newsit.gr ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αλλά και της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων», και συμπληρώνει: «Σε έναν κλάδο που σε σύνολο 14 μηνών έχει δουλέψει μόλις 2, αυτός ο περιορισμός μας κόβει τα πόδια. Είναι πολύ λίγα αυτά τα άτομα για τα κτήματα, τα οποία έχουν χωρητικότητα 500 ως 1000 άτομα. Μιλάμε δηλαδή στην περίπτωσή μας για επιτρεπόμενη πληρότητα της τάξης του 10% με 20%. Και μπορεί πια οι γάμοι να μην είναι 500 ατόμων αλλά οι περισσότεροι κυμαίνονται ανάμεσα στους 200 με 300 καλεσμένους. Με 100 άτομα μέγιστο αριθμό ποιον να πρωτοπληρώσεις; Παρκαδόρους; Γκαρσόνια; Catering;».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Ο κύριος Καββαθάς πιθανολογεί ότι με όλους αυτούς του εκκρεμείς από το καλοκαίρι του 2020 γάμους, θα συμβεί το εξής- για να μην τους καθυστερήσουν περαιτέρω τα ζευγάρια θα κοιτάξουν να βρουν εναλλακτικές λύσεις όπως π.χ να πάνε σε μια ταβέρνα/ εξοχικό κέντρο με μεγάλο εξωτερικό χώρο και να κλείσουν όλα τα τραπέζια της ταβέρνας α λα καρτ, δεδομένου ότι αυτό επιτρέπεται. «Αυτό θα δημιουργήσει αυτόματα αθέμιτο ανταγωνισμό» σημειώνει όμως ο κύριος Καββαθάς και προσθέτει: «Πρέπει οπωσδήποτε να επαναθεωρηθεί το θέμα του ανοίγματος των εκδηλώσεων».

Σημειώνεται πάντως εδώ πως ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας την Πέμπτη σε τηλεοπτικό σταθμό και σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει σε αυτό τον κλάδο είπε το εξής: «Από τώρα μέχρι την ώρα που θα ξεκινήσουν αυτές οι εκδηλώσεις η επιτροπή θα ξαναδεί το θέμα».

Με τη σειρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης,  μιλώντας την ίδια μέρα στην ΕΡΤ παραδέχθηκε πως το ανακοινωθέν πλαίσιο είναι παράλογο.
Τέλος, όσον αφορά τους εσωτερικούς χώρους της εστίασης, οι οποίοι από 7 Ιουνίου και έπειτα, όπως μας έδωσε την ημερομηνία ο κος Καββαθάς, θα μπορούν να δεχτούν κόσμο στο εσωτερικό τους σε βαθμό 70% πληρότητας, o πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει πως αυτή είναι μια δίκαιη και θετική εξέλιξη που θα δώσει σημαντική ανάσα στους επιχειρηματίες της εστίασης.

Ανάμεικτα τα συναισθήματα στους ανθρώπους του θεάτρου

Ανάμεικτα είναι τέλος τα συναισθήματα και στους ανθρώπους του θεάτρου. Μιλώντας στο newsit.gr, o Κωνσταντίνος Μπιμπής, ηθοποιός, σκηνοθέτης και αντιπρόεδρος του ΣΕΗ, ο οποίος θα συμμετάσχει σε μια από τις πρώτες παραστάσεις που θα ανέβουν το προσεχές διάστημα (στην ταράτσα του θεάτρου Λαμπέτη στις 29 Μαΐου) λέει πως η Πολιτεία συνεχίζει με τις πρόσφατες αποφάσεις της να είναι απαξιωτική απέναντι στον πολιτισμό.
Όπως λέει ο ίδιος: «Το 50 % πληρότητα για τα ανοιχτά θέατρα είναι σχεδόν τιμωρητικό. Δεν καταλαβαίνουμε σε ποιο σκεπτικό βασίζεται αυτή η απόφαση, την ίδια ώρα που το ποσοστό του εμβολιασμού αυξάνεται αλλά και η συνείδηση και η συμπεριφορά του κόσμου είναι άψογα. Κι ενώ φορείς όπως το Εθνικό Θέατρο και το Φεστιβάλ Αθηνών έχουν ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα για το φετινό καλοκαίρι, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους επιχειρηματίες του ελεύθερου θεάτρου, οι οποίοι είναι διστακτικοί στο να επενδύσουν σε παραγωγές με αυτά τα ασφυκτικά προαπαιτούμενα. Ελπίζουμε το πλαίσιο να αλλάξει στην πορεία.
Από την άλλη, η επανεκκίνηση έχει δώσει σε όλους μας, θεατές και εργαζόμενους μια φωτεινή ελπίδα, μια αίσθηση ανάτασης και μια λαχτάρα. Μια δημιουργική δύναμη να ανέβουμε ξανά στη σκηνή και να συναντήσουμε δια ζώσης τους θεατές. Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι το κοινό θα μας στηρίξει. Ο κόσμος έχει μια τρομερή ανάγκη να σπάσει τη ρουτίνα ‘σπίτι-υπολογιστής- delivery-Netflix’ και να πάρει ξανά μια γεύση από ζωή».

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις