Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Καιρός – Κακοκαιρία «Μπάλλος»: «Έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο διήμερο»

Καιρός - Αρναούτογλου
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Ακόμα δεν… ηρεμήσαμε από την κακοκαιρία «Αθηνά» κι ένα νέο «κύμα» αναμένεται να «χτυπήσει» την χώρα μας τις επόμενες μέρες με καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους.

Πρόκειται για την κακοκαιρία που ονομάστηκε «Μπάλλος» και θα πλήξει σχεδόν κάθε γωνιά της Ελλάδας, με την ΕΜΥ να έχει ήδη προειδοποιήσει με έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων για το πώς θα είναι ο καιρός.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, ο οποίος μίλησε στο newsit.gr, ο καιρός την Τετάρτη, 13.10.2021 (σ.σ. δείτε εδώ την αναλυτική πρόγνωση της ημέρας), αναμένεται να παρουσιάσει μία μικρή βελτίωση για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, ωστόσο αυτό θα είναι το διάστημα της ηρεμίας… πριν την καταιγίδα.

Πιο αναλυτικά, μεγαλύτερα θα είναι τα διαστήματα με ηλιοφάνεια, χωρίς όμως να λείψουν οι τοπικές βροχές στο Ιόνιο και στα Ηπειρωτικά, «αλλά θα είναι μικρής χρονικής διάρκειας και δεν θα προβληματίσουν» λέει ο μετεωρολόγος.

Ουσιαστικά η κακοκαιρία θα ξεκινήσει «από το βράδυ της Τετάρτης και πρώτα από το Ιόνιο και την Δυτική Ελλάδα, με μπόρες, βροχές και κατά τόπου ισχυρές καταιγίδες. Την Πέμπτη, τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν και στις περισσότερες από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Θα είναι πολύ άστατος ο καιρός την Πέμπτη» τονίζει ο ίδιος.

Πιο συγκεκριμένα, στο Ιόνιο, στα Ηπειρωτικά και στο Αιγαίο θα αναμένονται βροχές, καταιγίδες, μπόρες και κατά τόπους ίσως και χαλαζοπτώσεις. Αυτή η κατάσταση θα διατηρηθεί μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας

Ο καιρός στην Αττική

Η Αττική, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή θα επηρεαστεί από ισχυρές καταιγίδες και «πιθανότατα και από πλημμυρικά φαινόμενα. Οπότε ουσιαστικά, έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο διήμερο για τις περισσότερες περιοχές τις χώρας, με βροχές και κατά τόπου ισχυρές καταιγίδες» σημειώνει ο κ. Καλλιάνος.

Έπειτα εξηγεί πως δεν μπορεί να πει κανείς αυτή τη στιγμή, ποια περιοχή είναι εκείνη η οποία μέσα στο διήμερο αυτό, «θέτει σοβαρότερη υποψηφιότητα για πλημμυρικά φαινόμενα. Δεν μπορεί να ειπωθεί γιατί φαίνεται ότι θα είναι εκτεταμένο και γενικευμένο το κύμα της κακοκαιρίας».

Click4more: Ο Σάκης Αρναούτογλου χτυπά «καμπανάκι» για την κακοκαιρία «Μπάλλος» που έρχεται!

Από το Σάββατο και μετά, η κακοκαιρία σταδιακά θα μας αποχαιρετήσει. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, δύο με τρεις βαθμούς για τις περισσότερες περιοχές της χώρας μέσα στο διήμερο αυτό.

Τέλος, οι άνεμοι θα είναι ισχυροί, νοτιάδες, έως 8 με 9 μποφόρ. «Θα έχουμε, δηλαδή και κατά τόπους βροχοθύελλες» καταλήγει ο μετεωρολόγος.

Καιρός - Κακοκαιρία «Μπάλλος»

Κακοκαιρία “Ballos” – Η ανάλυση της καιρικής κατάστασης επί του εκτάκτου δελτίου από την ΕΜΥ

Ενώ η κακοκαιρία “Αθηνά” περνά ανατολικότερα και ο καιρός βελτιώνεται πρόσκαιρα μέχρι και την Τετάρτη, μία νέα διαταραχή από την βόρεια Ευρώπη θα προκαλέσει μεταφορά ψυχρών και ασταθών αερίων μαζών πάνω από τα θερμά νερά της Μεσογείου, αναφέρει από την πλευρά της η ΕΜΥ.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα από την περιοχή της Σύρτης-Νοτίου Ιονίου να δημιουργηθούν χαμηλά τα οποία θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού όπως περιγράφεται στο έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ. Με βάση την σχετική ανακοίνωση της ΕΜΥ για την ονοματοδοσία των κακοκαιριών αυτή η νέα κακοκαιρία ονομάζεται «Ballos» και βρίσκεται δεύτερη στην λίστα που έχουν δημοσιεύσει από κοινού η ΕΜΥ με την Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου και του Ισραήλ.

καιρός κακοκαιρία Μπάλλος

Το νέο καιρικό σύστημα με το όνομα ΜΠΑΛΛΟΣ (BALLOS) θα προκαλέσει νέα κακοκαιρία στη χώρα κυρίως από το μεσημέρι της Πέμπτης και από τα δυτικά – νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των φαινομένων από ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία την υπόλοιπη χώρα.

Στους χάρτες παρουσιάζονται τα ύψη βροχόπτωσης 24ώρου στον πρώτο χάρτη και στον δεύτερο υπάρχει η χρωματική απεικόνιση του δείκτη Extreme Forecast Index όπου αποτυπώνεται πολύ καθαρά η δυναμική του συστήματος κακοκαιρίας.

Δείτε τους

Στο παρακάτω tweet μπορείτε να παρατηρήσετε την κίνηση των συστημάτων με τα ποσά της βροχής ανά 6ωρο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα επηρεαστεί σημαντικά τόσο η Αττική όσο και η περιοχής της Εύβοιας κυρίως από αργά το απόγευμα της Πέμπτης έως και το πρωί της Παρασκευής.

Δείτε το

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σταματοπούλου
Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις