Πέμπτη, 23 Μαΐ
23oC Αθήνα

Καιρός: Έρχονται λασποβροχές και καταιγίδες – Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας

Καιρός: Έρχονται λασποβροχές και καταιγίδες – Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας

Αλλάζει σκηνικό ο καιρός και από το καλοκαίρι, επιστρέφει στην άνοιξη. Κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής θα είναι οι βροχές και σε κάποιες περιοχές οι λασποβροχές, ενώ θα πέσει και η θερμοκρασία.

Αρχικά ο καιρός θα αρχίσει να αλλάζει από τα δυτικά με βροχές και σταδιακά τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το βράδυ στην Θράκη. Στα νησιά του Αιγαίου οι βροχές θα είναι μικρής έντασης και διάσπαρτες, ενώ στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

Μέχρι το βράδυ ο καιρός θα έχει βελτιωθεί, καθώς στις περισσότερες περιοχές τα φαινόμενα θα έχουν σταματήσει και μόνο στα δυτικά και βόρεια θα συνεχίσει να βρέχει σε τοπικά επίπεδο, αλλά με τάση εξασθένησης. Ωστόσο, οι βροχές που αναμένονται κατά τη διάρκεια της ημέρας θα είναι λασποβροχές λόγω της αφρικανικής σκόνης.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα πτώση, πλησιάζοντας σταδιακά τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει τους 24 στα δυτικά, 24 – 26 στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά. Οι μέγιστες στο Αιγαίο θα κυμανθούν κοντά στους 24 – 25, με εξαίρεση τα βόρεια τμήματα της Κρήτης, όπου το θερμόμετρο θα πλησιάσει το μεσημέρι τους 29 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Ιόνιοι δυτικοί 4 – 6 μποφόρ και στο Αιγαίο νότιοι 5 – 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται αυξημένη συννεφιά και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές, με βελτίωση μέχρι το βράδυ. Η θερμοκρασία στους 25 βαθμούς και οι άνεμοι νότιοι 3 – 5, τοπικά 6 μποφόρ.

Παρόμοιος ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη, με κατά διαστήματα πυκνή συννεφιά και ασθενείς βροχές το μεσημέρι. Η θερμοκρασία στους 24 βαθμούς, με νοτιάδες 4 – 6 μποφόρ.

Τι αναφέρει το meteo

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας που θα συνεχιστεί και την Τετάρτη 17/04 θα είναι οι βροχές και καταιγίδες, οι ισχυροί έως θυελλώδεις νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο, η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και οι αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα

Πιο αναλυτικά, βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες αναμένονται από το απόγευμα της Τρίτης 16/04 στο βορειοδυτικά ηπειρωτικά και στο Βόρειο Ιόνιο οι οποίες σταδιακά έως το μεσημέρι της Τετάρτης 17/04 θα ενισχυθούν και θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στο υπόλοιπο Ιόνιο, στην Κρήτη και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο.

Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων (κυρίως μικρού μεγέθους) υπάρχει κυρίως στα βόρεια, ανατολικά και νοτιοανατολικά ηπειρωτικά καθώς και στο Ανατολικό και Βόρειο Αιγαίο. Κατά της νύχτας προς Πέμπτη 18/04 τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη Θράκη, στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και στα ορεινά των δυτικών και νοτίων ηπειρωτικών, παρουσιάζοντας παράλληλα σημαντική εξασθένηση.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των επεισοδίων βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Τετάρτη 17/04 κατατάσσεται στην Κατηγορία 2 (Μέτρια). Στον χάρτη παρουσιάζεται το αθροιστικό ύψος υετού σε χιλιοστά που αναμένεται έως το βράδυ της Τετάρτης 17/04.

Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν σταδιακά και την Τετάρτη θα φτάνουν κατά τόπους τα 7-8 μποφόρ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Πέμπτη 18/04 θα στραφούν σε δυτικούς έως 6-7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι δεν αναμένεται να ξεπερνούν τα 4 μποφόρ έως το μεσημέρι της Τετάρτης 17/04 οπότε θα γίνουν δυτικοί έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στον Χάρτη παρουσιάζονται οι περιοχές όπου ο άνεμος θα ξεπεράσει τα 6 μποφόρ την Τετάρτη 17/04 καθώς και η επικρατούσα διεύθυνσή του.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση της τάξης των 2 έως 4 °C την Τρίτη 16/04 ενώ την Τετάρτη 17/04 η πτώση της στα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει κατά τόπους τους 8 έως 10 °C και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 4 έως 8 °C υποχωρώντας στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στον χάρτη παρουσιάζεται η αναμενόμενη πτώση της μέγιστης θερμοκρασίας την Τετάρτη 17/04.

Τέλος οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες και κατά τόπους θα σημειωθούν λασποβροχές.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις