Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Καιρός: «Ξεκινάει εβδομάδα ζέστης» – Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα

Καιρός: «Ξεκινάει εβδομάδα ζέστης» – Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Μπορεί το μελτέμι να άλλαξε το σκηνικό του καιρού και να δρόσισε λιγάκι μετά τους καύσωνες, ωστόσο το καλοκαίρι δεν τελείωσε ακόμα και… έρχεται νέο κύμα ζέστης. Ταυτόχρονα, ο πολύ δυνατός αέρας, φέρνει «συναγερμό» τη Δευτέρα (21.8.2023) για «ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς».

Ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, μίλησε στο newsit.gr για τον καιρό και τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας όλη την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και για το πότε θα εξασθενήσει το μελτέμι.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου, ξεκινάει μια εβδομάδα ζέστης για τα ηπειρωτικά, ενώ υψηλότερη θερμοκρασία θα έχουμε στην κεντρική Μακεδονία, και τη δυτική Στερεά.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι την Κυριακή θα έχουμε σχετική ζέστη, ενώ μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε μελτέμια.

Τη Δευτέρα στην Αθήνα αναμένεται να έχουμε 36 βαθμούς Κελσίου, ενώ Τρίτη με Τετάρτη ίσως αγγίξει και τους 37 βαθμούς, αλλά όχι σε όλη την Αττική, όπως εξήγησε ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

«Ο κίνδυνος αύριο (Δευτέρα) για πυρκαγιά είναι μεγάλος για τον λόγο ότι ενισχύεται ο βοριάς και στην Αττική, ενώ από αύριο τις πρωινές ώρες μέχρι και το βράδυ θα έχουμε ισχυρούς ανέμους και στην Έβρο, όπου μαίνεται η πυρκαγιά», σημειώνει.

Αναλυτική πρόγνωση του Παναγιώτη Γιαννόπουλου

«Τη Δευτέρα θα έχουμε ηλιοφάνεια σε όλη την χώρα, με λίγα σύννεφα στα βόρεια ορεινά. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα ηπειρωτικά 37 με 39 βαθμούς Κελσίου, 39 βαθμούς θα έχουμε πολύ τοπικά σε περιοχές της δυτικής Στερεάς. Θα έχει βέβαια ζέστη και στην κεντρική Μακεδονία και στην Θεσσαλία, θα έχουμε 38 βαθμούς Κελσίου.

Το μελτέμι συνεχίζεται, θα έχει ένταση 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ, μάλιστα αύριο φαίνεται να κατεβαίνει και λίγο νοτιότερα, θα πιάνει και τον Ευβοϊκός και την νότια Εύβοια και τις βόρειες Κυκλάδες, καθώς και το κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο που εδώ και δύο μέρες έχει ήδη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην Νότια Κρήτη θα αγγίξει τους 34 βαθμούς, στην Σάμο τους 35-36 βαθμούς», λέει ο μετεωρολόγος.

Την Τρίτη και την Τετάρτη θα ανέβει λίγο η θερμοκρασία, το μελτέμι συνεχίζεται όμως, με ένταση 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Οι επερχόμενες αλλαγές των θερμοκρασιών από το Windy: 

«Εκτιμώ ότι από την Τρίτη μέχρι την Πέμπτη μπορεί να έχουμε και 40αρι αλλά πολύ τοπικά. Σίγουρα, όμως, είμαστε πάνω από τα κανονικά», αναφέρει ο μετεωρολόγος.

Την Παρασκευή αναμένεται να πέσει λίγο η θερμοκρασία στην βόρεια Ελλάδα, 1 με 2 βαθμούς Κελσίου.

«Στην Αθήνα η θερμοκρασία θα αγγίζει τους 36 βαθμούς και φαίνεται ότι μέχρι την Κυριακή θα είμαστε στους πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου». 

Συναγερμός για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το νέο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδόθηκε για τη Δευτέρα (21/8) η εβδομάδα ξεκινάει με ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς για τις παρακάτω περιοχές:

  • Αττική
  • Κεντρική & νότια Εύβοια
  • Αργολίδα
  • Περιοχές Βοιωτίας & Κορινθίας

Επίσης, σημειώνεται ότι υπάρχει πολύ υψηλός & υψηλός κίνδυνος (κατηγορίας 3 και 4) στο μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης χώρας.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σταματοπούλου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις