Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Καιρός: Επιδείνωση εξπρές με καταιγίδες και χαλάζι – Πού και γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιών

Καιρός: Επιδείνωση εξπρές με καταιγίδες και χαλάζι – Πού και γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιών

Μας τα χαλάει για τα καλά την Κυριακή (29.05.2022) ο καιρός με μια σύντομη αλλά άκρως επικίνδυνη επιδείνωση… που θα τα έχει όλα.

Το… μενού του καιρού θα έχει βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και πτώση της θερμοκρασίας. Σε κάποιες περιοχές από την άλλη θα είναι μεγάλος ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιών λόγω της αφόρητης ζέστης των προηγούμενων ημερών. Η ΕΜΥ μάλιστα εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού. 

Ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος μίλησε στο newsit.gr για την αλλαγή στις καιρικές συνθήκες. «Μέσα στην Κυριακή θα έχουμε μια επιδείνωση του καιρού και τα φαινόμενα θα διαρκέσουν μέχρι το βράδυ» τόνισε… 

Αναφέρει μάλιστα πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία και ποιες είναι περιοχές που θα επηρεαστούν. «Θα έχουμε μια κακοκαιρία από τα δυτικά, η οποία θα φέρει καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις και στα νησιά του Ιουνίου και στην Δυτική Στερεά, την Ήπειρο και την Μακεδονία.

Η ανατολική και η νότια χώρα δεν θα έχουν ανάλογα φαινόμενα. Πρόκειται για περιοχές όπως είναι η Εύβοια, η ανατολική Πελοπόννησος, η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, που θα έχουν νοτιάδες αλλά αρκετή ζέστη. Όλες αυτές οι περιοχές, επειδή έχει μεσολαβήσει και αυτή η περίοδος των υψηλών θερμοκρασιών αυτές τις ημέρες, έχουν αρκετά ανεβασμένους τους δείκτες επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές. Το δυτικό και το βόρειο τμήμα της χώρας θα έχει άλλου τύπου καιρό με καταιγίδες και χαλάζι».

Στη δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο «κατά τόπους θα έχουμε έντονα φαινόμενα, αλλά δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια, θα πέσει αρκετά η θερμοκρασία σε αυτές τις περιοχές, αλλά από το απόγευμα μέχρι το βράδυ θα έχουν σταματήσει».

Βροχές σε δυτικά, κεντρικά και βόρεια – Κίνδυνος πυρκαγιών στα ανατολικά και νότια 

Σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr περιμένουμε βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια κυρίως ηπειρωτικά τμήματα. Οι καταιγίδες τοπικά κυρίως σε τμήματα της Θεσσαλίας, της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι ισχυρές και είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις έως μεγάλου μεγέθους (Γράφημα 1 και 2). Πρόσκαιρη ενίσχυση στα 5-6 μποφόρ θα παρουσιάσουν οι άνεμοι κατα τη διάρκεια της ημέρας. Πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία κυρίως στα ηπειρωτικά. Βελτίωση των καιρικών συνθηκών αναμένεται σταδιακά από τα δυτικά έως τις βραδινές ώρες. 

Από την άλλη επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένονται κατά τόπους κυρίως σε τμήματα της ανατολικής και νότιας χώρας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, της ξηρής ατμόσφαιρας και των ενισχυμένων ανέμων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα υπάρχει υψηλός ή πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών αναμένεται σε τμήματα της Κ. & Α. Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Α. Στερεάς, Αττικής, Εύβοιας, Α. Πελοποννήσου, Β. Κρήτης, Ρόδου, Σάμου, Κω, Χίου και Λέσβου.

To meteo.gr μάλιστα συμβουλεύει: «Αποφύγετε κάθε χρήση φωτιάς. Παραμείνετε σε επαγρύπνηση. Παραμείνετε ενημερωμένοι».

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σταματοπούλου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις