Ελλάδα

Ιός Δυτικού Νείλου: Το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπισή του από το υπουργείο Υγείας

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Από νωρίς καταστρώνει ο ΕΟΔΥ με τη βοήθεια του υπουργείου Υγείας τα σχέδιά του προκειμένου να περιορίσει την λοίμωξη του Ιού του Δυτικού Νείλου.

Η κλιματική αλλαγή, οι ήπιες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα και η πιθανότητα έντονων καιρικών φαινομένων στο μέλλον, (πλημμύρες) καθιστούν έντονη, επιτακτική και επείγουσα την ανάγκη ολοκληρωμένης διαχείρισης των κουνουπιών που είναι η κύρια αιτία που ο Ιός του Δυτικού Νείλου εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα.

Η διαχείρισή τους, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, πρέπει να βασίζεται σε συστηματική και λεπτομερή εντομολογική επιτήρηση, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης και αποτύπωσης των πληθυσμών των κουνουπιών και του ελέγχου της παρουσίας του ιού σε αυτά.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) έχουν καταγραφεί κατά τα έτη 2010 – 2023 στη χώρα μας, σε διάφορες περιοχές, σε όλες τις Περιφέρειες.

Η συνεχής παρακολούθηση αυτών των κρουσμάτων επιβεβαιώνει την παρουσία του ιού στη χώρα μας, όπως συμβαίνει και σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη. Ως εκ τούτου, είναι αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών κατά το τρέχον και κατά τα επόμενα έτη, ιδιαίτερα στη διάρκεια της περιόδου που τα κουνούπια είναι δραστήρια.

Το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας  και του ΕΟΔΥ

Το Υπουργείο Υγείας, προχώρησε στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με σκοπό την προτυποποιημένη εφαρμογή δράσεων για τη διαχείριση και μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού.

Πρωταρχικός στόχος του Σχεδίου είναι η υποστήριξη, προετοιμασία και απόκριση των αρμοδίων φορέων, με τη συστηματική και έκτακτη εφαρμογή δράσεων πρόληψης και ελέγχου των εποχικών εξάρσεων του ιού στην Ελλάδα. Το Σχέδιο Δράσης εκπονήθηκε από διατομεακή Ομάδα Εργασίας ειδικών επιστημόνων, υπό την επίβλεψη της Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Για την αντιμετώπιση και τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού, οι εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές δημόσιας υγείας έχουν αναλάβει μια σειρά επιχειρησιακών δράσεων πρόληψης και αντίδρασης. Με στόχο την πρόληψη της μετάδοσης νοσημάτων που μεταδίδονται από κουνούπια, το Υπουργείο Υγείας εκδίδει ετησίως σχετική Εγκύκλιο για τα προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης των κουνουπιών.

Το Σχέδιο Δράσης του υπουργείο Υγείας περιγράφει λεπτομερώς τις αναγκαίες δράσεις ανάλογα με το Επίπεδο Κινδύνου του ιού σε κάθε περιοχή. Αυτό επιτρέπει στους αρμόδιους φορείς να ενεργούν αποτελεσματικά για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και την προστασία του κοινού.

Ο σχεδιασμός παραμένει υπό την επίβλεψη της Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων του Υπ. Υγείας, που θα διερευνά -σε τακτά χρονικά διαστήματα- την ανάγκη τυχόν αναθεώρησής του, βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας και επιστημονικής έρευνας και της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των δράσεων.

Πηγή: iatropedia

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
ΜΚΟ «Παιδική Χαρά»: Παραιτήθηκε ο δικηγόρος του Κωνσταντίνου Φιρινίδη και της 35χρονης συζύγου του
«Η ολοκλήρωση των απολογιών σηματοδότησε την περάτωση της συνεργασίας διότι προέκυψε διαφωνία ως προς τη χάραξη της υπερασπιστικής γραμμής, καθώς και τον τρόπο δημόσιας έκφρασής της», αναφέρει η ανακοίνωση του Κωνσταντίνου Τσάκου
ΜΚΟ
43ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Ξεκίνησαν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική – Ποιοι δρόμοι κλείνουν
Οι παρεμβάσεις της Τροχαίας επηρεάζουν ήδη κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, ενώ η μεγαλύτερη κυκλοφοριακή επιβάρυνση αναμένεται το Σάββατο και κυρίως την Κυριακή, ημέρα διεξαγωγής του μεγάλου αγώνα
Μαραθώνιος
Τέμπη: Στις 13 Νοεμβρίου συνεχίζεται η δίκη για τα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας – Απορρίφθηκε αίτημα αναβολής
Αντιμέτωποι με κατηγορίες για υπεξαγωγή εγγράφων, απείθεια και ηθική αυτουργία βρίσκονται δύο πρώην επικεφαλής του ΟΣΕ και στέλεχος της εταιρείας φύλαξης Interstar
Δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, κυρίως νέους ηλικίας 15 έως 25 ετών, στην Λάρισα.  Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026  (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ
«Η γυναίκα είναι για δέσιμο» - Οι διάλογοι των υπαλλήλων της 56χρονης για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη και την πλασμαφαίρεση στην κόρη της
«Η ένταση ξεκίνησε ξαφνικά και φώναζαν για αδρεναλίνη» - Ολόκληρη η κατάθεση της 19χρονης κόρης των γιατρών για τις στιγμές στο ιατρείο της Καρνεάδου, αλλά και οι φωτογραφίες από το σπίτι του Γιώργου Μαζωνάκη, όπως το άφησε πριν πάει για τη μοιραία πλασμαφαίρεση
Γιώργος Μαζωνάκης, ιατρείο και 56χρονη γιατρός