Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Καιρός – Λαγουβάρδος: Ο μεσογειακός κυκλώνας Νέαρχος περνάει «ξυστά» – Ποιες περιοχές θα επηρεάσει

Καιρός - Αρναούτογλου
Φωτογραφία αρχείου: Intime

«Ασθενείς βροχές θα σημειωθούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ενώ στα νότια τμήματα της Κρήτης -κυρίως στην θάλασσα- αναμένονται και καταιγίδες. Ωστόσο -σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία- ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Νέαρχος» δεν θα πλήξει σοβαρά την Ελλάδα».

Αυτά δήλωσε στο newsit.gr, ο διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Δεν περιμένουμε κάτι έντονο από την κίνηση του κυκλώνα, ο οποίος ακολουθεί μία νότια πορεία και θα πάει προς την Αφρική. Έτσι σήμερα Κυριακή οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 Μποφόρ και στα δυτικά, βορειοανατολικοί έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου».

«Ο Ιανός μας είχε επηρεάσει αισθητά» αναφέρει, συμπληρώνοντας πως ο «Νέαρχος» θα μας επηρεάσει ελάχιστα περιφερειακά. Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, «αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι 5 τελευταίοι μεσογειακοί κυκλώνες τα τελευταία 6 χρόνια έχουν «χτυπήσει» στην ίδια περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου, δηλαδή μεταξύ της Νότιας Ιταλίας, Ελλάδας και Αφρικής».

Σε ερώτηση του newsit.gr για τον καιρό την προσεχή εβδομάδα ο κος.Λαγουβάρδος αναφέρει: «Την Δευτέρα θα έχουμε νότιους άνεμους με την θερμοκρασία να παρουσιάζει μια αύξηση. Μια μικρή διαταραχή την Τρίτη θα φέρει βροχές ακόμα και στην Αττική, ενώ την Τετάρτη θα ανέβει και πάλι η θερμοκρασία πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Παρόμοιες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή».

«Θα είναι μία σχετικά ζεστή εβδομάδα» καταλήγει ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Πού θα «χτυπήσει» ο μεσογειακός κυκλώνας

Αντιμέτωπη με έναν Μεσογειακό Κυκλώνα είναι όμως η Σικελία. Ήδη η περιοχή έχει δοκιμαστεί τα τελευταία 24ωρα από σφοδρές καταιγίδες που έχουν προκαλέσει τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Click4more: Καιρός – Αρναούτογλου: Απίστευτη ποσότητα βροχής «έδωσε» ο μεσογειακός κυκλώνας «Νέαρχος» στη Γαύδο

Ο Μεσογειακός Κυκλώνας, ένα φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει ανέμους ταχύτητας μεγαλύτερης από 100χλμ./ώρα και κύματα ύψους 5 μέτρων, σχηματίζεται λόγω του θερμού κλίματος στη βόρεια Αφρική και των θερμών νερών της Μεσογείου. Το Αιγαίο έχει θερμοκρασία κατά 3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο, ενώ στο Ιόνιο η θερμοκρασία έχει ανέβει κατά 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τον μέσο όρο. Ως αποτέλεσμα έχουμε το φαινόμενο της «χύτρας».

Ρεπορτάζ: Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις