Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Καιρός – Kακοκαιρία Μήδεια: Πολικές θερμοκρασίες και κάτασπρα τοπία – Πότε καταφτάνει ο χιονιάς στην Αττική

Καιρός – Kακοκαιρία Μήδεια: Πολικές θερμοκρασίες και κάτασπρα τοπία – Πότε καταφτάνει ο χιονιάς στην Αττική

Πού καταγράφηκαν οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Κλειστές οι λεωφόροι Πάρνηθος και Φυλής. Νέα σύσκεψη Χρυσοχοΐδη – Χαρδαλιά για τα μέτρα στην Αττική. Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας.

Καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», με πολικές θερμοκρασίες και πυκνές χιονοπτώσεις στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά της χώρας, ο υδράργυρος τις πρωινές ώρες σήμερα στη Δυτική Μακεδονία έπεσε σε αρκετές περιοχές κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr.

Στις 15.00 θα πραγματοποιηθεί νέα ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα, και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου, για το βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων. 

 

Οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες

Η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Κλεισούρα Καστοριάς, στους -12,7 βαθμούς Κελσίου. Οι επόμενες χαμηλότερες θερμοκρασίες το πρωί της Κυριακής σημειώθηκαν σε Βλάστη Κοζάνης (-12,6), Νότιο Πεδίο Κοζάνης (-11), Βουνάσα Γρεβενών (-10,9), Μεσόβουνο Κοζάνης (-10,8), Φλώρινα (-10,2) και ‘Αγιο Παύλο Ημαθίας (-10,1).

Click4more: Καιρός – Κακοκαιρία Μήδεια: Εκπληκτικές εικόνες στη χιονισμένη Θεσσαλονίκη – Κλειστά σχολεία τη Δευτέρα (pics)

Ακόμη χαμηλότερα έπεσε το θερμόμετρο στα χιονοδρομικά κέντρα, όπως στο Χ/Κ του Καϊμακτσαλάν όπου η ελάχιστη θερμοκρασία έφτασε τους -15,7 βαθμούς.

Στο νομό Έβρου, ο υδράργυρος δεν ξεπερνά τους -3 βαθμούς στην Αλεξανδρούπολη, τους -6 στο Σουφλί, τους -4 στο Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα και τους -7 στο νησί της Σαμοθράκης.

Καιρός: Πότε καταφτάνει η “Μήδεια” στην Αττική

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι χιονοπτώσεις στην Αττική μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής θα περιορίζονται πάνω από τα 400 μ περίπου και σταδιακά το απόγευμα θα κατέβουν τοπικά στα δυτικά και βόρεια του νομού, έως τα 200 μ υψόμετρο και θα είναι κατά βάση ασθενείς (Σχήμα – χάρτης αριστερά). Το λεκανοπέδιο της Αθήνας θα δέχεται κατά περιόδους ασθενή βροχόπτωση και οι χιονοπτώσεις αναμένονται να είναι πυκνές κατά διαστήματα μόνο στα ημιορεινά τμήματα της Δυτικής Αττικής έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 15/02.

Δευτέρα 15 και Τρίτη 16/02: Η θερμοκρασία τη Δευτέρα θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση και η μέγιστη τιμή της στo κέντρο της Αθήνας δεν θα ξεπεράσει τους 4-5°C, με την αίσθηση του κρύου όμως να είναι χαμηλότερη λόγω των ισχυρών ανέμων που θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της Κυριακής, ένας νέος γύρος χιονοπτώσεων αναμένεται στην Αττική το βράδυ της Δευτέρας έως τις πρωινές ώρες της Τρίτης 16/02. Οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν κυρίως τα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού, με πυκνές χιονοπτώσεις κατά διαστήματα και χιονόστρωση έως τα παραθαλάσσια τμήματα. Στην Αθήνα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ορισμένες σύντομες «μπόρες χιονιού» να φτάνουν έως το κέντρο της πόλης όπου η θερμοκρασία θα κυμαίνεται κοντά στους 0°C (Σχήμα – χάρτης δεξιά), δεν φαίνεται όμως να είναι ικανές να προκαλέσουν αξιόλογη χιονόστρωση χαμηλότερα από το ύψος της Αττικής Οδού.

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας

Κλειστές οι λεωφόροι Πάρνηθος και Φυλής

Λίγο μετά τις 9.30 το πρωί της Κυριακής, επετράπη ξανά η κυκλοφορία των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας στο ρεύμα προς Λαμία που είχε διακοπεί νωρίτερα από το ύψος της Γέφυρας Καλυφτάκη.

Ήδη διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων λόγω χιονόπτωσης, στη λεωφόρο Πάρνηθος από το τελεφερίκ προς το Καζίνο, αλλά και στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος της Μονής Κλειστών στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια.

Μάχη με το χρόνο και το χιόνι για να μην κλείσει η Εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας

Από νωρίς η «Μήδεια» έχει… δώσει χιονοπτώσεις με μεγάλη ένταση κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, ενώ το χιόνι έχει καλύψει τα πάντα μέσα στην πόλη της Λαμίας.

Η ισχυρή χιονόπτωση στην Εθνική παρατηρήθηκε από την περιοχή της Υλίκης και του Κάστρου μέχρι τα όρια της Φθιώτιδας με την Μαγνησία στους Αγίους Θεοδώρους. Στα τρία κρίσιμα τμήματα, το τμήμα του Μαρτίνου, το τμήμα των Καμένων Βούρλων και το τμήμα της Στυλίδας τις τελευταίες ώρες τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν δώσει μία πραγματική μάχη και έχουν κρατήσει το δρόμο ανοιχτό.

Πυκνό χιόνι στον Βόλο

 

Στα λευκά ντύθηκε και ο Βόλος όπου χιονίζει ακατάπαυστα από τις πρώτες πρωινές ώρες και η θερμοκρασία έχει πέσει στον -1 βαθμό, αλλά εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων η αίσθηση του κρύου είναι για 3 και 4 βαθμούς πιο κάτω.

Σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου δεν υπάρχουν προβλήματα από το χιόνι, αλλά πάνω από τον περιφερειακό όπου η χιονόστρωση ξεπερνά τα 5 εκατοστά στις ΒΑ συνοικίες με τους στενούς δρόμους, η συνέχιση της χιονόπτωσης θα δημιουργήσει προβλήματα.

Στα προάστια του Βόλου προς το Πήλιο, δηλαδή Άνω Βόλος, Ανακασιά, Αγία Τριάδα, Άλλη Μεριά μέχρι και Πορταριά και Μακρυνίτσα η χιονόπτωση είναι πολύ έντονη και το χιόνι φθάνει τα 10 εκατοστά.

(Ακολουθούν φωτογραφίες από την ιστοσελίδα thenewspaper.gr)

Όλο το Πήλιο έχει καλυφθεί από χιόνι και σε ορισμένες περιοχές επικρατεί χιονοθύελλα, όπως στα Χάνια όπου χιονίζει ακατάπαυστα από χθες και επιτάθηκε η χιονόπτωση καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 20 εκατοστά και η θερμοκρασία έπεσε στους -9 βαθμούς.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις