Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ηλεκτρονική Αθηνών: Μαύρη μέρα σήμερα για τους εργαζόμενους – Τα capital controls κλείνουν μια μεγάλη ελληνική επιχείρηση

Ηλεκτρονική Αθηνών: Μαύρη μέρα σήμερα για τους εργαζόμενους – Τα capital controls κλείνουν μια μεγάλη ελληνική επιχείρηση

– Δεν άνοιξαν σήμερα τα καταστήματα της Ηλεκτρονικής σε όλη τη χώρα
– Η εταιρεία απασχολούσε περίπου 450 εργαζομένους σε καταστήματα σε όλη τη χώρα
– Αιχμές της εταιρείας για τα capital controls που δεν επέτρεψαν στην επιχείρηση να επιβιώσει
– Άκαρπη η συνάντηση εργαζομένων και εργοδοσίας στο υπουργείο Εργασίας
– Συγκέντρωση των εργαζομενων στα κεντρικά της Ηλεκτρονικής στο Περιστέρι
– Η ιστορία της Ηλεκτρονικής Αθηνών

 

Θύμα των capital controls και της κρίσης που μαστίζει το εμπόριο έπεσε η Ηλεκτρονική Αθηνών που από σήμερα έβαλε λουκέτο σε όλα της τα καταστήματα. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε αποδεκτή την αίτηση πτώχευσης που είχε καταθέσει, από τις 9 Μαρτίου. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα καταστήματα της Ηλεκτρονικής Αθηνών από σήμερα, 14-4-2016, θα παραμείνουν κλειστά.

Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη θα έχει σαν αποτέλεσμα να κλείσουν 47 καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα και να χάσουν τη δουλειά τους 450 εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν το πρωί στα κεντρικά της Ηλεκτρονικής Αθηνών στο Περιστέρι και δεν έλειψαν και οι εντάσεις. 

 

Ειδικότερα, η Ηλεκτρονική Αθηνών έκανε γνωστό ότι, δυνάμει της υπ’ αριθ. 267/13-4-2016 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, κηρύχθηκε σε κατάσταση πτωχεύσεως. 

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, «παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls, που, εκτός των άλλων, ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τη στάση των δανειστριών τραπεζών, καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.

Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίσθηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους, τον Απρίλιο του 2015, είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και, στη συνέχεια, ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό».

«Το αποτέλεσμα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές. Έτσι, η Ηλεκτρονική, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση».

«Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή τη συγκυρία», όπως τονίζει η Ηλεκτρονική Αθηνών στην ανακοίνωσή της.

Την ίδια ώρα, άκαρπη ήταν η συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας μεταξύ των εργαζομένων και της εργοδοσίας της Ηλεκτρονικής Αθηνών ΑΕΕ, μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος αφενός μεν, για να διευκρινιστεί η πρόθεση της εργοδοσίας για το μέλλον της επιχείρησης αφετέρου δε, για να προστατευτούν στο ακέραιο τα συμφέροντα των εργαζομένων. Η συνάντηση, γίνεται αυτή την ώρα στο υπουργείο Εργασίας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η εταιρεία έχει προκαταβάλλει το δώρο Πάσχα και τον μισθό του Απριλίου.

Η ιστορία της Ηλεκτρονικής

Ο επιχειρηματίας τα τελευταία χρόνια προσπάθησε με αναδιαρθρώσεις και προωθητικές κινήσεις να σώσει την αλυσίδα, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Η εταιρεία δραστηριοποιείται με τη σύγχρονη εμπορική της υπόσταση από το 1989 ενώ η ιστορία της βρίσκεται στις αρχές της δεκαετίας του 1960, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία της ως κατάστημα ηλεκτρικών ειδών. Στους τομείς εμπορίας της Ηλεκτρονικής συγκαταλέγονται ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, συσκευές εικόνας και ήχου, ειδών τηλεφωνίας, κλιματιστικών, μικροσυσκευών, multimedia.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Ιωάννης Στρούτσης τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη να κρατήσει την επιχείρηση στα πόδια της, ενώ σε αυτό το πλαίσιο τα προηγούμενα χρόνια έγιναν περικοπές μισθών, απολύσεις εργαζομένων, ενώ έκλεισαν και πολλάκαταστήματα της εταιρείας σε επαρχιακές πόλεις και όχι μόνο.

Το 2014 μάλιστα, η εταιρεία Ηλεκτρονική είχε ζητήσει από όλους τους εργαζόμενους να προσφέρουν έναν μισθό, προκειμένου να διασωθεί η εταιρεία, κάτι που τότε είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Το αφεντικό της Ηλεκτρονικής, Ιωάννης Στρούτσης απέκτησε την εταιρεία το 1989 και έγινε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας έχοντας το 13% του μεριδίου αγοράς στην Ελλάδα και το 6% στην Κύπρο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε