Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Καιρός: Ανεμοστρόβιλος σάρωσε Χαλκιδική και Ξάνθη – Αποκλεισμένα χωριά στα Τρίκαλα, διακοπές ρεύματος στην Εύβοια

Καιρός: Ανεμοστρόβιλος σάρωσε Χαλκιδική και Ξάνθη – Αποκλεισμένα χωριά στα Τρίκαλα, διακοπές ρεύματος στην Εύβοια
xanthinea.gr

Στιγμές τρόμου πέρασαν οι κάτοικοι της Ξάνθης που πλήττεται από τη σφοδρή κακοκαιρία. Ανεμοστρόβιλος αναποδογύρισε αυτοκίνητα στη μέση του δρόμου. Εικόνες καταστροφής αφήνει πίσω της η κακοκαιρία και σε άλλες περιοχές της χώρας με καταιγίδες και χαλάζι.

Η κακοκαιρία εξακολουθεί να σαρώνει μεγάλο μέρος της χώρας, εκδηλώθηκε με μανία στην Ξάνθη με έντονη καταιγίδα, χαλαζόπτωση και θυελλώδεις ανέμους, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.

Η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει δεκάδες περιστατικά. Υπήρξαν και πολλές πτώσεις αντικειμένων από μπαλκόνια σπιτιών που προκάλεσαν καταστροφές σε σταθμευμένα οχήματα. Μάλιστα η κακοκαιρία ξήλωσε μέχρι και περιφράξεις γηπέδων.

Η ένταση του ανέμου ήταν τέτοια, που έφτασε για να αναποδογυρίσει μέχρι και αυτοκίνητα, έξω από μεγάλο super market της πόλης.

Τα αναποδογυρισμένα οχήματα στο κέντρο της Ξάνθης: 

Τα έντονα φαινόμενα είχαν σαν αποτέλεσμα να σπάσουν και κλαδιά δέντρων σε πολλά σημεία της πόλης, ενώ στην οδό Γ. Κονδύλη, λόγω πτώσης κλαδιών.

Ένα σπασμένο κλαδί από πλάτανο, έσπασε παρμπρίζ σε λεωφορείο εν κινήσει!

Το σοκαριστικό βίντεο από το xanthinea.g:

Το λεωφορείο ακινητοποιήθηκε και χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας και της αστυνομίας προκειμένου να απεγκλωβιστεί ο οδηγός.

Οι έντονες ριπές ανέμου ξήλωσαν κεραμίδια και σκεπές σπιτιών.

Στο «μάτι» της κακοκαιρίας

Ζημιές από ανεμοστρόβιλο προκλήθηκαν και στην Ολυμπιάδα του δήμου Αριστοτέλη στη Χαλκιδική, παρότι ο άστατος καιρός κράτησε μόνον λίγες ώρες.

Μετά τον ανεμοστρόβιλο, στην περιοχή υπήρχαν κομμένες κολώνες, σπασμένα δέντρα και ξηλωμένες σκεπές. Στην περιοχή έσπευσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για να συνδράμει στην αποκατάσταση των ζημιών.

«Ήταν ένα έκτακτο καιρικό φαινόμενο για την περιοχή… Θα χρειαστούμε, όμως, την υπομονή του κόσμου μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών. Έχουμε ήδη ενημερώσει και τον ΔΕΔΔΗΕ για τις βλάβες στο δίκτυο», ανέφερε στο halkidikinews.gr o πρόεδρος της Ολυμπιάδας, Γιάννης Πετράκης.

Στο Γομάτι ζημιές προκλήθηκαν σε κτηνοτροφική μονάδα, ενώ δέντρα έπεσαν και στην περιοχή του Βατοπεδίου.

Ξυπόλητοι και με σακούλες στα πόδια μπήκαν στο πλοίο

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα φέρνουν σοβαρά προβλήματα στα νησιά των Κυκλάδων. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο Αιγαίο δημιουργούν, κυρίως, προβλήματα στην ακτοπλοΐα.

Σε πολλά λιμάνια οι καπετάνιοι δυσκολεύονται να δέσουν, ενώ σε άλλα λιμάνια όπως της Τήνου, οι επιβάτες και το πλήρωμα δίνουν μάχη… να μην βραχούν ολόκληροι, αφού τα νερά δημιουργούν λιμνοθάλασσα στη στεριά!

Σύμφωνα με το Cyclades24.gr, πιο συγκεκριμένα, το μεσημέρι του Σαββάτου (04.11.2023) στο λιμάνι της Τήνου κι ενώ έπνεαν άνεμοι 8 μποφόρ, κατά την αποβίβαση και επιβίβαση των επιβατών δημιουργήθηκαν απίστευτες εικόνες, με τους επιβάτες άλλοι να βγάζουν τα παπούτσια τους και να μένουν ξυπόλητοι και κάποιοι άλλοι να φορούν σακούλες για να μη βραχούν.

Τα σχόλια περισσεύουν…

Βάρκες βγήκαν στη στεριά 

Η κακοκαιρία «χτύπησε» και τη Φθιώτιδα, προκαλώντας ζημιές. Σύμφωνα με το lamiareport.gr, στις Ράχες Στυλίδας, βάρκες αναποδογύρισαν, ενώ άλλες βγήκαν στη στεριά!

Ταυτόχρονα, ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την καταιγίδα δημιούργησαν προβλήματα στα καταστήματα στην παραλία.

Μάλιστα, φερτά υλικά γέμισαν μέχρι και το δρόμο.

Στον κλοιό της κακοκαιρίας Ciaran βρίσκεται επίσης το Ιόνιο, η υπόλοιπη Δυτική αλλά η Βόρεια Ελλάδα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Στα Δαλιανά Ασπροπόταμου Τρικάλων, κάτοικοι του ορεινού χωριού τρομοκρατήθηκαν, βλέποντας τη στάθμη του νερού της βροχής να ανεβαίνει επικίνδυνα.

Αλλά και στα Μετέωρα, χωριά έχουν αποκλειστεί μετά τις έντονες βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με το trikalavoice.gr, Καλογριανή, Αηδόνα, Γλυκομηλιά και Χρυσομηλιά έχουν αποκοπεί από την Καλαμπάκα, ενώ στην Κρανιά ο Ασπροπόταμος σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του.

Βίντεο κόβει πραγματικά την ανάσα όταν ταβέρνα κατακλύζεται από το ορμητικό ποτάμι:

 

Προβλήματα από ισχυρούς ανέμους στην Εύβοια

Σοβαρά προβλήματα στην Εύβοια από τους δυνατούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, με συνέπεια να πέσουν δέντρα μέσα στους δρόμους κόβοντας κυριολεκτικά την κυκλοφορία σε ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας. Για ώρες πάρα πολλά χωριά έμειναν χωρίς ρεύμα καθώς κόπηκε η ηλεκτροδότηση.

Οι άνεμοι είχαν ιδιαίτερα μεγάλη ένταση στο πλατανόδασος του Κηρέως και χρειάστηκε να επέμβουν συνεργεία της πυροσβεστικής αλλά και της δημοτικής αρχής, για να τα απομακρύνουν τα πεσμένα δέντρα και στη συνέχεια τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ να αποκαταστήσουν τα προβλήματα.

Προβλήματα στην Ήπειρο

Την ίδια ώρα, η κακοκαιρία σαρώνει και τον νομό Ιωαννίνων. Σύμφωνα με το epiruspost.gr, Κόνιτσα και Πωγώνι αποτελούν τις περιοχές, όπου καταγράφονται τα περισσότερα – μέχρι στιγμής – προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας. Προβλήματα ακόμη έχουν σημειωθεί στο Ζαγόρι και τα Τζουμέρκα.

Έντονες βροχοπτώσεις εκδηλώνονται και στον ορεινό όγκο της Άρτας με τα Θεοδώριανα να έχουν δεχθεί μέχρι και 108 χιλιοστά βροχής.

Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου έχουν επιστρατευτεί ήδη 14 μηχανήματα για να αντιμετωπιστούν κατολισθήσεις και να απομακρυνθούν φερτά υλικά που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο οδικό δίκτυο, κυρίως στα ορεινά.

Όσοι κινούνται στα ορεινά θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, ενώ ισχύει η ισχυρή σύσταση των αρμόδιων υπηρεσιών για αποφυγή μετακινήσεων.

Στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταγραφεί ιδιαίτερα προβλήματα.

Στο Πάπιγκο, ένα μεγάλο δέντρο ξεριζώθηκε από τον αέρα και έπεσε σε πάρκινγκ, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

«Έκατσε» η άσφαλτος στη Φλώρινα

Η κακοκαιρία προκάλεσε καθίζηση στον δρόμο στο Πισοδέρι Φλώρινας, ενώ άμεση ήταν η παρέμβαση της αστυνομίας που τοποθέτησε κώνους, κρατώντας το σημείο κλειστό για να αποφευχθεί τυχόν ατύχημα.

Διακοπή κυκλοφορίας για τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων τέθηκε σε ισχύ σε τμήμα της εθνικής οδού Φλώρινας – Συνοριακού σταθμού Κρυσταλλοπηγής.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, η απαγόρευση αφορά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το 19ο χιλιόμετρο έως το 28ο χιλιόμετρο, λόγω της κατολίσθησης που σημειώθηκε στο 22ο χιλιόμετρο, στο ύψος του Πισοδερίου.

Εξαιρούνται τα οχήματα των εκχιονιστικών μηχανημάτων, οδικής βοήθειας και εκτάκτου ανάγκης.

Συναγερμός στα Βιλιβινιώτικα Αιγίου

Στην προληπτική εκκένωση του οικισμού Βιλιβινιώτικα, του δήμου Αιγιαλείας, προχώρησαν οι αρχές, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τους κατοίκους από ενδεχόμενες κατολισθήσεις. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι 17 κάτοικοι του οικισμού μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο στην περιοχή του Ελαιώνα.

Την ίδια στιγμή, κλιμάκια πυροσβεστών έχουν επέμβει σε οκτώ περιστατικά που αφορούσαν κοπές δένδρων σε περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας, αλλά και της Αιτωλοακαρνανίας.

Επίσης, λόγω των ισχυρών ανέμων, τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Ρίου – Αντιρρίου διακόπηκαν.

Στο μεταξύ, μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα, εξακολουθεί να διεξάγεται η κυκλοφορία προς Αθήνα, στο ύψος του Ελαιώνα Αιγιάλειας, λόγω της κατολίσθησης.

Η πορεία της κακοκαιρίας

Από το απόγευμα του Σαββάτου, 4 Νοεμβρίου, τα φαινόμενα επεκτείνονται στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα στη Θεσσαλία.

Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν τις βραδινές ώρες και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

πληροφορίες και από ΑΠΕ ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις