Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Καιρός – Κλέαρχος Μαρουσάκης: Μπόρες, χαλάζι και «άρωμα» καλοκαιριού – Η πρόγνωση για την Πρωτομαγιά

Καιρός – Κλέαρχος Μαρουσάκης: Μπόρες, χαλάζι και «άρωμα» καλοκαιριού – Η πρόγνωση για την Πρωτομαγιά

Χαλάει και πάλι ο καιρός από σήμερα το απόγευμα (24.4.2023), καθώς αναμένονται μπόρες και καταιγίδες. Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, την Τετάρτη και Πέμπτη θα υπάρξει νέα κακοκαιρία, ενώ άστατος θα είναι καιρός από το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς.

Όπως αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στο marousakis.gr, ο καιρός θα έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα μέσα στην εβδομάδα, ενώ το καλοκαίρι θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση μετά τις 15 Μαΐου.

Η πρόγνωση του καιρού από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη: 

Με τα καιρικά σκαμπανεβάσματα να συνεχίζονται θα κυλήσει το μεγαλύτερο μέρος και της νέας εβδομάδας πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί η ημέρα να ξεκινά με καλές καιρικές συνθήκες προς το απόγευμα όμως εκεί που σημειώνονται και οι μεγαλύτερες θερμοκρασιακές τιμές της ημέρας θα αναπτύσσονται νέφη αστάθειας και θα εκδηλώνονται μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα φαινόμενα αυτά μπορεί να κρατάνε λίγο σε ότι αφορά τη χρονική τους διάρκεια, παρόλα αυτά σε τοπικό επίπεδο μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα μιας και είναι δυνατόν να συνοδεύονται από χαλάζι, μεγάλο όγκο νερού, ισχυρούς κεραυνούς, χαμηλή ορατότητα ή και δυνατούς ανέμους.

Αν γυρίσουμε πίσω το χρόνο θα δούμε ότι τα φαινόμενα αυτά προκάλεσαν ακόμη και απώλεια ανθρώπινης ζωής με χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις της Χαλκιδικής αλλά και της Εύβοιας από έντονη αστάθεια που προέκυψε στην καρδιά του καλοκαιριού λίγα χρόνια πριν. Στην όλη αυτή διαδικασία αξίζει να προστεθεί και η μεγάλη δυσκολία πρόγνωσης αυτών των καιρικών φαινομένων εξαιτίας της μεγάλης τοπικότητας που αυτά εμφανίζουν αλλά και της γρήγορης μεταβολής τους στο χρόνο και στο χώρο. Γι’ αυτό κι όταν βλέπουμε την ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων αναζητούμε προστατευμένα σημεία και δεν υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας. Πριν μερικές μόλις ημέρες από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα όταν κεραυνός χτύπησε δέντρο στην καρδιά του Αμαρουσίου στα βόρεια προάστια του νομού Αττικής.

Ο “ΩΜΕΓΑ” ΕΜΠΟΔΙΣΤΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ

Αιτία για τα παραπάνω που μόλις αναλύθηκαν είναι η διάταξη των πλανητικών κυμάτων πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο. Όπως σημειώνουμε στον παρακάτω χάρτη τα κύματα αυτά δημιουργούν ένα ατμοσφαιρικό βουνό θυμίζοντας το κεφαλαίο γράμμα Ωμέγα της ελληνικής αλφαβήτου (μπλε καμπύλη) και που στην ουσία εγκλωβίζει τον θερμό αέρα προς τη νοτιοδυτική Ευρώπη. Στον αντίποδα καθώς κινούμαστε πιο ανατολικά συναντάμε πιο ψυχρές αέριες μάζες οι οποίες ολισθαίνουν στα ανατολικά κράσπεδα αυτού του ατμοσφαιρικού βουνού προκαλώντας αυτό που καλούμε στην Μετεωρολογία “μεσημβρινή κυκλοφορία” και που στην ουσία σε αυτόν τον τύπο ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας οι αέριες μάζες κινούνται από βορρά προς νότο για τη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα.

Έτσι λοιπόν δημιουργείται μια μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά στη μέση και χαμηλή ατμόσφαιρα με τα μέγιστα προς τις απογευματινές ώρες με αποτέλεσμα την εκδήλωση αυτών των καταιγίδων που περιγράψαμε πιο πάνω.

ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΜΕΣΟΒΔΟΜΑΔΑ

Ένα κύμα κακοκαιρίας από την κεντρική Ευρώπη αναμένεται να κατηφορίσει προς την περιοχή μας το διήμερο Τετάρτη – Πέμπτη με αποτέλεσμα αυτό το 48ωρο να έχουμε έξαρση και γενίκευση της αστάθειας στη χώρα μας και κυρίως στον ηπειρωτικό κορμό αλλά και το βόρειο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Επειδή όπως σημειώσαμε παραπάνω αυτά τα φαινόμενα θέλουν μια ικανοποιητική θερμοκρασιακή διαφορά ανάμεσα στη χαμηλή και μέση ατμόσφαιρα, στη ξηρά θα βλέπουμε αυτά να εκδηλώνονται κυρίως το απόγευμα – νωρίς τη νύχτα, ενώ σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές θα αναπτύσσονται το βράδυ και νωρίς το πρωί χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι αποτελεί και γενικό κανόνα. Αυτό οφείλεται στη διαφορετική θερμοχωρητικότητα ξηράς και θάλασσας και που στην ουσία η ξηρά θερμαίνεται πιο γρήγορα σε σχέση με τη θάλασσα και σαφώς βέβαια χάνει πιο γρήγορα τα ποσά θερμότητας σε σχέση με τις θαλάσσιες εκτάσεις.

ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Αν και ο άστατος καιρός δείχνει να περιορίζεται από Πέμπτη μέχρι και Σάββατο, εντούτοις νέα έξαρση της αστάθειας αναμένουμε προς την Πρωτομαγιά που σημαίνει ότι τις απογευματινές κυρίως ώρες και με έμφαση τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και πιθανόν το βόρειο Αιγαίο, θα εκδηλώνονται μπόρες και τοπικές καταιγίδες με τη θερμοκρασία παρόλα αυτά να μην επηρεάζεται ιδιαίτερα με μια ενδεικτική τιμή του υδραργύρου να είναι οι 22 με 24 βαθμοί κελσίου.

Αν τώρα προχωρήσουμε χρονικά και λίγο πιο κάτω θα μπορούσαμε να πούμε ότι και το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου θα κυλήσει με αστάθεια με τις ενδείξεις να θέλουν εκεί προς τις 15 του μήνα κι έπειτα ο καιρός να θυμίζει περισσότερο καλοκαίρι και με τον υδράργυρο να ανεβαίνει αρκετά βλέποντας πιθανόν και τα πρώτα επίσημα 30άρια ή και λίγο παραπάνω.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις