Πέμπτη, 2 Μαΐ
16oC Αθήνα

Καιρός: Αποπνικτικό «κοκτέιλ» ζέστης και αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα – Πως θα κινηθεί μέσα στην εβδομάδα

Καιρός: Αποπνικτικό «κοκτέιλ» ζέστης και αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα – Πως θα κινηθεί μέσα στην εβδομάδα

Αποπνικτικό «κοκτέιλ» ζέστης και αφρικανικής σκόνης έρχεται στην χώρα από την Δευτέρα 1 Απριλίου, καθώς ο καιρός θα δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα… καθόλου ευχάριστη.

Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ και άλλους γνωστούς μετεωρολόγους, η αφρικανική σκόνη από την Σαχάρα θα συνδυαστεί με θερμοκρασίες έως και 18 βαθμούς παραπάνω από το φυσιολογικό για την εποχή, αφού θα ξεπεράσει τους 30.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει πως «ένα νέο αφρικανικό μείγμα ζέστης – σκόνης βρίσκεται προ των πυλών της χώρας μας με τον Μάρτη στο τελείωμά του να θέλει να θυμίσει κάτι από Ιούνη επαληθεύοντας την λαϊκή παροιμία που μας λέει “και από Μάρτη καλοκαίρι“» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

«Και πώς να μην μιλάμε για καλοκαίρι όταν τα θερμόμετρα τις επόμενες ημέρες φτάσουν ή και ξεπεράσουν τους 30° βαθμούς κελσίου. Και αν σε αυτή την παράμετρο προσθέσουμε και την αφρικανική σκόνη, τότε καταλαβαίνουμε το δύσκολο της όλης κατάστασης» προσθέτει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

«Πρωτόγνωρο δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε μιας και στο παρελθόν έχουμε αντιμετωπίσει αντίστοιχες καταστάσεις, μη φυσιολογικό όμως σαφώς και είναι, πόσο μάλλον όταν αποτελεί και συνέχεια μιας διαρκούς μη φυσιολογικής κατάστασης που ζούμε καιρικά εδώ και αρκετούς μήνες.

Τι να πρώτο – θυμηθούμε τα πασχούγεννα, τους εκατοντάδες τόνους νερού με το καλημέρα του φθινοπώρου, τις κατά μέσο όρο πάνω από τα φυσιολογικά μέγιστες θερμοκρασίες εδώ και αρκετούς συνεχόμενους μήνες, τη με διάρκεια ξηρασία σε πολλές περιοχές…» αναφέρει στην ανάρτησή του ο μετεωρολόγος.

Κολυδάς: Μεγάλος προβληματισμός στους επιστήμονες

Ο Θεόδωρος Κολυδάς ανέφερε πως προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στους επιστήμονες πως μετά από έναν χειμώνα που… ουσιαστικά δεν ήρθε ποτέ, ήρθε η άνοιξε με θερμοκρασία καλοκαιριού. Το καλοκαίρι; Πού θα φτάσει το θερμόμετρο;

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα προβληματισμού που έχει κυριεύσει τους επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο για τον καιρό, αποτυπώνονται πλέον και σε χάρτες αυτές οι ανωμαλίες της θερμοκρασίας (temperature anomaly). Έναν τέτοιο χάρτη δημοσίευσε σε ανάρτησή του ο Θ. Κολυδάς.

Με απλά λόγια όπου βλέπετε κόκκινο χρώμα υπάρχει ανώμαλη θερμοκρασία για την εποχή που διανύουμε.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την ερχόμενη εβδομάδα

Δευτέρα 1 Απριλίου

Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη, κυρίως στα βόρεια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα του Αιγαίου, όπου τις πρωινές και βραδινές ώρες είναι πιθανό να σχηματιστούν ομίχλες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 στα πελάγη τοπικά 6 και στο βόρειο Ιόνιο από το απόγευμα πρόσκαιρα 7 μποφόρ. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα νησιά και τα παραθαλάσσια τους 24 με 26 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 27 με 29 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Τρίτη 2 Απριλίου Μαρτίου

Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα βορειοδυτικά όπου είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα βόρεια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι νοτιοδυτικοί και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα είναι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Από τις μεσημβρινές ώρες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία παρόλο που θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Τετάρτη 3 Απριλίου

Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τις πρωινές ώρες στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Πέμπτη 4 Απριλίου

Γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις στα βορειοανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις