Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Καιρός: Καταστροφές από το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας – Καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι σαρώνουν τη χώρα

Καιρός: Καταστροφές από το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας – Καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι σαρώνουν τη χώρα

Ο καιρός έχει… αγριέψει και στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας η κακοκαιρία έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Τα φαινόμενα είναι τόσο έντονα, που σε ορισμένες περιοχές κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το 112 προκειμένου να αποφευχθούν οι άσκοπες μετακινήσεις.

Ισχυρές βροχές σημειώνονται από το πρωί του Σαββάτου, καθώς ένα βαρομετρικό χαμηλό πλησιάζει από δυτικά τη χώρα μας. Τα μεγαλύτερα ύψη καταγράφηκαν στα δυτικά τμήματα της χώρας με την μέγιστη βροχόπτωση έως το πρωί του Σαββάτου 11/12 να καταγράφεται στα Θεοδώριανα Άρτας (157 χιλιοστά), σύμφωνα με το meteo.gr του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Βροχές και καταιγίδες αναμένεται να επεκταθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και στην Κρήτη, ενώ υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων κυρίως για το Ιόνιο και τις παράκτιες περιοχές των δυτικών ηπειρωτικών. Επίσης σημειώνονται χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Δείτε ΕΔΩ την εξέλιξη της κακοκαιρίας:

Ήδη η κακοκαιρία έχει προκαλέσει προβλήματα από την Αχαϊα μέχρι και την Μακεδονία, με τα συνεργία της Πολιτικής Προστασίας να είναι επί ποδός. Χαρακτηριστικές είναι και οι φωτογραφίες από την Ήπειρο, όπου το γεφύρι Τριαντάφυλλου στο δρόμο από Μπαλντούμα προς Μεγάλη Γότιστα κατέρρευσε. Η γέφυρα κόπηκε στα δύο από την ένταση της βροχόπτωσης και τα ορμητικά νερά, χωρίς ευτυχώς να αναφερθούν τραυματισμοί. 

Δείτε φωτογραφίες:

Υπερχειλίσεις ποταμών και ρεμάτων, προβλήματα στους δρόμους, πτώσεις δέντρων και βράχων, είναι μερικά από τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί σε Πάτρα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Εύβοια και Γιάννενα.

Δείτε βίντεο από την κακοκαιρία:

Ορμητικοί χείμαρροι πέρασαν μέσα από σπίτια

Έντονη βροχόπτωση και χιόνια που πλήττουν την Δυτική Φθιώτιδα προκάλεσαν υπερχείλιση του Σπερχειού και των παραποτάμων του. Την ίδια ώρα, χείμαρροι πέρασαν ακόμη και μέσα στα σπίτια, στην Πτελέα.

Δείτε φωτογραφίες:

Η κακοκαιρία σαρώνει και την Αττική

Ο καιρός έχει «δείξει τα δόντια του» όμως και στην Αττική, με τα περισσότερα προβλήματα να καταγράφονται στα Νότια Προάστια. Χαρακτηριστικά της κατάστασης είναι τα όσα καταγράφηκαν το πρωί του Σαββάτου με δημοσιογράφο που βρέθηκε στον Φλοίσβο.

Την ώρα που έδινε το ρεπορτάζ, οι θυελλώδεις άνεμοι κυριολεκτικά τον σήκωσαν με τον παρουσιαστή της εκπομπής να πηγαίνει σε διαφημίσεις…

Δείτε το βίντεο:

Πολύ δυνατός αέρας και μεγάλα κύματα «σφυροκοπούν» επίσης Βοτσαλάκια, Πειραϊκή και το λιμάνι του Πειραιά.

Δείτε βίντεο από τον Πειραιά:

Και μήνυμα του 112

Σημειώνεται ότι μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από τα ξημερώματα του Σαββάτου στάλθηκε χθες μέσω του 112 σε κατοίκους των νησιών του Ιονίου αλλά και της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, καλώντας τους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Έρχεται αποκλιμάκωση από αύριο 

«Αύριο φαίνεται ότι αποκλιμακώνεται η κατάσταση» λέει στο newsit.gr ο κος. Καλλιάνος. Θα υπάρχουν και διαστήματα με ανοίγματα στον ουρανό και οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σταδιακά. Ναι μεν θα βρέξει σε αρκετές περιοχές της Δυτικής Ελλάδος – χρειάζεται προσοχή και αύριο γιατί είναι ήδη κορεσμένο το έδαφος αλλά κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες θα έχουμε βροχοπτώσεις και στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Θα βρέξει και στις υπόλοιπες περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. Αν εξαιρέσουμε τα βορειοδυτικά τμήματα της επικράτειας (Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας) όπου ο καιρός θα παρουσιάσει μία βελτίωση, στις υπόλοιπες περιοχές κατά περιόδους θα βρέχει όμως οι βροχοπτώσεις θα είναι πολύ εξασθενημένες σε σχέση με την σημερινή ημέρα (Σάββατο).  

Για αύριο SOS εκπέμπω για περιοχές των Επτανήσων και της Δυτικής Στερεάς και δυτικής Πελοποννήσου αλλά και σε περιοχές του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Θράκης όπου εκεί θα είναι πιο έντονα τα φαινόμενα.» 

Επί ποδός η Πολιτική Προστασία

Εξάλλου, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις πραγματοποιούνται από την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων ενόψει της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα, αποφασίστηκαν «στοχευμένες παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα για αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων», ενώ έγινε μία συνολική αποτίμηση της επικινδυνότητας συγκεκριμένων σημείων όπου, εξαιτίας κακοτεχνιών, υπάρχει ενδεχόμενο να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκαν παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα.

Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

Παράλληλα, το υπουργείο, σε συνέχεια των σχετικών προβλέψεων, καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

   – Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

   – Μη διασχίζετε, για κανένα λόγο, χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε σε αυτήν τη θέση. Για κανέναν λόγο.

   Αναλυτικές οδηγίες για:

  •  Πλημμυρικά φαινόμενα: https://bit.ly/2FpWn5k
  •  Καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους: https://bit.ly/3lCdFLR
  •  Έντονα καιρικά φαινόμενα: https://bit.ly/34RCaxI

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις