Ελλάδα

Καιρός – Κολυδάς: Μετά την Πρωτοχρονιάτικη παγωνιά – εξπρές, άνοδος της θερμοκρασίας ως και 10 βαθμούς Κελσίου

«Ο ισχυρός παγετός που καταγράφηκε τις τελευταίες ώρες αναμένεται να υποχωρήσει γρήγορα», γράφει ο μετεωρολόγος

Για λίγες ώρες ο καιρός έδειξε τα δόντια του κατά την αλλαγή του χρόνου, όμως η Πρωτοχρονιά ήρθε με κρύο, αλλά ήλιο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, που όπως γρήγορα ντύθηκαν στα λευκά, έτσι γρήγορα, θα δουν το χιόνι να εξαφανίζεται.

Όπως επιβεβαιώνει και ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτησή του, το κρύο, ήρθε πολύ γρήγορα, αλλά έτσι θα φύγει κιόλας μέσα στις επόμενες ώρες, ενώ τη σκυτάλη τα επόμενα 24ωρα από την Πρωτοχρονιά αναμένεται να έχουν υψηλότερες κατά πολύ θερμοκρασίες, δείχνοντας έτσι το πόσο γρήγορα μπορεί «να εναλλάσσεται ο καιρός στη χώρα μας».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά

«“ΤΟ ΚΡΥΟ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΚΑΙ ΦΕΥΓΕΙ ΜΕ ΤΟ ΒΕΛΟΝΙ”

Μπορεί η γνωστή παροιμία να λέει πως “το κρύο μπαίνει με το τσουβάλι και φεύγει με το βελόνι”, όμως στην περίπτωση αυτή φαίνεται πως -όπως συμβαίνει αρκετές φορές στη χώρα μας- θα ισχύσει το ακριβώς αντίθετο. Ο ισχυρός παγετός που καταγράφηκε τις τελευταίες ώρες αναμένεται να υποχωρήσει γρήγορα μέσα στο επόμενο διήμερο, καθώς το Σαββατοκύριακο θα σηματοδοτηθεί από θερμή μεταφορά αερίων μαζών.

Η αλλαγή αυτή θα αποτυπωθεί τόσο στις μέγιστες όσο και στις ελάχιστες θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να ανεβαίνει θεαματικά, ακόμη και κατά 8-10 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές. Έτσι, από τιμές της τάξης των 7-8 βαθμών, θα βρεθούμε κοντά στους 17-18 βαθμούς Κελσίου μέσα σε μόλις ένα διήμερο, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά πόσο γρήγορα μπορεί να εναλλάσσεται ο καιρός στη χώρα μας».

 

Στους -20 ο υδράργυρος στο Βαθύσταλο Παρνασσού ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς

Η Πρωτοχρονιά ήταν άκρως παγωμένη με τον υδράργυρο ειδικά στα χιονοδρομικά κέντρα να σημειώνει κατακόρυφη πτώση. Πολικό ψύχος επικράτησε στο Βαθύσταλο Παρνασσού με τη θερμοκρασία να υποχωρεί στους -20 βαθμούς, ενώ στους -16 βαθμούς έφτασε στο χιονοδρομικό κέντρο του  Καϊμάκτσαλαν.

Να σημειωθεί πάντως ότι παγετός, κατά τόπους πολύ ισχυρός, σημειώθηκε τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (01.01.2026) κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, με τη χαμηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία να καταγράφεται στο μετεωρολογικό σταθμό στο Σέλι με -14.6 °C.

Ο καιρός Παρασκευή και Σάββατο

Την Παρασκευή περισσότερη συννεφιά προβλέπεται στα δυτικά και στο ανατολικό Αιγαίο. Από το μεσημέρι στα βορειοδυτικά αναμένονται βροχές και χιόνια στα ορεινά. Σταδιακά μέχρι το βράδυ βροχές περιμένουμε και στις υπόλοιπες περιοχές της δυτικής Ελλάδας, και καταιγίδες στο Ιόνιο.

Σε μικρή άνοδο η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στους 10-13 βαθμούς. Οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 3-5 μποφόρ και θα ενισχυθούν το απόγευμα στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ, και στο βόρειο Ιόνιο έως 7.

Το Σάββατο αναμένονται σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά και πιο ήπιες βροχές στο ανατολικό Αιγαίο, με κατά περιόδους συννεφιά στις υπόλοιπες περιοχές. Τα κρύο θα μαλακώσει, με τη θερμοκρασία σε άνοδο , να πλησιάζει το μεσημέρι τους 15-17 βαθμούς. Ωστόσο πολύ ισχυροί νοτιοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη εντάσεως 7 και στο Αιγαίο 8 μποφόρ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
ΕΛΑΣ: Το βίντεο κατά του εκφοβισμού και το Fiat 500 που «κάνει» bullying σε άλλα περιπολικά – «Είναι βία»
Στο βίντεο φαίνεται ένας αστυνομικός να κρατά με λουρί ένα μικρό περιπολικό, μάρκας Fiat 500, το οποίο είναι επιθετικό και κινείται απειλητικά σε βάρος δύο μεγαλύτερων οχημάτων τύπου τζιπ της ΕΛΑΣ
ΕΛΑΣ
Εξαφάνιση 28χρονου από την Θεσσαλονίκη – Η ανακοίνωση από το Χαμόγελο του Παιδιού
Ο Χρήστος Τσακίρης έχει ύψος 1.63 μ., 80 κιλά, έχει μαύρα μαλλιά και καστανά μάτια, την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε πορτοκαλί φούτερ μπλούζα, μπλε αθλητική φόρμα ΝΙΚΕ και μαύρα αθλητικά παπούτσια
Εξαφάνιση
Ένοχοι γονείς για κακοποίηση και βασανιστήρια σε βάρος των παιδιών τους στον Βόλο - Τα χτυπούσαν με μαστίγιο και τους έφτυναν το φαγητό
Η 31χρονη μητέρα καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή, ενώ ο 36χρονος πατέρας σε συνολική ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή
iStock 5
Καιρός αύριο: Ισχυρές βροχές και χαλάζι σε όλη την χώρα – Θυελλώδεις άνεμοι έως 8 μποφόρ σε Αιγαίο και Κρήτη
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 15 με 17 και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα τους 18 βαθμούς Κελσίου
Βροχή