Σάββατο, 1 Ιουν.
22oC Αθήνα

Καιρός: Αρχίζει η «πορτοκαλί» επέλαση – Αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα

Καιρός: Αρχίζει η «πορτοκαλί» επέλαση – Αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα

Αφόρητη αναμένεται από σήμερα (16.05.2024) η κατάσταση στη χώρα μας, καθώς έρχονται αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες που θα δημιουργήσουν έναν αποπνικτικό συνδυασμό στην ατμόσφαιρα.

Η επανεμφάνιση αφρικανικής σκόνης έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές με τις ευπαθείς ομάδες να βρίσκονται στο επίκεντρο. Η κατάσταση μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς θα επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα.

Την αλλαγή του καιρού προκαλεί ο υποτροπικός αεροχείμαρρος που θα προκαλέσει επέλαση της αφρικανικής σκόνης και θα ντύσει στα πορτοκαλί πολλές περιοχές της χώρας μας.

Πυκνή συννεφιά και τοπικές βροχές αναμένεται να σημειωθούν σήμερα  από τη Στερεά και βορειότερα στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία, και από το μεσημέρι και στη Θράκη και στο ανατολικό Αιγαίο. Βροχές οι οποίες το βράδυ θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά και στις υπόλοιπες περιοχές θα σταματήσουν. Αν και θα είναι μικρής έντασης, στα κεντρικά και βόρεια είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες.

Από τη Στερεά Ελλάδα και νοτιότερα προβλέπονται νεφώσεις, αλλά και με διαστήματα με ηλιοφάνεια, και περισσότερο ήλιο στο νότιο Αιγαίο, σε Κρήτη, Ρόδο και Καστελόριζο.

Η θερμοκρασία σε άνοδο στα δυτικά και νότια, θα φτάσει τους 30 βαθμούς. Έως 22 στα βόρεια, και 23-26 στις υπόλοιπες περιοχές.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις πολύ ισχυροί ως 5-7 μποφόρ. Στο Αιγαίο ανατολικοί-βορειοανατολικοί 3-5, πρόσκαιρα στα βόρεια τμήματα και 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται συννεφιά, που κατά διαστήματα θα είναι πυκνή, με πιθανότητα να ψιχαλίζει ή να βρέχει λίγο τοπικά μέχρι το μεσημέρι. Γρήγορα το ψιλόβροχο θα περιοριστεί στα βόρεια και θα σταματήσει. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14-26 βαθμούς, και οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις εντάσεως 3-4 μποφόρ.

Άστατος θα είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη, με αυξημένες νεφώσεις, βροχές και το μεσημέρι καταιγίδες, αλλά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14-21 βαθμούς και οι άνεμοι νότιοι 3-5 μποφόρ.

Η πρόγνωση των επόμενων ημερών

Την Παρασκευή (17.05.2024) συννεφιά αναμένεται στα κεντρικά και νότια, με περισσότερο ήλιο στα δυτικά και βόρεια συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες, αλλά η αφρικανική σκόνη θα επηρεάσει με λίγο μεγαλύτερες ποσότητες τη δυτική και νότια χώρα. Η θερμοκρασία σε άνοδο με τις μέγιστες τιμές να πλησιάζουν τους 25-28 βαθμούς στα βόρεια και κεντρικά, αλλά η ζέστη θα γίνει αισθητή στις υπόλοιπες περιοχές νοτιότερα, όπου θα αγγίξουν τους 32 και έως 36 στην Κρήτη. Οι άνεμοι ανατολικοί βορειοανατολικοί 3-5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα παραμείνουν πολύ ισχυροί νοτιάδες έως και 7, το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

Το Σάββατο (18.05.2024) θα είναι μια ζεστή μέρα, η πιο ζεστή μέχρι στιγμής, με αυξημένες ποσότητες αφρικανικής σκόνης. Η συννεφιά δεν θα αφήσει τη θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 30-32 στα ηπειρωτικά, αλλά στην Κρήτη θα αγγίξει και πάλι τους 36 βαθμούς. Βόρειοι οι άνεμοι στο Αιγαίο 3-5 μποφόρ.

Την Κυριακή (19.05.2024) αναμένονται αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές κυρίως στα βόρεια, τα κεντρικά και την Κρήτη. Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες στα βόρεια τμήματα της χώρας.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, κυρίως στα δυτικά και τα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα νότια νοτιοανατολικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

Τη Δευτέρα (20.05.2024) ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά και την Πελοπόννησο. Τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την παραμονή αφρικανικής σκόνης, κυρίως στα δυτικά και τα νότια.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Ιόνιο ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα νότια.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις