Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Καιρός – κακοκαιρία Μήδεια: Πως θα εξελιχθεί την Κυριακή – Σε κλοιό χιονιά μπαίνει και η Αττική

Καιρός – κακοκαιρία Μήδεια: Πως θα εξελιχθεί την Κυριακή – Σε κλοιό χιονιά μπαίνει και η Αττική

Πως θα κινηθεί η κακοκαιρία Μήδεια την Κυριακή και την επόμενη εβδομάδα οπότε θα μπει στη δεύτερη φάση της. Τι σημειώνει στο newsit.gr o φυσικός – μετεωρολόγος Σταύρος Ντάφης. Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας.

Ο Σταύρος Ντάφης, φυσικός – μετεωρολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Meteo.gr δίνει την ανάλυση του καιρού για την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου και για την αρχή της επόμενης εβδομάδας, όπου η «Μήδεια» θα μπει στη δεύτερη φάση της.

Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2021, ακόμη και στα πεδινά τμήματα, οι οποίες θα συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, εκτός από την Αν. Μακεδονία και τη Θράκη όπου θα περιοριστούν στα ορεινά μετά το μεσημέρι.

Ολικός παγετός αναμένεται στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, δηλαδή η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 0°C την Κυριακή 14/02, και ο υδράργυρος δείχνει τιμές ακόμη και κάτω από τους -10°C σε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Κατά τη διάρκεια της Κυριακής 14/02 οι πιο ισχυρές χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται στη Θεσσαλία, την Κεντρική και Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο.

Στη Θεσσαλία και την Κεντρική Στερεά οι χιονοπτώσεις θα επηρεάζουν και τις πεδινές/παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ στην Ανατολική Στερεά-Εύβοια και την Πελοπόννησο το χιόνι θα μετατρέπεται σε χιονόνερο και βροχή κάτω από τα 300 μ υψόμετρο περίπου.

Οι χιονοπτώσεις στην Αττική:

Κυριακή 14/02: Οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες πάνω από τη Βόρεια Ελλάδα θα συνεχίσουν να κινούνται νοτιότερα, κατά τη διάρκεια της Κυριακής με αποτέλεσμα οι βροχοπτώσεις να δίνουν σταδιακά τη θέση τους σε χιονοπτώσεις, ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της Αττικής. Πιο συγκεκριμένα, οι χιονοπτώσεις στην Αττική μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής θα περιορίζονται πάνω από τα 400 μ περίπου και σταδιακά το απόγευμα θα κατέβουν τοπικά στα δυτικά και βόρεια του νομού, έως τα 200 μ υψόμετρο και θα είναι κατά βάση ασθενείς (Σχήμα – χάρτης αριστερά). Το λεκανοπέδιο της Αθήνας θα δέχεται κατά περιόδους ασθενή βροχόπτωση και οι χιονοπτώσεις αναμένονται να είναι πυκνές κατά διαστήματα μόνο στα ημιορεινά τμήματα της Δυτικής Αττικής έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 15/02.

Click4more: Καιρός αύριο: Η κακοκαιρία «Μήδεια» φέρνει πολικό ψύχος και χιόνια

Δευτέρα 15 και Τρίτη 16/02: Η θερμοκρασία τη Δευτέρα θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση και η μέγιστη τιμή της στo κέντρο της Αθήνας δεν θα ξεπεράσει τους 4-5°C, με την αίσθηση του κρύου όμως να είναι χαμηλότερη λόγω των ισχυρών ανέμων που θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της Κυριακής, ένας νέος γύρος χιονοπτώσεων αναμένεται στην Αττική το βράδυ της Δευτέρας έως τις πρωινές ώρες της Τρίτης 16/02. Οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν κυρίως τα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού, με πυκνές χιονοπτώσεις κατά διαστήματα και χιονόστρωση έως τα παραθαλάσσια τμήματα. Στην Αθήνα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ορισμένες σύντομες «μπόρες χιονιού» να φτάνουν έως το κέντρο της πόλης όπου η θερμοκρασία θα κυμαίνεται κοντά στους 0°C (Σχήμα – χάρτης δεξιά), δεν φαίνεται όμως να είναι ικανές να προκαλέσουν αξιόλογη χιονόστρωση χαμηλότερα από το ύψος της Αττικής Οδού.

Για τις πιθανές αλλαγές των προγνωστικών δεδομένων έως την Τρίτη 16/02 και για περισσότερα νέα σχετικά με την κακοκαιρία «Μήδεια» θα ενημερώνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσω της ιστοσελίδας meteo.gr

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις