Ελλάδα

Καιρός – Meteo: Κακοκαιρία από το απόγευμα με βροχοπτώσεις κατηγορίας 4 αύριο Σάββατο

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αλλάζει ο καιρός από το απόγευμα της Παρασκευής, 3 Νοεμβρίου και από τα βορειοδυτικά. Ψυχρό μέτωπο προερχόμενο από την Κεντρική Ευρώπη (κακοκαιρία Ciarán) θα προσεγγίσει τη χώρα μας, επισημαίνει η υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με τα πρωινά προγνωστικά δεδομένα του Meteo για τον καιρό, τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής (04.11.2023) τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα αρχίσουν να εκδηλώνονται στα βόρεια Επτάνησα, ενώ μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην Ήπειρο, σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, και κατά τόπους στα υπόλοιπα Επτάνησα, και τη Δυτική Στερεά.

Τοπικές βροχές μικρότερης έντασης θα εκδηλωθούν, επίσης, στη Θράκη και σε νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού Αιγαίου.

Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες θα ευνοήσουν την εκδήλωση χαλαζοπτώσεων στη βορειοδυτική χώρα και τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Παράλληλα, οι άνεμοι που θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, θα ενισχυθούν στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο στα επίπεδα των 5 – 6 μποφόρ.

Αύριο Σάββατο, 4 Νοεμβρίου, το μέτωπο θα διασχίσει τη χώρα, κινούμενο προς τα ανατολικά. Έτσι, μέχρι τις μεσημεριανές ώρες βροχοπτώσεις και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, και στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου.

Τον μεγαλύτερο όγκο νερού θα τον δεχτεί η Ήπειρος, ωστόσο ισχυρά θα είναι τα φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας, με το επεισόδιο βροχόπτωσης να κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Παροδικές καταιγίδες αναμένονται στην Αττική και στην Αθήνα.

Σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο, με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα 7 – 8 μποφόρ (Εικόνα 1), συνοδεία υψηλού κυματισμού, άνω των 4 μέτρων. Παράλληλα, αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.

meteowinds

Εικόνα 1. Πρόγνωση μέγιστης μέσης έντασης ανέμων νοτίων διευθύνσεων σε μποφόρ το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023. Εμφανίζονται μόνο οι τιμές άνω των 6 μποφόρ.

Το απόγευμα του Σαββάτου 04/11, τα φαινόμενα προοδευτικά θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά, όπου τοπικά θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται ισχυρές καταιγίδες συνοδεία ισχυρών ανέμων.Από το βράδυ του Σαββάτου προβλέπεται βελτίωση του καιρού.

Το προβλεπόμενο συνολικό ύψος βροχής το διήμερο Παρασκευής, 3 Νοεμβρίου και Σαββάτου, 4 Νοεμβρίου δίνεται στην Εικόνα 2.

meteowinds

Εικόνα 2. Πρόγνωση συνολικού ύψος βροχής σε χιλιοστά το διήμερο Παρασκευής 3 και Σαββάτου 4 Νοεμβρίου 2023.

Την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου ο καιρός θα είναι βελτιωμένος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, και μόνο στην Ήπειρο και τα ορεινά της Πίνδου προβλέπονται λίγες βροχοπτώσεις και πιθανόν οι πρώτες ασθενείς χιονοπτώσεις άνω των 2.000 μέτρων. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Περιστέρι: «Τους δίναμε ρούχα αλλά φορούσαν τα ίδια βρώμικα και σκισμένα» – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τα 6 παιδιά που ζούσαν μέσα σε ακαθαρσίες
«Αυτά τα παιδάκια σίγουρα θα έχουν πάθει καμιά πνευμονία. Ήταν ανατριχιαστική κατάσταση» λέει ο διευθυντής του σχολείου των παιδιών της οικογένειας
Το σπίτι τρώγλη στο Περιστέρι
Εξαφανίστηκε 46χρονη από την Βικτώρια Αττικής – Η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»
Η Σμυλιανή Ελένη, έχει ύψος 1.65 μ., κανονικό βάρος, έχει καστανά μαλλιά και καστανά μάτια, έχει τατουάζ στο εσωτερικό αριστερό της μπράτσο και στον αριστερό καρπό και σκουλαρίκι στη μύτη και στα χείλη
Εξαφάνιση
Data.gov.gr: Η νέα εθνική πύλη ανοικτών δεδομένων φιλοδοξεί να αλλάξει το ψηφιακό αποτύπωμα της χώρας – «Είναι πλούτος, πρέπει να κατανοήσουμε την αξία τους»
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου την χαρακτήρισε «πολύ μεγάλη στιγμή», υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει τεχνητή νοημοσύνη χωρίς ανοικτά δεδομένα»
Δημήτρης Παπαστεργίου