Site icon NewsIT

Καιρός: Έβρο, Ροδόπη και Καρδίτσα χτυπάει αλύπητα η κακοκαιρία – Πολλά προβλήματα (video)

12.01.2021 | 17:54
Καιρός: Έβρο, Ροδόπη και Καρδίτσα χτυπάει αλύπητα η κακοκαιρία – Πολλά προβλήματα (video)

DCIM100MEDIADJI_0342.JPG

Οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει για την κακοκαιρία, όμως η μανία του καιρού είναι τέτοια σε κάποιες περιοχές, που όσο και να είχε προετοιμαστεί κάποιος, θα ήταν αδύνατον να μην δημιουργηθούν προβλήματα λένε οι τοπικές αρχές.

Οι περιοχές που έχει βάλει στο “μάτι” αυτή η κακοκαιρία, είναι ο Εβρος, η Θεσσαλία (περισσότερο Καρδίτσα και Τρίκαλα) αλλά και η Ροδόπη. 

“Θάλασσα” ο Πηνειός στην Ε.Ο. Τρικάλων – Καρδίτσας

Τεράστιος είναι ο όγκος νερού που κατεβάζει ο Πηνειός και οι παραπόταμοί του, μετά την συνεχόμενη βροχόπτωση στην περιοχή. Οι δυνατή βροχή σταμάτησε αλλά ο τεράστιος όγκος νερού κατεβαίνει στην πεδιάδα από τα βουνά με άγριες διαθέσεις.

Σε ετοιμότητα είναι όλος ο κρατικός μηχανισμός καθώς η στάθμη των νερών ανεβαίνει συνεχώς, κυρίως αυτή την ώρα από τα Μεγάλα Καλύβια και κάτω, όπου εκεί έχει υπερχειλίσει για μια ακόμη φορά ο Πάμισος ποταμός που χύνεται στον Πηνειό, ο οποίος έχει υπερχειλίσει από την  βασική κοίτη και απλώθηκε εντός μεγάλων αναχωμάτων.

Click4More: Καιρός – Καλλιάνος: Χιόνια στην Αττική και πολικό ψύχος τις επόμενες μέρες (video)

Στα ορεινά υπάρχουν πολλές κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων στους δρόμους, αλλά αντιμετωπίζονται με την επέμβαση των μηχανημάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

“Κάνουμε ότι είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προέκυψαν και είμαστε σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο” δήλωσε στο trikalaola.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης.

Η γέφυρα του Πηνειού στο Διαλεκτό έκλεισε προληπτικά, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επ. οδό Κλοκοτού Τρικάλων – Μαραθέας Καρδίτσας, καθώς και η επ. οδός Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων – Μαγούλας Καρδίτσας από τα νερά του Πάμισου. Χαρακτηριστικά είναι τα πλάνα από το drone του trikalaola.gr που κατέγραψε από τις γέφυρες της Ε.Ο. Τρικάλων – Καρδίτσας και της Ε65.

Προβλήματα σε οικισμούς και στο οδικό δίκτυο του νομού Έβρου από τις έντονες βροχοπτώσεις

Λόγω έντονης βροχόπτωσης αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αρδανίου – Ορμενίου, από οικισμό Προβατώνα έως τη διασταύρωση της Δαδιάς. Ταυτόχρονα,, με δυσκολία γίνεται η κυκλοφορία μπροστά από το εργοστάσιο ζάχαρης Ορεστιάδας, καθώς ο δρόμος έχει πλημμυρίσει. Δείτε τις εικόνες του thrakinea:

Αύξηση της στάθμης του νερού των ποταμών ‘Αρδα και Έβρου, μετά από σταδιακή και ελεγχόμενη αποδέσμευση υδάτων από το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ, αναμένεται, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, βάσει της σημερινής Ρηματικής Διακοίνωσης που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Ειδικότερα, το όριο του κίτρινου συναγερμού αναμένεται να περάσει η στάθμη του νερού στον ποταμό Έβρο, στην πόλη Σβίλεγκραντ της Βουλγαρίας, σήμερα κατά τις βραδινές ώρες και του πορτοκαλί συναγερμού αύριο κατά τις νυχτερινές ώρες, με μεγάλη πιθανότητα οι ποσότητες του νερού να υπερβούν τα 600 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Σε ό,τι αφορά την πληρότητα των φραγμάτων της γείτονος, ήδη στο φράγμα «Κάρντζαλι» αγγίζει το 87,8%, στο «Στουντέν Κλάντενετς», το 86,6% και στο «Ιβαήλοβγκραντ», το 75,6%. Στην διακοίνωση επισημαίνεται ότι «παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, είναι δυνατόν σε συνθήκες δυναμικής μετεωρολογικής κατάστασης, εντός των επόμενων 72 ωρών, η ποσότητα των υδάτων μετά το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ να φτάσει και να ξεπεράσει τα 300 κμ ανά δευτερόλεπτο.

ΦΩΤΟ thrakinea

Στο μεταξύ λόγω των συνεχιζόμενων έντονων βροχοπτώσεων που σημειώνονται το τελευταίο 24ωρο σε όλο το μήκος του Νομού Έβρου, ακυρώθηκε, σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Στέλιο Ζαντανίδη, η μεσημεριανή πτήση στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, το οποίο παραμένει ανοιχτό αλλά αποκλεισμένο ως προς την πρόσβαση στην Εθνική Οδό, η οποία έχει πλημμυρίσει στο ύψος του αεροδρομίου, ενώ η απογευματινή πτήση από και προς Αθήνα εάν πραγματοποιηθεί, ενδέχεται να γίνει με καθυστέρηση.

Σοβαρά προβλήματα από την μεγάλη ποσότητα νερού αντιμετώπισαν οι οικισμοί του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Ιτέα, Τριφύλλι, Πόρος, Αγνάντια, ‘Ανθεια, Λουτρά, Απαλός και Νέα Χιλή. Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, ο οποίος πραγματοποιεί αυτοψία στα σημεία που έχουν πληγεί, δήλωσε ότι διαπιστώνονται μικροαποκλεισμοί σε οικισμούς του δήμου, ωστόσο με τη συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, δεν έχουν κινδυνέψει ανθρώπινες ζωές και κατοικίες. Ο κ. Ζαμπούκης αναφέρθηκε και στον αποκλεισμό μαθητών στο δημοτικό της ‘Ανθειας, διευκρινίζοντας ότι αυτό συνέβη γιατί ζητήθηκε από τους γονείς να μην προσέλθουν για την παραλαβή των παιδιών προς αποφυγήν ατυχήματος, διαβεβαιώνοντας ότι δεν κινδύνευσαν τα παιδιά, καθώς και στην εκκένωση μίας κατοικίας στην περιοχή των Φερών.

Αναλυτικά και σύμφωνα με τα στοιχεία των κατά τόπους Αστυνομικών Διευθύνσεων, η αντιπεριφέρεια Έβρου ενημερώνει ότι οι έντονες βροχοπτώσεις που πλήττουν τις τελευταίες ώρες το Νομό, έχουν δημιουργήσει προβλήματα στον Δήμο Ορεστιάδας, όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο Κουφόβουνο-Μεταξάδες, Φυλάκιο προς Ρίζια, Δίκαια- Δίλοφο- Πάλη- Πεντάλοφο, Πύργο-Ορεστιάδα, Κυπρίνο-Θεραπειό, Ευγενικό-Βρυσσικά, ενώ στον Δήμο Σουφλίου έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο Μάνδρα-Μικρό Δέρειο. Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης-Σουφλίου από τον Προβατώνα μέχρι τη Δαδιά, ενώ στο υπόλοιπο τμήμα διεξάγεται με δυσκολία.

Λόγω της υψηλής στάθμης των νερών, στην ορεινή κοίτη του Ερυθροποτάμου, η αντιπεριφέρεια Έβρου εφιστά την προσοχή των κατοίκων των παρόχθιων περιοχών του ποταμού, ήτοι Αλεποχωρίου, Μεταξάδων, Λάδης, Ευγενικού, Μάνης, Καρωτής, Ελληνοχωρίου, Κυανής και Διδυμοτείχου, καθώς υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισής του. «Οι πολίτες παρακαλούνται να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να αποφεύγουν να διασχίζουν ιρλανδικές διαβάσεις και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια της αιχμής των έντονων καιρικών φαινομένων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Ροδόπη: Πλημμύρισε ο κάμπος – Συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό

 Σύμφωνα με τη fonirodopis.gr στο πόδι είναι τις τελευταίες ώρες η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας ΑΜΘ, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει σε οικισμούς και οδικό δίκτυο η έντονη βροχόπτωση από το βράδυ της Δευτέρας.

Εκτεταμένα προβλήματα παρατηρήθηκαν στην ανατολική Ροδόπη καθώς ο όγκος νερού που κατέβηκε που κατέβηκε από τα βουνά ήταν πρωτοφανής.

 

Επί ποδός βρίσκονται τις τελευταίες ώρες η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας ΑΜΘ, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει σε οικισμούς και οδικό δίκτυο η έντονη βροχόπτωση από το βράδυ της Δευτέρας.

Εκτεταμένα προβλήματα παρατηρήθηκαν στην ανατολική Ροδόπη καθώς ο όγκος νερού που κατέβηκε που κατέβηκε από τα βουνά ήταν πρωτοφανής.

«Υπάρχει τεράστιος όγκος νερού. Όλος ο κάμπος του Λοφαρίου έγινε ποτάμι. Τα νερά υπερπήδησαν την κεντρική γέφυρα του ποταμού Λίσσου ενώ προβλήματα υπάρχουν στην Οργάνη και στον ορεινό όγκο του νομού», δήλωνε νωρίτερα ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης.

Το χωριό Λύκειο του Δήμου Αρριανών πλημμύρισε, η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Μέστης – Σαπών διακόπηκε λόγω υπερχείλισης υδάτων, πλημμύρες παρατηρούνται σε Αμάραντα, Φιλύρα και άλλους οικισμούς ενώ στο χωριό Λοφάριο του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών εκκενώθηκαν σπίτια.

Άνδρες της Πυροσβεστικής πραγματοποίησαν απεγκλωβισμούς κατοίκων και ζώων ενώ στήθηκε επιχείρηση διάσωσης κτηνοτρόφου στην Αρίσβη με βάρκα.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα δημιούργησαν βλάβες και στο δίκτυο ύδρευσης με τον Δήμο Μαρώνειας – Σαπών να ανακοινώνει τη διακοπή υδροδότησης στις Σάπες και σε οικισμούς.

Κοζάνη: Πλημμύρισε η Εγνατία

Πλημμύρισε η Εγνατία Οδός στο ύψος του πρώην στρατοπέδου στη Νέα Νικόπολης Κοζάνης, κοντά στον κόμβο της Καλαμιάς. Σύμφωνα με το kozan.gr η Τροχαία Κοζάνης διέκοψε προσωρινά την κυκλοφορία των οχημάτων στο συγκεκριμένο σημείο της Εγνατίας Οδού και η κυκλοφορία γίνεται από την ενωτική οδό μέσω Κοίλων και Βατερού.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα με τη συνεχή χθεσινή βροχόπτωση στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Κοζάνης, είχαν ως αποτέλεσμα το νερό σε ορισμένα σημεία της Εγνατίας οδού να μη μπορεί να απορροφηθεί από τα φρεάτια και τις καταβόθρες και να πλημμυρίσει το οδόστρωμα. 

Συγκεκριμένα πλημμύρισε κομμάτι του δρόμου στο ύψος του πρώην στρατοπέδου στη Νέα Νικόπολης Κοζάνης, περίπου στο 200ο χιλιόμετρο, κοντά στον κόμβο της Καλαμιάς. Στο σημείο βρίσκονται οχήματα της πυροσβεστικής που έχουν ξεκινήσει την επιχείρηση απάντλησης υδάτων. 

Θεσσαλονίκη: Προβλήματα από τις βροχές λίγο πριν πέσουν χιόνια μέσα στην πόλη

Μικροπροβλήματα δημιουργήθηκαν από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε διάφορα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου στην Κεντρική Μακεδονία.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Μπάμπης Στεργιάδης, μηχανήματα κάνουν καθαρισμούς σ’ ένα ρέμα στην περιοχή της Χαλκηδόνας προς τη Νεοχωρούδα, ενώ παρεμβάσεις γίνονται και για την αποκατάσταση καθίζησης στο ύψος της περιφερειακής οδού, στα Κωνσταντινοπολίτικα.

Στη Χαλκιδική αποκλείστηκε ο δρόμος προς τον Άγιο Παύλο και τη Νέα Γωνιά από λάσπες και νερά, ενώ μηχανήματα πραγματοποιούν καθαρισμούς. «Προβλήματα σε κατοικίες δεν υπήρχαν γιατί έχουμε κάνει πολύ εκτεταμένους καθαρισμούς σε ρέματα. Αντίθετα υπήρξαν μικροπροβλήματα σε διάφορα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου που αποκαταστάθηκαν», τόνισε ο κ. Στεργιάδης.

Στο μεταξύ, πτώση της θερμοκρασίας και χιονόπτωση το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή αναμένονται για τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας, το φαινόμενο δεν αναμένεται να είναι πολύ έντονο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Σέρρες 

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τέθηκαν περιοχές των Σερρών, λόγω της αδιάκοπης βροχόπτωσης από 3/01. Οι σφοδρές βροχές και καταιγίδες, έχουν πλημμυρίσει αγρούς και σπίτια, με ανυπολόγιστες ζημιές. Η Πολιτική Προστασία, εξέδωσε ρητή οδηγία για περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών, ενώ συνεργεία του Δήμου επιχειρούν στις πληττόμενες περιοχές.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version