Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Καιρός – Κακοκαιρία Barbara: Πυκνό χιόνι σε Αττική, Εύβοια και Βοιωτία

Καιρός – Κακοκαιρία Barbara: Πυκνό χιόνι σε Αττική, Εύβοια και Βοιωτία

«Χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή και κυρίως προς τα ξημερώματα της Δευτέρας» προβλέπει η μετεωρολόγος, Χριστίνα Ρήγου, για την κακοκαιρία Barbara, η οποία μιλώντας στο newsit.gr αναφέρει ότι «οι πιο πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοκαταιγίδες θα σημειωθούν στην Εύβοια, Βοιωτία και Αττική».

Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από το Σάββατο, καθώς όπως εξηγεί η γνωστή μετεωρολόγος «περιμένουμε κάποιες τοπικές βροχές που θα διασχίσουν όλη τη χώρα αλλά από το απόγευμα του Σαββάτου θα είναι πιο δυνατές στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και στην Αθήνα και θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Οπότε από το βράδυ του Σαββάτου θα ξεκινήσει να πέφτει χιόνι στην Αθήνα από τα 600-700 μέτρα υψόμετρο και πάνω, στα ημιορεινά περιφερειακά του λεκανοπεδίου».

Αντίθετα όπως επισημαίνει «στη δυτική και βόρεια Ελλάδα δεν περιμένουμε φαινόμενα, αλλά θα έχουμε πολύ κρύο και ισχυρό παγετό. Μόνο στην Θράκη και στην Χαλκιδική περιμένουμε ότι θα χιονίσει λίγο το πρωί της Κυριακής».

Αναμένεται να χιονίσει από την Μαγνησία μέχρι και την Κρήτη την Κυριακή, με την κ. Ρήγου να εξηγεί ότι «θα χιονίζει από το νομό Μαγνησίας και νοτιότερα, δηλαδή στην Μαγνησία, την Φθιώτιδα, την Βοιωτία, την Αττική, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Π.χ. στην Κρήτη θα χιονίσει και στα 200-300 μέτρα υψόμετρο. Οι πιο πυκνές χιονοπτώσεις θα πέσουν στην Εύβοια, Βοιωτία και Αττική. Σε αυτό το κομμάτι θα σημειωθούν χιονοκαταιγίδες, θα φυσάει πολύ ισχυρός βορειοανατολικός άνεμος 8-9 μποφόρ. Στις Κυκλάδες θα είναι πρόσκαιρη η χιονόπτωση στα χαμηλά».

Ο καιρός στην Αττική

Όσον αφορά στην πρωτεύουσα, η Χριστίνα Ρήγου αναφέρει ότι «θα χιονίζει από το πρωί της Κυριακής, αρχικά περιμετρικά, δηλαδή στα δυτικά, τα βόρεια προάστια και την ανατολική Αττική. Αργότερα περιμένουμε μεγαλύτερα προβλήματα λόγω της πυκνής χιονόπτωσης και των χιονοκαταιγίδων στα υπερ-βόρεια του νομού, δηλαδή από τον Άγιο Στέφανο και βορειότερα, στο οδικό δίκτυο προς Βοιωτία (εκεί θα εντοπίσουμε τη μεγαλύτερη χιονόπτωση). Σε αυτές τις περιοχές αναμένεται να το στρώσει, δηλαδή από Μεσογείων, Αγία Παρασκευή, Μαρούσι και πάνω θα έχουμε χιόνια”.

Τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα “όσο βραδιάζει, που πέφτει και η θερμοκρασία και προς τα ξημερώματα της Δευτέρας είναι πιθανό να δούμε και χιόνια στο κέντρο της Αθήνας αλλά πιο παροδικά. Στο κέντρο της Αθήνας επειδή θα έχει 5-6 °C μέγιστη, πρακτικά η βροχή θα είναι χιονόνερο. Από το μεσημέρι και μετά αναμένουμε να δούμε κάποια χιόνια στο κέντρο της Αθήνας κυρίως προς το ξημέρωμα της Δευτέρας. Ίσως δούμε χιόνι και στα πιο νότια, αλλά θεωρώ μικρότερη τη πιθανότητα το χιόνι να φτάσει μέχρι την θάλασσα. Οι πιο έντονες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια-βορειοανατολικά και βόρεια-βορειοδυτικά».

Αυτό που επισημαίνει η κα Ρήγου είναι ότι «δεν περιμένουμε να χιονίσει όλη τη διάρκεια της Κυριακής. Τα φαινόμενα θα έχουν εξάρσεις και υφέσεις. Οι εξάρσεις θα είναι κυρίως το βράδυ της Κυριακής που η βροχή θα μεταφράζεται σε χιόνι.

Ο καιρός τη Δευτέρα και την Τρίτη

Ο χιονιάς θα συνεχιστεί και την Δευτέρα και την Τρίτη αλλά πιο εξασθενημένος. Με πολύ αέρα και πολύ κρύο παντού. θα πέσει κατά πολύ η θερμοκρασία. Για παράδειγμα, ενώ το Σάββατο στην Αθήνα η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 14°C, την Κυριακή θα πάει στους 7°C στα νότια και την Δευτέρα θα έχουμε 5 βαθμούς Κελσίου».

Όπως όλα δείχνουν οι οδηγοί και οι πολίτες θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένοι. «Θα είναι πολύ το χιόνι στον Άγιο Στέφανο και πάνω και αναμένεται να έχουμε προβλήματα στην Εθνική Αθηνών-Λαμίας με το μεγάλο ύψος χιονιού. Μπορεί και να έχουμε θέματα και στις οδούς εδώ στην Αθήνα περιφερειακά, αλλά αν λειτουργήσουν τα εκχιονιστικά δεν θα έχουμε τα προβλήματα που είχαμε πέρσι στην Αττική Οδό» καταλήγει η μετεωρολόγος Χριστίνα Ρήγου, μιλώντας στο newsit.gr.

Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις