Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Καιρός: Έρχεται κακοκαιρία διαρκείας – Πολικές θερμοκρασίες και παγετός, πότε θα χιονίσει στην Αττική

Καιρός: Έρχεται κακοκαιρία διαρκείας – Πολικές θερμοκρασίες και παγετός, πότε θα χιονίσει στην Αττική

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα σήμερα, όπου τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν και η θερμοκρασία θα ανέβει, έρχεται νέα ισχυρότατη κακοκαιρία την Παρασκευή, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη. Τα κύρια φαινόμενα του καιρού θα είναι οι θερμοκρασίες υπό το μηδέν, που θα επηρεάσουν και την Αττική, αλλά και τα χιόνια σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος του Meteo, Κώστας Λαγουβάρδος μιλά στο newsit.gr και εξηγεί πως ενώ τα φαινόμενα της κακοκαιρίας όπως τα χιόνια στην Πάρνηθα «σταματούν από σήμερα το απόγευμα», θα ακολουθήσει νέα ισχυρή κακοκαιρία. Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού του κ. Λαγουβάρδου, από αύριο Πέμπτη έως την Παρασκευή το μεσημέρι ανεβαίνει η θερμοκρασία, με τους ανέμους να μετατρέπονται σε νοτιάδες.

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο αλλάζει άρδην το σκηνικό από την Παρασκευή το βράδυ και Σάββατο πρωί: «Θα έχουμε ουσιαστικά δεύτερη ψυχρή εισβολή γιατί τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μία μικρότερη ψυχρή εισβολή από χθες, με ασθενείς έως μέτριες χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα, ενώ την Πέμπτη οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιάδες και θα ανέβει η θερμοκρασία. Μέχρι και την Παρασκευή το μεσημέρι θα έχουμε καλές ήπιες θερμοκρασίες για την εποχή».

Το φαινόμενο «αεροχείμαρρος», σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, είναι ότι «πολλές ψυχρές αέριες μάζες θα κινηθούν την Παρασκευή από περιοχές του Βόρειου Ατλαντικού προς την κεντρική ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια και από την Παρασκευή το βράδυ και Σάββατο πρωί θα γίνουν αισθητές και στην χώρα μας από τα βόρεια. Θα έχουμε από το Σάββατο ένα κύμα κακοκαιρίας, ένα ψυχρό μέτωπο που είναι η επιφάνεια πίσω από τις οποίες βρίσκονται οι ψυχρές αέριες μάζες που θα “κατέβουν” στη χώρα μας και θα δώσουν αρκετά φαινόμενα, δηλαδή χιόνια στην βορειοδυτική Ελλάδα αρχικά και αργότερα και σε χαμηλά υψόμετρα, Θεσσαλία, ανατολική Στερεά Ελλάδα και στην Αττική. Εκτιμώ ότι μέσα στο Σάββατο από το μεσημέρι και μετά θα έχουμε εναλλαγή φαινομένων χιονόνερου και χιονόπτωσης και στα βόρεια προάστια».

Ο κ. Λαγουβάρδος εξηγεί στο newsit.gr ότι «τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες θα μείνουν για αρκετές μέρες στην χώρα μας, τουλάχιστον ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Την Κυριακή πιθανότατα να έχουμε μία παύση των φαινομένων, να έχουμε κάποιες χιονοπτώσεις και βροχές μόνο στο Αιγαίο και πιθανώς στην Κρήτη και την Δευτέρα που θα συνεχίσει να κάνει πολύ κρύο, να έχουμε εκ νέου μία διαταραχή, η οποία θα δώσει αρκετά χιόνια σε περιοχές στις οποίες περιλαμβάνεται και η Αττική, δηλαδή ανατολική Στερεά, Εύβοια, νησιά, Κρήτη».

Ωστόσο, επισημαίνει ότι «πρέπει να περιμένουμε πώς θα εξελιχθεί αυτό το νέο κύμα κακοκαιρίας. Σε γενικές γραμμές θα έχουμε για πολλές μέρες κρύο από το Σάββατο και έως την Τετάρτη. Στην βόρεια Ελλάδα στην Φλώρινα, το Νευροκόπι κ.α. θα δούμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, θα δούμε ακόμα και -15°C. Για πολλές ημέρες θα έχουμε πολύ ισχυρό παγετό στην βόρεια Ελλάδα, ίσως με λιγότερα φαινόμενα αλλά με πολύ κρύο».

Δείτε την πορεία της κακοκαιρία από windy:

 

Στην Αττική σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο «την Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη θα σημειωθούν ελάχιστες τιμές -4°C στα βόρεια προάστια και μέγιστες τιμές θα είναι κοντά στο μηδέν. Αν επαληθευθούν τα σενάρια που βλέπουμε, την Δευτέρα σίγουρα θα δούμε χιόνι ακόμα και στα χαμηλά υψόμετρα, στα βόρεια προάστια, στην Κηφισιά, Πεντέλη, Διόνυσο, Άνοιξη κτλ. Με μία μικρή αβεβαιότητα, το Σάββατο ίσως δεν θα έχουμε χιόνια στις πεδινές περιοχές της πρωτεύουσας. Το Σάββατο είναι μια ημέρα χιονιού στην Αττική, αλλά πιο έντονα φαινόμενα με χιόνια ακόμα και στα πεδινά θα σημειωθούν την Δευτέρα. Πρέπει να περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή για να έχουμε καλύτερη εικόνα».

Το μόνο σίγουρο, όπως είπε, είναι ότι «θα έχουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για πολλές συνεχόμενες ημέρες και θέλει ιδιαίτερη προσοχή και ειδικά στην κεντρική και βόρεια χώρα που θα έχουμε πάρα πολύ ισχυρό παγετό».

Ρεπορτάζ: Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις